home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Visszakerült a magyarittabéi Kossuth-szoborhoz a régi, nemzetiszínű zászló
Kónya-Kovács Otília
2018.03.15.
LXXIII. évf. 11. szám
Visszakerült a magyarittabéi Kossuth-szoborhoz a régi, nemzetiszínű zászló

Magyarittabén, a Kossuth-szobránál tartották meg a vajdasági központi ünnepséget.

A helyi református templomban istentisztelettel kezdődött a rendezvény, az Igét a marosvásárhelyi Lőricz István lelkipásztor hirdette.   

Az istentisztelet után az emlékezők a Kossuth-szoborhoz vonultak, ahol elsőként Kerekes József, a falu vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, majd Erdély Lenke, a VMSZ tartományi képviselője mondott ünnepi beszédet.

— Mivel magyarságunk olyannyira szétszóródott, legelevenebb létélményünk a szétszóródottság élménye. Ma kötelességünk keresni valamiféle központi erőt, gondolatot, amely, ha nem is vet véget szétszórtságunknak, sorsunk sokféleségét összehangolja, új távlatot ad neki, hogy a lélek, a szellem egyesülhessen: a kárpátaljai, a székely a vajdaságival, az anyaországi pedig valamennyi határon túlival — mondta beszédében a többi között Erdély Lenke.

Az ünnepség keretében a nagybecskereki Kiss Nándor, református esperes átadta a magyarittabéieknek az egykori zászlót, amely ott lengett 1904-ben is a szoboravatón. A Kossuth-szobrot 1918-ban ledöntötték, éveken keresztül a templomban e zászlóban elrejtve, őrizte a három éve eltűnt Kossuth-szobrot. Később Kiss Nándor esperes vette magához, hogy ne menjen tönkre a lobogó. Most kellő alkalomnak találta, hogy visszakerüljön a nemzetiszín zászló Magyarittabére. Mivel az eredeti szobor már nincs meg, új került a helyébe, de a talapzat a régi, és a zászló is, amely visszakerült tulajdonosaikhoz.

A szervezők egy alkalmi műsort is készítettek, amely keretében fellépett egy-egy szavalattal Deli Hilda, Vass Szabolcs és Víg Melánia, továbbá Micsik Béla tekerőlanton játszott, Hevesi Tibor pedig Kossuth-dalokat énekelt, míg Boros Beáta citerán kísérte.

A rendezvény koszorúzással zárult.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..