home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Vissza a rendes kerékvágásba
Tóth Tibor
2020.06.01.
LXXV. évf. 22. szám
Vissza a rendes kerékvágásba

Ahogy a legtöbb településen, úgy Tornyoson is lassacskán visszatér az élet a rendes kerékvágásba. A múlt keddi látogatásunk alkalmával több helyi termelőt is láttunk, aki a szemerkélő eső ellenére traktorával és kapcsolható eszközével földjeire sietett, a posta előtt négyen türelmesen várták, hogy beléphessenek a hivatalba, a falu központjában levő gumijavító műhely előtt pedig egy teherautó állt meg, munkához és vélhetőleg bevételhez juttatva a tulajdonost.

Kis Bicskei Árpád, Tornyos Helyi Közösségének tanácselnöke eredményesnek tartja az elmúlt évet, hiszen igyekeztek megoldani a polgárok ügyes-bajos dolgait, a felmerült problémákat folyamatosan rendezték, orvosolták.


Kis Bicskei Árpád

— Nehéz két hónapon vagyunk túl, de Zenta Önkormányzatával, a községi válságstábbal, Czegledi Rudolf polgármester úrral, valamint helyi aktivistáinkkal igyekeztünk kielégíteni a lakosok mindennapi szükségleteit. Minden háztartás 5 liter fertőtlenítőszert kapott, kisnyugdíjasaink pedig a községi önkormányzat által csomaghoz jutottak, melyet mindenkinek házhoz szállítottunk — fogalmazott.

2019-ben az önkormányzat támogatásából felújították a helyi közösség épületét, kívülről átfestették az objektumot, megjavították a csatornát, mely így már teljesen más képet mutat a falun áthaladók számára. Az idei év első néhány hónapjában szintén az önkormányzat segítségével a tanácsterem is megújult, megjavították a mennyezetet, gipszkartont helyeztek a falakra, elvégezték a meszelést, valamint a terem fűtését is megoldották. A faluban működő civil szervezetek egyike, a Herőce Polgárok Egyesülete, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatán székek és asztalok vásárlására nyert eszközöket.

— A dűlőutakat folyamatosan javítjuk, tavaly 1 kilométer hosszú szakaszra szórtunk apró követ. A falut körülölelő dűlőutak le vannak fedve apró kővel, így a gazdáknak a földjeikre menet nem a főutat kell használniuk. A labdarúgópályán kicseréltük a lelátó és a játéktér közötti kerítést, a tetőszerkezet egy részét felújítottuk és az épületet is átfestettük. Labdarúgóinkra büszke az egész falu, hiszen felnőttcsapatunk a bajnokság márciusi megszakításának pillanatában a Tisza Menti Liga első helyén állt, így a következő idényben egy rangfokozattal feljebb, a körzeti ligában szerepelhetünk. A csapadékhiány gondot okozhat a falu vízellátásában. A hivatalos mérés szerint Tornyoson 6—8 métert esett a víz szintje, mely problémára Zenta Önkormányzatával és a kommunális vállalattal igyekszünk megoldást találni oly módon, hogy a nyár elején egy új kutat fúrnánk, mely jelenleg a közbeszerzési eljárásnál tart. A Tömörkény István Általános Iskolában szeretnénk befejezni a nyílászárók cseréjét. A bogarasi és a kevi kihelyezetett tagozatokkal összesen 250-270 tanulót számláló iskola a tornyosi származású, és több év után a faluba visszatért Petrás Teodóra személyében új igazgatónőt kapott, aki a szívén viseli az iskola és a falu sorsát egyaránt — mondta a tanácselnök.


A helyi közösség felújított épülete

A falu legtömegesebb rendezvénye a kenyérszentelő ünnepség, melyet az idén huszonkilencedik alkalommal szerveznének meg. Az előállt helyzet miatt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt testvértelepülési pályázatot csak szeptemberben bírálják el, de a szervezők mindent megtesznek azért, hogy községi és tartományi eszközökből, valamint az MNT támogatásával az idén is színvonalas ünnepséget rendezhessenek.

Az elmúlt hónapok történései rendkívül érzékenyen érintették az idén negyvenéves Ady Endre Művelődési Egyesületet, hiszen a próbák leálltak, és azt sem lehet tudni, mi lesz a tervezett jubileumi ünnepséggel, melynek keretében visszatekintettek volna az eddig megtett útra, és megemlékeztek volna azokról az egykori tagokról, akik már nincsenek az élők sorában. Egy összefoglaló CD-t is szerettek volna megjelentetni, mely az asszonykórus és a tamburazenekar több mint harmincéves közös munkáját mutatta volna be. A VMMI-vel együttműködve, huszonnyolc résztvevővel majdnem megkezdődött a népzenei oktatás, de a járvány miatt a foglalkozások nem indulhattak el. A Csoóri Sándor Alapnak köszönhetően két weboldalt indítottak az asszonykórus és a tamburazenekar, illetve a Csiribiri és a Szarkaláb néptánccsoportok részére, ezzel online módon fenntartva a közösségi életet.


Tóth Ugyonka Frigyes

— Az elmúlt évben több mint negyven fellépésünk volt, nagy része Magyarországon, de jelen voltunk a Felvidéken, Erdélyben, Kárpátalján és természetesen Vajdaságban is. Tornyoson nem sok eseményt tudunk szervezni, aminek egyik oka az anyagiakban keresendő, a másik viszont abban, hogy rengeteg helyre hívnak bennünket, és gyakran nem is tudunk eleget tenni minden felkérésnek. Első alkalommal jelentkeztünk a csókai körzeti KÓTA-megméretésre, ahonnan asszonykórusunk és tamburazenekarunk eljutott a decemberi, nyíradonyi regionális népzenei találkozóra. A rendezvényen első alkalommal KÓTA-értékelést is tartottak, melyen Aranypáva díjban részesültünk, ami az eddigi munkánk megkoronázásának tekinthető — mondta Tóth Ugyonka Frigyes, az Ady Endre Művelődési Egyesület ügyvezető elnöke.

Habár még csak az esztendő ötödik hónapjában járunk, és március közepétől minden rendezvény elmaradt, a tornyosiak már most is dicsőséges lajstromot tudnak felmutatni 2020-at illetően. Az asszonykórus és a tamburazenekar Csókán, Csólyospáloson és Makón népzenei eseményeken lépett fel, a zentai Hagyományaink Ünnepe rendezvényen a hagyományőrző csoport első helyet érdemelt ki, és a csoport a magyarkanizsaiakkal együtt a dobogó legfelső fokára állhatott Oromhegyesen, a Gazdag Ág nevű hagyományőrző-népművészeti vetélkedőn is. A tornyosi csapat az utóbbi öt évben immár negyedszer hozta el az első díjért járó vándorbotot. A sikerek közül meg kell említeni az egyesület tamburását, Miklós Arankát, aki a Nemzeti Művelődési Intézet által szervezett mesemondó verseny válogatója után jogot szerzett a budapesti gálaműsoron való fellépésre.


A nyíradonyi regionális népzenei találkozón

— Tartok tőle, hogy a kényszerszünet nyomot hagy az egyesület munkáján, hiszen az asszonykórus és a tamburazenekar is idősebb személyekből áll. Többen érdeklődnek, hogy mikor kezdődnek a próbák, de egyelőre semmit sem lehet tudni. Sokat köszönhetünk a VMMSZ-nek, az MNT-nek, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárságnak, a Bethlen- és a Csoóri-alapnak, Zenta Községnek, a Tartományi Művelődési és Tömegtájékoztatási Titkárságnak. Ezen intézmények és alapok támogatásával a színházban a régi székeket újakra cserélnénk, felújítanánk a műszaki és az irodai felszerelést, újabb ruhákat, lábbeliket, hangszereket vásárolnánk, eseményeket szerveznénk, székházunkat fenntartanánk és az útiköltség fedezésével a meghívásoknak is eleget tudnánk tenni — emelte ki az ügyvezető elnök.

Tornyoson is abban reménykednek, hogy az elmúlt két hónap nem ismétlődik meg, és mindenki visszatérhet a megszokott tevékenységéhez.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..