home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Vízi sportok az adrenalin szolgálatában
Bíró Tímea
2018.08.23.
LXXIII. évf. 33. szám
Vízi sportok az adrenalin szolgálatában

A nyaralás sokaknál nemcsak a lustálkodásról szól, hanem az aktív pihenésről is, hiszen a sportolni vágyók a víz közelében sem tudják meghazudtolni önmagukat és a mozgásszeretetüket.

Rafting, avagy vadvízi evezés: A raftot (nagyon erős, felfújható gumicsónakot) eredetileg az amerikai hadsereg számára fejlesztették ki, speciális bevetéseken használták az elit alakulatok. A kalandvágyók azonban hamar rájöttek, hogy ezek a csónakok amolyan „all in one-ok”: szinte mindent kibírnak, a veszélyes, sziklás vadvizek sodrását is. Így született meg a rafting mint sportág. Egy-két vagy akár tizenkét fős gumicsónakban evezhetünk végig a folyón. A veszélyesség alapján I-től V-ig osztályozzák a vadvizeket. A legkönnyebb szakaszokon akár a családdal is evezhetünk (az alsó korhatár 8—10 év), viszont a veszélyesnek minősülő szakaszok már nagyobb gyakorlatot igényelnek.

Canyoning: Szintén egy vadvízi sport, azzal a különbséggel, hogy mindenféle segédeszköz nélkül kell lejutni a völgy aljába. Némi hegymászói tudást igényel a mozgásforma, fel kell ugyanis mászni egy bizonyos pontra, ahonnan elindul a leereszkedés úszva, csúszva, ugrálva — ahogy sikerül. Csoportos sportról van szó, és kötelező a sisak, a mentőmellény és a neoprén ruha, illetve cipő viselete.

Flyboard: A víz alatt és a levegőben egyaránt használható az extrém Flyboard, ameddig a vízsugár ereje vagy a vizet a jetskitől szállító cső hossza engedi. Maximálisan 10 méter magasra lehet felszállni vele, és repkedni, miközben valaki a jetskin kezeli a gázkart. A szerkezetet a jetski motorjához kell csatlakoztatni egy 18 méter hosszú tömlővel. Ennek a sugárhajtóműve gondoskodik a vízellátásról. A talpra csatolt deszkán két vízsugár adja a tolóerőt, nekünk pedig az a dolgunk, hogy ügyesen egyensúlyozzunk a deszkán.

Kitesurf: A sárkányszörf a vízisí és a sárkányeregetés egyfajta vegyítése. A XIII. században jöttek rá arra, hogy a sárkányokkal be tudják fogni a szelet, az energiát felhasználva pedig kisebb hajókat, kenukat tudnak vele vontatni. 1990-ben Hawaiion indult hódító útjára a kitesurf mint önálló sportág.

Quadski: A quad és a jetski házasításából született ez a nagyszerű találmány, mellyel akár azt is megtehetjük, hogy a tengerparton furikázva egyszer csak gondolunk egyet, és belegázolunk vele a vízbe. A quad kerekei egy gomb megnyomásával öt másodperc alatt oldalra fordulnak, így téve alkalmassá a járművet a vízi életre. A gép egyébként a 140 lóerős motorjával akár 72 km/h-s sebességre is képes — szárazföldön és vízen egyaránt.

Surfbike: A nyugisabb embereknek ajánlott a szörf és a bicikli keverékéből született surfbike, melyből egy- és kétszemélyes változat is létezik. Először valójában egy szörfdeszkára szereltek egy bicikliszerkezetet, ebből alakult ki a professzionális változat. Az irányítását kormánnyal lehet megoldani. Mivel alapjában véve emberi erő hajtja, nem képes túlságosan nagy tempóra, viszont kardiónak elsőrangú. A csend és a természet szerelmeseinek tökéletes választás.

Soul kiteboard: Az izraeli Etay Amir formatervező 2009-ben vizsgamunkaként egy deszkát tervezett mozgássérülteknek kite-szörfözéshez. Azért a kite-ra esett a választása, mert a mozgássérülteknek ez remek alkalom arra, hogy kipróbálják ezt az izgalmas sportot, a szél erejével hajtott eszköz pedig nem kíván meg tőlük nagy fizikai erőt és jelentős állóképességet. A deszkára szerelhető szék maga a trapéz, ebbe akasztja be a sportoló az ernyőt, mely aztán húzza a vízen. A sportolónak így csak az irányításra kell figyelnie.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..