home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Vita a Szabadkai Rádió jövőjéről
Talpai Lóránt
2015.10.04.
LXX. évf. 39. szám

Megtartotta tizedik rendes ülését a Magyar Nemzeti Tanács. Az ülésen nyolcvanöt napirendi pont szerepelt. Az MNT tanácstagjai az ülés elején a Várady kiválóságiösztöndíj-hitelek odaítéléséről döntöttek. Dr. Várady Tibor akadémikus az ösztöndíjjal kapcsolatban kiemelte: Ideje volt már, hogy a sokat szenvedett magyar közösség, azon belül is a diákok, illetve egyetemisták értékes támogatást kapjanak ösztöndíj formájában.

Az ülés kiemelt témái közé tartozott még a Szabadkai Rádió magánosítása kapcsán kialakult helyzet és a tizenöt főnél kisebb létszámú osztályokra vonatkozó oktatási törvény következményei. Azután, hogy az oktatásügyi minisztérium saját hatáskörébe vonta és megszigorította a tizenöt főnél kisebb létszámú osztályokra vonatkozó törvényt, számos magyar tannyelvű oktatási intézmény került nehéz helyzetbe. Az MNT néhány tagja a többi közt a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium helyzetére hívta fel a figyelmet, valamint arra, hogy a Magyar Nemzeti Tanács nem tett meg mindent a magyar tannyelvű intézmények, illetve tagozatok és osztályok fennmaradásáért.

Hajnal Jenő, az MNT elnöke cáfolta a vádakat, és arra hívta fel a figyelmet, hogy ellentétben az elhangzottakkal, a nemzeti tanács az utóbbi időszakban igenis mindent megtett a kis taglétszámú osztályok megmentéséért. Ezután az MNT tagjai a Szabadkai Rádió megalapításáról szóló határozatról vitáztak. Mint ismeretes, a napokban kiderült, hogy a Szabadkai Rádióra nincs vevő, mindez pedig azt jelenti, hogy az intézményt a megszűnés veszélye fenyegeti. A helyzet orvoslása érdekében az MNT Tájékoztatási Bizottsága a Szabadkai Rádió magyar szerkesztőségének átmentését javasolta egy önálló, Szabadkai Magyar Rádió Alapítványba. A javaslatot azonban a Tájékoztatási Bizottság tagjainak többsége nem támogatta.

Németh Ernő
, a bizottság elnöke botrányosnak nevezte a döntést, majd arra kérte a Magyar Nemzeti Tanács elnökét és tagjait, hogy támogassák a rádió át-, illetve megmentését.

Zsoldos Ferenc (Magyar Összefogás, a Magyar Mozgalom egyik alapítója) szintén arra kérte a nemzeti tanácsot, hogy adjon még egy esélyt a Szabadkai Rádiónak arra, hogy egykori formájában tovább működhessen.

Dudás Károly (Magyar Összefogás) szerint is meg kell őrizni minden tájékoztatási intézményt. Ő azonban másként látja az intézménymegőrzés lehetőségeit. Szerinte egy különálló alapítvány nem tudja megmenteni a rádiót.

Bodzsoni István, a Pannon RTV igazgatója szerint érthetetlen, hogy némelyek számára miért nem megfelelő elképzelés, hogy a rádió egy jól működő alapítvány, avagy a Pannónia Alapítvány háttérintézménye legyen.

Tari István (VMDK) szerint a Szabadkai Rádió helyzete kiválóan példázza, hogy a szerb hatalom és kiszolgálói mennyire cinikusan viszonyulnak az itt élő magyar kisebbséghez. A kormány a magyar emberektől is beszedi az adót, viszonzásul azonban semmit sem szolgáltat. Hajnal Jenő szerint egy egységes magyar médiaház oldaná meg a rádió helyzetét, azaz a Szabadkai Rádió a Pannon Rádióval egyesülve folytathatná működését.

A vita után az MNT tagjainak többsége elvetette a Szabadkai Magyar Rádió Alapítvány megalapításáról szóló beadványt. A Magyar Nemzeti Tanács tizedik ülésén a többi közt döntés született még a Forum Könyvkiadó Intézet pénzügyi tervének módosításáról, a társalapított intézmények, pontosabban három középiskola kollektív szerződéséről, az újvidéki Európa Kollégium alapszabályzatáról és a munkahelyi besorolási szabályzatáról, továbbá számos iskola és iskoláskor előtti intézmény iskolaszékéről, igazgatóbizottságáról, illetve igazgatójelöltjeiről.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..