home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Világegyházi jelentőségű kegyhely
LENNER Tímea
2010.09.12.
LXV. évf. 38. szám
Világegyházi jelentőségű kegyhely

Az idei szentkúti, Kisboldogasszony napi búcsút követően ft. Verebélyi Árpáddal, Doroszló plébánosával, a kegyhely őrével beszélgettünk. Megtudtuk, csaknem nyolcezer ember fordult meg a kegyhelyen szeptember 7-én és 8-án. Gyalogos zarándokok Bezdánból (60 km), Szilágyiról (30 km), Bácskert...

Az idei szentkúti, Kisboldogasszony napi búcsút követően ft. Verebélyi Árpáddal, Doroszló plébánosával, a kegyhely őrével beszélgettünk. Megtudtuk, csaknem nyolcezer ember fordult meg a kegyhelyen szeptember 7-én és 8-án. Gyalogos zarándokok Bezdánból (60 km), Szilágyiról (30 km), Bácskertesről (35 km) és Moholról (90 km) érkeztek - összesen száztizenketten. Hosszú idő után most először bunyevác hívek is ellátogattak a kegyhelyre.
Még egy kivételes színfoltja volt az idei ünnepnek: a Mária-lányok vagy ahogyan Magyarországon nevezik őket: a Mária-hordozók körmenete. A doroszlói hívek kapcsolatépítésének köszönhetően magyarországi településekről: Fajszról, Vaskútról, Nagybaracskáról és Garáról, valamint a szomszédból, Gombosról érkeztek a Mária-tisztelők, akik mellett természetesen a négy helyi leányzó is díszbe öltözött.
Ft. Verebélyi Árpád ezúton köszöni a doroszlói egyházközség tagjainak, valamint a helyi önkéntes tűzoltó-testület és a Móricz Zsigmond MME képviselőinek a szervezésben és az ünnep lebonyolításban nyújtott segítséget.
- Fontosnak tartom, hogy mind a helyiek, mind pedig a zarándokok egyaránt felismerték ennek a helynek a vallástörténeti jelentőségét, azt a tényt, hogy 1173 és 1183 között III. Béla neje, Margit itt monostort alapított. Ennek a monostornak a lakói premontrei szerzetesek voltak. Nagy Lajos király 1382-ben a Bajkutat egyéb más birtokokkal együtt a budai Clarissa apácáknak ajándékozta. Amikor aztán 1752-ben Rédl kamarai adminisztrátor április 5-én szerződést írt alá a török által elpusztított Doroszló újratelepítéséről, Dormán Pál, aki a szervezést vállalta, a megérkező új honfoglalókkal először a szentkúti emberért küldött. Az érkezőket a lápos Mosztonga partján, mint a Bajkút szolgája, név szerint Gergelyfy Erazmus koldusbarát fogadta. Az első gyógyulás köztudomásúan 1792-ben,a gombosi vak fiatalember, Zablóczky János nevéhez fűződik. 1853-ban aztán 16. Gergely pápa pápai jogú búcsújáróhellyé nyilvánította a Bajkutat, Kisboldogasszony napjára és pünkösd ünnepére adva meg ezt a jogot. X. Szent Piusz pápa 1910-ben további nyolc pápai jogú búcsúi alkalmat engedélyezett a Szentkútnak. Ezek után talán fölösleges is hangsúlyozni, hogy nem csupán helyi, bácskai, hanem világegyházi szempontból is kivételes státusa van a doroszlói Szűz Mária-kegyhelynek. Én magam bízom benne, hogy minderre az elkövetkező időszakban egyre többen fognak felfigyelni, és a múltját értékelve a jövőjét is sikerülhet méltóképp magalapozni - nyilatkozta Verebélyi atya.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..