home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
ÁBRAkadÁBRA
Kónya-Kovács Otíla
2020.11.02.
LXXV. évf. 44. szám
ÁBRAkadÁBRA

Egy nagyon érdekes, különleges kiadvány látott napvilágot a közelmúltban, az ÁBRAkadÁBRA — Matematika és képzőművészet az általános iskola ötödik osztálya számára. A könyvnek két szerzője van, Mezei-Belovai Irén matematika szakos és Venczel Valentina képzőművészet szakos tanárnő.

Hogy honnan az ötlet ahhoz, hogy megírják, megszerkesszék ezt a könyvet, azt Mezei-Belovai Irén mondta el. Az óráira ugyanis mindig készített segédanyagot, és folyamatosan azzal kellett foglalkoznia, hogy hány darabot fénymásoltasson a feladatlapocskákból.

— Felmerült, milyen jó lenne, ha volna egy könyv, melyből kivághatnák, majd a megoldást beragaszthatnák a tanulók a megfelelő helyre, vagyis megoldanák a feladatot. Úgy véltem, talán megérné egy kiadványban gondolkodni. Ez a könyv az ötödikes matematikai anyag összesítője, mintapéldákkal, feladatokkal, melyeket a gyerekeknek kell megoldaniuk és rendszerezniük, mint egy albumot.

A képzőművészeti részt Venczel Valentina készítette elő. Ennek az az előzménye, hogy Irén megkérte a kötet illusztrálására, mivel már huzamosabb ideje együtt dolgoznak az iskolában.

— Készítettem néhány illusztrációt, és Irén azt mondta, életre kel a könyv a képek által. Utána kezdtem úgy átgondolni az egészet, hogy a matematika és az illusztrációk mellett belekerüljön az ötödikes képzőművészeti anyag is. Nekem annyiban volt nehezebb a dolgom, hogy alkalmazkodnom kellett ahhoz a kerethez, amelyet a matekfeladatok megkívánnak, így megpróbáltam ezt és a rajzos dolgokat is összehozni. Az ötödikes anyag nagy része megtalálható a könyvben, viszont vannak olyan példák is, elkezdett rajzok, illusztrációtípusok, amelyek már egy kicsit előretekintve a hatodikos anyag felé mutatnak. Ez azért jó, mert így láthatjuk, hogyan találják fel magukat a gyerekek, illetve fejleszthetik a rajzkészségüket. Persze belekerült a színezés és még más is, ami kapcsolódik a képzőművészethez.

Irén hozzáfűzte, ő valóban illusztrációkat kért, de nem az lett belőle, hanem inkább a rajzórákra használatos, munkajellegű kiadvány, és így lett a két tanárból szerzőpáros. A kötet pályázat útján valósult meg, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete adta át az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázatára, és megnyerték a támogatást. Szabad forgalmazásban ugyan nem kapható a könyv, de a VMPE majd eljuttatja a magyar tannyelvű iskoláknak, megkapják a szakos tanárok és a könyvtárak.

A kötet címén sokat gondolkodtak, végül Irén lánya, Mezei Klára mondta ki, hogy ez mennyire egyszerű, hiszen vannak a könyvben ábrák matematikából, ábrák rajzból, és egyszerűen rávágta, lehetne: ÁBRAkadÁBRA — rögtön el is fogadták a találó ötletet. Valentina lánya, Salamon Luna is hozzájárult a projektumhoz, a műszaki és a nyomdai előkészítésen dolgozott. A kötet lektorálását pedig Czini Zoltán magyar szakos tanár vállalta. Végül az is leszögezhető, hogy egy nagyon jelentős csapatmunka eredménye az ÁBRAkadÁBRA.

Visszajelzés még nem érkezhetett a szerzőknek a könyv használatáról, viszont az elképzelés szerint a gyerekek a kötetet inkább otthon használnák, mert időigényes, és némiképp türelemre is szoktatja őket.

— A matematikát nem lehet kapkodva, nézve, játszva tanulni, ez nagy munkát igényel, de a képzőművészetben is egy munka akkor lesz szép, ha időt szentelnek az elkészítésének. Annyi segítséget mindenesetre nyújtottam a gyerekeknek a matematika résznél, hogy a könyv elején található egy QR-kód, mely, ha mobiltelefonnal lefényképezik, a megoldókulcsokhoz vezeti őket — mondta Mezei-Belovai Irén.

— A képzőművészet terén ez egészen másként van, mert ha lenne egy megmutatott megoldás, akkor azt simán átmásolnák a tanulók, én viszont jobban szeretem csak elmagyarázni nekik, és ilyen módon vezetem rá őket, hogy gondolkodjanak a megoldáson, alkossanak önállóan, a saját elképzeléseiket valósítsák meg. Szépen megoldottuk, és egy kiadványba ötvöztük a két eltérő tantárgyat, így a kötet azt is tükrözi, hogy két ellentétes világ összeegyeztethető egy bizonyos ponton, ha egymást tolerálja — vallja Venczel Valentina.

Irén célja igazából az volt, hogy szerethetőbbé tegye a tantárgyát, a matematikát, illetve hogy egy szép kiadványt adjanak a gyerekek kezébe. Egy kevésbé tetszetős könyvet, füzetet nem nagy örömmel forgat a fiatal, viszont ha benne lesz a munkája a megoldásokban, sokkal könnyebben tanul, mert sajátjának érzi a füzetet. A későbbiekben pedig bármikor előveheti, hogy visszalapozzon emlékeztetőül egy-egy példa megoldásához. Ha elérik azt, hogy a gyerekek a kiadványt félreteszik és megőrzik, akkor telitalálat volt ennek a könyvnek a megalkotása. Valentina szerint mindenki maga alakítja, szerkeszti meg a saját könyvét, és neki az tetszik a legjobban, hogy van körülbelül 400 darab, mely egy pontból indul, de végül mindegyik egyedi lesz.

A beszélgetés végére odakívánkozott a kérdés, hogy lesz-e folytatás, gondolkodnak-e újabb kiadványban. A válasz egyértelmű volt: természetesen a hatodikosok, a hetedikesek és a nyolcadikosok matematika- és képzőművészetkönyvét is szeretnék megszerkeszteni. Most majd a hatodikosok anyagán dolgoznak, viszont az annyiban különbözne az ötödikeseknek szánt kötettől, hogy két részre bontanák, az első és a második félév anyagára. Egyben ugyanis igencsak vaskos lenne, azt azonban mindenképp el szeretnék kerülni, hogy emiatt ijesztővé váljon a kiadvány.

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..