home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Zöld vonatok
Összeállította: Talpai Lóránt
2014.02.05.
LXIX. évf. 6. szám
Zöld vonatok

Környezetkímélő üzemmód — Átlátszó élőlény Új-Zélandon — A gömbvillám titka — Okos teniszütő

Környezetkímélő üzemmód

Egyre inkább előtérbe kerülnek a különféle környezetbarát közlekedési járművek. Eddig főként az autóktól próbálták kímélni a környezetet, nemsokára azonban elkészülnek az úgynevezett zöld vonatok is. Ezek a vasúti járművek az elképzelések szerint dízelmotorral, akkumulátorral és áramszedővel is el lesznek látva. Az új vonatok a kínai kormány környezetvédelmi programjának fontos elemei. 2015-ben fogják forgalomba állítani az elsőt, amely annyiban különbözik majd jelenlegi társaitól, hogy valamennyivel lassabb lesz, átlagosan 160 kilométer/órás sebességgel halad majd. Kína egyébként úttörőnek számít a nagysebességű vonatok terén, 2007 óta munkálkodik a hálózatok fejlesztésén. A kínai közlekedési minisztérium tervei szerint a nagy sebességű vasúti hálózat hosszát 2015 végére 18 ezer kilométerre kívánják növelni.

Átlátszó élőlény Új-Zélandon

Rendkívül látványos élőlényre bukkantak Új-Zéland partjainál. A csaknem teljesen átlátszó halszerű lényről először senki nem tudta megállapítani, hogy mi lehet. Noha az ember azt gondolná, hogy ami így fest, az bizonyára egy ismeretlen faj, Paul Cox, a Plymouthi Nemzeti Tengeri Akvárium igazgatója azonban szinte azonnal felismerte. A Salpa maggiore valójában nem hal, és már régóta ismert faj. Legtöbbször egy másikkal összekapaszkodva lehet találkozni vele, néha azonban előfordul, hogy egy példány egyedül marad. Feltehetőleg azért átlátszó, hogy elkerülje a ragadozó halakat, Cox szavaival élve ugyanis „a fényáteresztő test elég jó rejtőszín a vízben”. A Salpa maggiore tehát egy, az előgerinchúrosok altörzsébe tartozó zsákállat, mely mozgás közben zselés testén préseli keresztül a vizet.

A gömbvillám titka

A természet egyik legnagyobb rejtélye a gömbvillám. Furcsa természeti jelenség, mely másodpercekkel a villámlás után is látható. A kutatók régóta próbálják megfejteni titkát. Nemrég nagyon közel kerültek a megfejtéshez, siker koronázta erőfeszítésüket. Egy kínai kutatócsoport hatalmas szerencsével rögzíteni tudott egy gömbvillámot, ezután spektográffal az összetevőit is meg tudta határozni. Főként szilíciumot, vasat és kalciumot fedezett fel a jelenségben, azaz a hétköznapi talaj leggyakoribb alkotóelemeit. Mindez megerősít egy korábbi elképzelést, mely szerint a gömbvillámot a „hétköznapi” villámok földbe való csapódásakor elpárologtatott talajrészecskék képesek előidézni. Ezek gömb formájában kondenzálódnak, melyet a talaj melege és a levegő oxigénje táplál energiával pár másodpercig. Arra azonban továbbra sincs magyarázat, hogy miként képesek zárt térben mozogni.

Okos teniszütő

Lassan minden technikai termék, használati tárgy kiérdemli az okos jelzőt. A Sony vállalat legutóbb egy okos teniszütőt fejlesztett ki. A sporteszközt egy mini elektronikus érzékelő teszi intelligensé. Az apró, csupán 8 grammos eszközt az ütő nyelének végére erősítették. A műszer a labda és az ütő találkozásakor fellépő hatást érzékeli, a mért adatokat pedig vezeték nélküli kapcsolaton keresztül egy okostelefon-alkalmazásnak küldi el. Az ütőről készült hőtérkép megmutatja az ütések helyét, a statisztikából megtudható a labda és az ütések ereje, sebessége, valamint típusa is. Nem minden ütőre lehet azonban felszerelni, csak a japán Yonex hat modelljére.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..