home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Zsebcselek zenével — Bohumil Hrabal és a muzsika
Dr. Csermák Zoltán
2023.04.25.
LXXVIII. évf. 16. szám
Zsebcselek zenével — Bohumil Hrabal és a muzsika

Igazi élmény volt, amikor kezembe vettem Szigeti László Zsebcselek című interjúkötetét, melyben a híres, cseh írót, Hrabalt faggatta az élet dolgairól. A könyv lapjait Hrapka Tibor fotói tették még vonzóbbá.

Ezúttal nem könyvismertetőt írok — mivel ezzel három évtizedet késnék —, hanem a híres író és a zene kapcsolatát boncolgatom. Tehetem, mivel a szerző oldalakat szentel zeneszeretetének.

Már a felütés is szimpatikus, zongorázni tanult, s Esz-trombitán is játszott. Magam is sokáig tanultam zongorázni, a seregben pedig gyakran ugyanazon hangolású kürttel teljesítettem szolgálatot. Elárulta azt is, hogy manapság is szeret fütyörészni és énekelni is.

Nos, Hrabal igen szépen játszotta Liszt Szerelmi álmokját. Iskolai zeneóráin ismerte meg Beethoven, Wagner és Smetana művészetét, mindhárom nagy hatással volt rá. A lenyűgöző zenei élmények között Beethoven V. szimfóniájáról beszél elragadtatással: „A Sors-szimfóniája az a szimfónia, amelyből megértettem, mit lehet zenével elmondani, hogy zenével nagy gondolatokat is ki lehet fejezni, a sorsot is, mint olyasmit, ami kívülről ér, és mi úgyszólván játékszerévé válunk.”

Kamaszkorában már könnyezett Schubert és Csajkovszkij műveit hallgatva, s mikor a lázadó korába jutott, Debussyt is felfedezte. Természetesen — derék hazafiként — a cseh zene is lenyűgözte: Smetana Az eladott menyasszony című dalműve a sajátos melankóliájával sírásra kényszeríti. Ugyancsak megríkatja Dvořák Szláv táncok című műve, melyet utánozhatatlanul csehnek tart, s a szerző Rusalka című operáját így írja le: „A lehető legtökéletesebben ragadja meg a kor szellemét, olyan ez az opera, mint Preisler festménye az álmodozó lányról. Nagy hatással volt rám az is, hogy Dvořák, annak ellenére, vagy talán éppen azért, mert mészároslegény volt, emberileg is, és művészileg is végtelenül gyengéd tudott lenni.” Ez számomra is új volt, nem is tudtam a nagy zeneszerző eredeti szakmájáról, s érdeklődéssel olvastam, mivel most írok egy katolikus papról, akinek hobbija a böllérkedés.

Az író a jazzt is korán felfedezte: „Nálam a jazz Count Basie-vel tetőzik, akinek azok a pufók ujjacskái vannak, és fantasztikusan játssza a bluest…, számomra Armstrong is utolérhetetlen.” Az utóbbi zenészt látta is Prágában, és nem csalódott benne.

Egy magyar vonatkozást is elemez hosszan: Seress Rezső és Jávor László számát, a híres-hírhedt Szomorú vasárnapot, mely az öngyilkosok dalaként vonult be a muzsika történetébe. Elárulta, hogy a katonai szolgálat alatt számos szlovák (felvidéki) kiskatona éppen e búsborongós sláger hatására vetett véget életének, úgyhogy a dalt a katonaságnál be is tiltották.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..