home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Villáminterjú az éneklős bácsival
Balázs Szilvia
2017.07.03.
LXXII. évf. 26. szám
Villáminterjú az éneklős bácsival

Néhány évvel ezelőtt Bajmokon is fellépett Figura Ede előadó. Ott találkoztam vele először. A gyermekeknek szánt, körülbelül egyórás koncertje után az egyik kisfiú kifelé menet megjegyezte, hogy az éneklős bácsinak éppen olyan gitárja van, mint a sztároknak a tévében.

Figura Ede a közösségi oldalon nemrég egy rendkívül jó hangulatú, kiskunhalasi koncertről készült felvételt osztott meg. A gyerekeket ismét sikerült elvarázsolnia. Erről eszembe jutott, hogy jó volna felkeresni Edét, és megkérdezni, mikor láthatjuk megint Vajdaságban. Ede azonnal vállalta az interjút, de azt is hozzátette: nincs túl sok ideje két fellépés között, úgyhogy csak néhány mondatban tud majd válaszolni... Hát így született ez a villáminterjú.

* A közösségi oldalán, a munkahely mezőben ez áll: szabad szellem. Mit jelent ez? Mennyire szabad valójában?

— Az ember annyira szabad, amennyire akarja. Én akkor vagyok szabad, ha magam irányítom a sorsom, a mindennapjaimat. Kitűzöm a saját céljaimat, és megpróbálom őket elérni. Én vagyok a főnök, a beosztott, és rögtön érzem, ha rosszul csinálok valamit. Egyúttal a sikert is magam élvezem.

* Lehet egyáltalán úgy foglalkozni gyerekekkel, hogy az ember keretek közé van szorítva? Vagy a gyerekek „adják” a keretet?

— A gyerekek nem sznobok, nem hazudnak, ők a legőszintébb közönség. Azért fognak végigülni egy előadást, mert tetszik nekik, nem pedig azért, mert valaki ezt megparancsolta nekik, vagy mert híres vagyok, és népszerű. Minél kisebb a gyerek, annál őszintébb, illetve annál nehezebb megfelelni neki. Minőségi, tartalmas, érdekes, igényes, előremutató előadást kell készíteni. Ez az egyetlen keret.

* Miért éppen megzenésített versek? Honnan merítette az ötletet vagy inkább az ihletet?

— A vers egy rövid, tömör, sűrített, esszenciális irodalmi forma. A jó verset könnyű megzenésíteni. Ha sikerül megtalálnom a versben rejlő zenét, akkor kiemelem, aláhúzom, megszépítem, hatványozom az üzenetét. És szeretem is a verseket.

* Mennyire lehet lekötni a gyermekközönséget? Van különbség például a városi és a falusi vagy akár a magyarországi és a vajdasági magyar gyermekek között, már ha közönségként beszélünk róluk?

— A (legalább 100 000-es lélekszámot meghaladó) városok gyerekközönsége türelmetlenebb, nehezebben köthető le ezzel a fajta műsorral. A mozgalmas, állandóan változó, ingergazdag, túlvezérelt dolgokat kedveli jobban, hiszen olyan környezetben él. A kisvárosi, falusi gyerekek viszont egy kicsit könnyebben bevonhatóak a műsoraimba. Általában minden közegben megtalálom a közös nevezőt a gyerekekkel. Nem látok igazán különbséget vajdasági, erdélyi és magyarországi közönség között.

* Mi alapján válogatja a verseket, melyeket megzenésít?

— Azokat a verseket szeretem és tudom megzenésíteni, amelyek hatással vannak rám, változást idéznek elő bennem, megszólítanak, megérintenek. És amelyekben megtalálom a zenét. Ha az általam megzenésített vers beleillik valamelyik ötletembe, akkor műsort tudok belőle készíteni. Ha pedig még a közönségnek is tetszik, akkor elértem a célom.

* Milyen tervei vannak? Újabb fellépések, koncertek, új album?

— Megjelent a Nők című, felnőtteknek szóló, saját dalokból álló albumom, most ennek a lemezbemutató koncertjeit szervezem. Folyamatosan gyártok dalokat a stúdiómban, és rakom fel őket a YouTube-ra. Két német és egy angol nyelvű műsort is készítettem, most dolgozom a harmadik német műsoron.

* Láthatja-e a közeljövőben ismét a vajdasági közönség?

— Az elmúlt években Temerintől Szabadkáig rengeteg helyen játszottam Vajdaságban, de mostanában olyan sok fellépésem van Győrtől Pécsen és Budapesten át Debrecenig, hogy sajnos elhanyagoltam a vajdasági közönséget. Remélem, hamarosan ismét el tudok látogatni oda is.


Ede egyik kedvence Kányádi Sándor Erdőn jártam című verse, mely kiváló nyári útravaló a legkisebbeknek. Ezzel kíván nekik kellemes szünidőt:

Erdőn jártam,
málnát szedtem,
amit szedtem,
mind megettem,
üres a kaska,
mit csináljak,
mit mondjak anyámnak,
ha megkérdi,
hol a málna,
miért üres
a kosárka?
Azt mondjam-e,
jött egy medve,
amit szedtem,
mind megette?
Dehogy mondom,
megijedne.
Jujj!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..