home 2024. május 09., Gergely napja
Online előfizetés
,,Zárt sír a világ...'
(K. O.)
2007.03.24.
LXII. évf. 12. szám
,,Zárt sír a világ...'

Kunhegyes polgármestere, Szabó András helyezi el a kegyelet virágait Podolszki József sírjáraA költő, író, újságíró születésének 50. és halálának 10. évfordulója alkalmából 1997. december 12-én rendezett először emléknapot a Szabad Líceum a szabadkai Városi Könyvtár és a Csáth Géza Művészet...

Kunhegyes polgármestere, Szabó András helyezi el a kegyelet virágait Podolszki József sírjára

A költő, író, újságíró születésének 50. és halálának 10. évfordulója alkalmából 1997. december 12-én rendezett először emléknapot a Szabad Líceum a szabadkai Városi Könyvtár és a Csáth Géza Művészetbaráti Kör közreműködésével. A rendezvény további szervezését ezt követően a szülőfalu, valamint a Feketics Művelődési Egyesület és az egykori iskolatársak és barátok -- åri János, Kádár Lajos, Kelemen László, Kórizs József, Szabó József és Tóth Sándor vették kezükbe. Nekik köszönhetően 1998-tól már rendszeressé vált az emléknap, melyet minden évben a József-naphoz legközelebb eső szombaton tartanak meg a szervezők. Hagyományosan ezen a napon hirdetik ki az író nevéhez fűződő publicisztikai pályázat eredményét is.
Az idei műsor (a szokásos protokoll szerint) Podolszki József sírjának megkoszorúzásával kezdődött. A kegyelet virágait Szabó András, a testvérváros Kunhegyes polgármestere is elhelyezte. A Kultúrotthon falán elhelyezett emléktábla előtt is lerótta tiszteletét az emlékezők évről évre gyérülő csoportja. A néhai barátok nevében Balogh István beszélt a költőhöz fűződő emlékeiről, majd Kasza Zsanett előadásában elhangzott a Se tapló se tűz című verse.
Dormán László, a Képes Ifjúság egykori fotóriportere nyitotta meg az alkalmi fénykép- és könyvkiállítást a Kultúrotthon új, emeleti termében. A fotók Pósó családi életébe nyújtanak rövidke betekintést, valamint ,,elkísérik' riportútjaira: Pozsonyba, Kopácsra, Vörösmartra, Topolyára, a Kanizsai Írótáborba...
Podolszki József Törpedél című gyermekverskötetét annak szerkesztője, Tari István mutatta be. A műből szemelvények hangzottak el Farkas Beatrix, Szarka Ákos, Szarka Áron és Pásztor Dániel tolmácsolásában.
A közönség megtekinthette az író forgatókönyve alapján 1971-ben készült Kereszt és Csillag című kisfilmet is, amelyet évekig a cenzúra fekete dobozban tartott eszmei mondandója és üzenete miatt. 33 év letiltás után és némi módosítással a tízperces alkotást először Belgrádban vetítették le. A történésekről és a mű keletkezéséről Vicsek Károly rendező beszélt.
A színházban megtartott esti irodalmi összefoglalót Lódi Andrea rendezte. A Magadba zárt világ című pódiumjátékban a Podolszki Versmondó Kör tagjai közreműködtek: Csanak Andrea, Farkas Hajnalka, Fekete Ágnes, Hajvert Ákos, Kasza Zsanett, Kormos Irén, Pál Ágnes és Simonyi Lili.
Ezt követően a X. Podolszki József Publicisztikai Pályázat eredményhirdetésére került sor. Bevezetőjében Pressburger Csaba, a bírálóbizottság elnöke fejtette ki véleményét a beérkezett művek minőségéről. Elmondta, hogy a több mint húsz írás kétharmada mind műfaji, mind pedig tartalmi és nyelvi szempontból is igen gyengének minősült. Legtöbb szerző az interjúval foglalkozott, holott jegyzetekkel, kommentárokkal, esszékkel kellett volna... A háromtagú zsűri (az elnökön kívül Orovec Krisztina és Sirbik Attila vett részt a pályaművek elbírálásában) épp ezért első díjat nem osztott ki, csak másodikat és három harmadikat.
A díjazottak névsora: III. helyezettek -- Máriás Endre, Urbán Gábor és Soós Georgina; II. díjban részesült Csík Mónika.
A két hölgy a helyszínen vette át a nyereményt, a többiek nem jelentek meg a gálaműsoron. A rendezvényről való távolmaradás is immár tradíció. Tavaly például, amikor 44 pályamű érkezett be, és lényegesen több díjat is kiosztott a zsűri, csak egyetlenegy nyertes jött el a gálaműsorra. Mindezek után talán a szervezőknek is újra kellene fogalmazniuk a pályázat célkitűzéseit és kritériumait.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..