Zöld álom

Zöld álom

Belgrád Európa zöld fővárosa szeretne lenni — A bírság kifizetődőbb… — Majdnem 17 000 hektár föld került arab kézre — Készenlétben

Belgrád Európa zöld fővárosa szeretne lenni

Japán, valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank támogatja Belgrád stratégiai dokumentumainak kidolgozását. Tanácsadók munkacsoportja készíti majd elő a projektum keretében a cselekvési terveket. Bármelyik város zöld város lehet, ha akar, így Belgrád is — hangsúlyozta az EBRD munkatársa, hozzátéve, a terv segít majd a zöld beruházásokban, mint amilyenek az elektronikus autóbuszok, a szennyvízkezelés, az épületek energiahatékonysága. Arra is rámutatott, hogy a befektetéseken kívül nagyon fontos az emberek viselkedésén és szemléletmódján változtatni, ehhez is hozzá szeretnének járulni munkájukkal. Japán nagykövetségének képviselője pedig azt hangoztatta, országa sokat segít Szerbiának a környezetvédelem hatékonyabbá tétele terén. Az ígéretek szerint már jövőre 80 elektronikus autóbusz rója majd a főváros utcáit. Hulladékfeldolgozó gyárat is terveznek. (Szerbiai RTV)

 

A bírság kifizetődőbb…

…mint bejelenteni a munkásokat. A feketén dolgoztatókat átlagosan 114 470 dinárra büntetik, így nem csoda, ha sokkal jobban megéri ezért az összegért zsebbe nyúlni, mintsem törvényesíteni a dolgozók státusát — vélekedik a munkaügyi felügyelőség megbízott igazgatója, Stevan Đurović. A törvény szerint azt a munkáltatót, aki feketén dolgoztat, minimum 800 000 és legfeljebb 2 millió dinárral kell büntetni. A felügyelőség tavaly és az idén valamivel több mint 4000 szabálysértési feljelentést tett, arról azonban nincsenek adatok, hány ügyet sikerült lezárni. A munkahelyi biztonság terén tapasztalt szabálytalanságokért átlagosan 156 222 dináros bírságot kapnak a vétkező munkáltatók, ezt kifizetni is sokkal olcsóbb, mint a megfelelő óvintézkedéseket megtenni. (Dnevnik)

 

Majdnem 17 000 hektár föld került arab kézre

Az ürögi Al Dahra cég megvette a belgrádi mezőgazdasági kombinátot, ezzel az Egyesült Arab Emírségek egyik legnagyobb agrárcégéé lett 16 785 hektár föld Palilulán, Surčinban és Nagybecskereken. Épületeket, felszerelést is kapott, valamint a hozzá tartozó vállalatok — a PKB Állategészségügyi Állomás, az Eko-lab és a PKB Agroekonomika — vagyonát. Az eladási árhoz hozzáadódik még a PKB jószágállományának értéke, ez Dragan Stevanović, a gazdasági minisztérium államtitkára szerint — aki Khadim Al Dareijel, az Al Dahra társalapítójával és alelnökével együtt kézjegyével ellátta a szerződést — várhatóan meghaladja a 17 millió eurót. Az Al Dahra a PKB-től vásárolt parcellákon cukorrépát, napraforgót, búzát, kukoricát, árpát és zöldségféléket termeszt majd, a jelenlegi 1700 munkásból 1000-re számít, a felesleggé váltak a szakszervezettel kötött megállapodás szerint munkaévenként 450 eurós végkielégítést kapnak. (Beta)

 

Készenlétben

Csaknem negyedmillió adag védőoltással készül Szerbia a menetrendszerűen decemberben érkező influenzajárványra. A Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet járványügyi szakemberei szerint háromszoros támadással kell számolni: jön az AH1N1, azaz a sertésinfluenza, valamint az AH3N2 és a B vírus. A megrendelt vakcinák trivalensek, azaz mindhárom fertőzés ellen védenek. Az oltásokat ellenőrzés után küldik az egészségházakba, ahol a várandós nőknek és a félévesnél idősebb babáknak mindenképp ajánlatos lenne felvenniük őket, továbbá a krónikus tüdőbetegeknek, beleértve az asztmásokat is, a krónikus érrendszeri betegségekben szenvedőknek, valamint az anyagcserét érintő elváltozásokkal élőknek, mint amilyenek a cukorbetegek és a túlsúlyosak. Emellett az idegrendszerzavarral küszködőknek és a meggyengült immunrendszerűeknek is javallott a vakcina — sorolják a szakorvosok. Véleményük szerint az idén sem kell erős járványtól tartani, persze csak akkor, ha valamelyik vírus nem mutálódik. (Blic)

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Belgrádi Szemmel rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Zöld álom
Belgrádi Szemmel
Zöld álom
Belgrádi Szemmel
Facebook

Támogatóink