Vigyázz, kész, tűz!

Vigyázz, kész, tűz!

Gyermekkorunkban gyakran játszottunk háborúsdit. Ilyenkor általában kukoricapuskával és egyéb fából készített „fegyverekkel” lőttük egymást.

A mai fiataloknak azonban már élethű másolatok állnak rendelkezésükre, szenvedélyüknek pedig egy bejegyzett klubban, az október 10-én Zentán megalakult Green Berets Airsoft Sportegyesületben hódolhatnak. A sportágról Bűn Zoltánnal, a klub vezetőjével, Nagy Mélykúti Gábor titkárral, valamint Ostojin Olivér és Szalma Róbert alapító tagokkal beszélgettem.

Az airsoft az extrém sportok kategóriájába tartozó stratégiai és taktikai játék, melyet 2 joule-nál kisebb torkolati sebességű, elektromos, gázos vagy rugós működtetésű fegyverekkel játszanak. A csőtorkolati sebesség alapján megkülönböztetünk rohamfegyvereket, úgynevezett DMR-fegyvereket és mesterlövészfegyvereket. A játékosok füstgránátot, kézigránátot, gránátvetőt és taposóaknát is használnak. A szerepköröket tekintve a rajon belül létezik a közkatona, a rajparancsnok, a medic, a mesterlövész és a támogató fegyveres. A játék — mely lehet katonai feladatok szimulációja és szerepjáték — kint a szabadban, erdőkben, elhagyott gyárépületekben űzhető. A több mint tíz tagot számláló zentai csapat minden vasárnap délután tart edzéseket, nemcsak a Tisza-parti városban, hanem gyakran Szabadkán, Horgoson és Kispiacon is.

— A sportág stresszoldó, emellett kiváló kikapcsolódási és barátkozási lehetőség, sőt, még kapcsolati tőkét is szerezhetünk általa. Tagjainkat katasztrófaelhárításra szeretnénk kiképezni. Ha Zentát valamilyen elemi csapás érné, akkor a Green Berets azonnal bevethető lenne. Búvártanfolyamot is elvégeztetek a tagokkal, hiszen egy elit csapat esetében, mint amilyen mi vagyunk, ez nélkülözhetetlen. Olyan osztag alakítása a cél, amelyre a polgárok bármilyen körülmények között számíthatnak — mondta Bűn Zoltán, a sportegyesület vezetője.

Nagy hangsúlyt helyeznek a biztonságra, így a tagoknak védőszemüveget kell viselniük, maszk használata is tanácsos, de nem kötelező. A felszerelés fontos része a lábbeli, mely lehet túrabakancs vagy munkáscipő, a lényeg, hogy vastag legyen a talpa. A sportág nem túl költséges, hiszen megfelelő puska 100 euróért vásárolható, a taktikai mellény 20-30 euróba, a tárak 10 euróba kerülnek, a háton hordozható ivózsák 2000 dinár, a 4000 golyó ára 1300 dinár, a védőszemüvegé pedig 200 dinár.

Az egyesületben fontosnak tartják a fiatalok virtuális világból való kimozdítását, hiszen az airsoft által a számítógépen játszható játékok a természetben életre kelnek. A sportág erősíti a csapatszellemet, a játék folyamán pedig kiderül, valójában ki az igazi csapatjátékos. A tagok óvják a természetet, illegális tevékenység láttán azonnal jeleznek az illetékeseknek. Hulladékgyűjtési akciókban, hulladéktelepek felszámolásában szívesen részt vesznek, hiszen a természetnek valamit vissza szeretnének adni abból, amit kapnak tőle.

A sportág iránt érdeklődők 18 éves kortól jelentkezhetnek az egyesületbe. Előbb próbajátékon vehetnek részt, majd két hónapos próbaidő után, a vizsga sikeres teljesítése esetén válhatnak az egyesület tagjává. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő sportágról bővebb információt a Green Berets Facebook-oldalán találhatnak.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Ép Testben rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Vigyázz, kész, tűz!
Ép Testben
Vigyázz, kész, tűz!
Ép Testben
Facebook

Támogatóink