home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Vidám falunap a hármas határ ölelésében
Fehér Márta
2023.07.20.
LXXVIII. évf. 29. szám
Vidám falunap a hármas határ ölelésében

Falunapot tartottak Majdányon. A Törökkanizsa községhez tartozó Majdány—Rábé Helyi Közösség napját a hétvégén ünnepelték, és ezúttal is rengeteg vendéget vonzottak a remek programok.

Majdányba érkezve jókedvű baráti asztaltársaság fogadott — a házigazda Ábrahám Lívia és családja volt. A nő magyarnyelv- és irodalomtanár, így nem csoda, hogy főként pedagógusok ülték körül a majdányi otthon elé kihelyezett asztalt, melyen finom házi ízek sorakoztak.

— Itt születtem, itt is lakunk. A párom földműves, én Törökkanizsán tanítok. Van egy tizenegy éves lányunk és egy nyolcéves fiunk, ők Oroszlámosra járnak iskolába. Helyben is van, de nem akartuk, hogy egyedül legyenek az osztályban. Egyébként óvodába is oda vittük őket, itt ugyanis addigra megszűnt. Jó szervezés kell ehhez az egészhez, de nem lehetetlen. Itt a faluban talán ha százan vagyunk még, Rábén meg ötvenen. Soha nem akartam innen elmenni, még a migránsválság miatt sem — szerencsére most már alig találkozunk velük —, minden itt van, amit teremtettünk, a föld is ideköt, szeretem ezt a nyugalmat. Néhány szavalót készítettem fel, hiszen kultúrműsor is része az ünnepi programnak. Itthon pedig ismerősökkel, barátokkal, kollégákkal ünnepelünk.


Benépesült a focipálya környéke

Nagy Dániel némettanár, és több mint húsz éve néptáncol, Magyarkanizsán él, a Tisza Néptáncegyesület tagja, Törökkanizsán és Keresztúron dolgozik az általános iskolában. A játékos vetélkedőkön ugyan a zsákban ugrálásra nem nevezhetett be, merthogy azt gyermekeknek szánták a szervezők, viszont gumicsizma-hajításban kipróbálhatta magát, nem lettem utolsó, maradjunk ennyiben. A falunapon szalmabála-gurító, lángosevő, asszonycipelő, kötélhúzó verseny nevettette meg a népes vendégsereget, a főzőversenyen pedig disznópörkölt készült.

— A főszakácsunk Basa Gábor volt, a kukta pedig Dobróka Ervin, a házigazda — részletezte Krajcsik Andrea. — Tavaly aranyérmesek lettünk! Most több mint negyven csapat versengett. Egy évben legalább évente egyszer összegyűlünk és bulizunk.


Vidám asztaltársaság

A helyi közösség alapszabályában néhány évvel ezelőtt fektették le, hogy a helyi közösség napja július harmadik hétvégéje. Tehát a dátumhoz nem kötődik esemény, viszont a nyári hétvége, amikor a község területén más rendezvény nincs, lehetőséget ad arra, hogy az emberek hazajöjjenek, vendégek érkezzenek, mindenki itt legyen, aki szeretne, és együtt felhőtlenül tudjanak ünnepelni, elfelejtve a hétköznapok problémáit. 

— Nagyon sok ember itt van, rengeteg pozitív energia — nyilatkozta a rendezvénynek helyet adó focipálya körül összegyűlt sok ember kapcsán Újhelyi Nándor, a Törökkanizsai Községi Képviselő-testület elnöke. — A helyi közösség vezetősége a legnehezebb körülmények közepette is csodákra képes. Egy fiatal, rátermett csapat, mely nehéz helyzetből kíván előnyt kovácsolni ezeknek az embereknek, településeknek, és ezért maximálisan támogatni kell őket. Az a lényeg, hogy találkozzunk, barátkozzunk, egymásnak jót és szépet mondjunk, és jól érezzük magunkat, hiszen ez a táj, a hármas határ menti vidék oly sokat szenvedett — nemcsak most, a migránsválság által, hanem sok-sok évtizedre visszamenőleg is. Majdány és Rábé zsáktelepülés, innen tovább nincsen. Aztán megnyílt a határ, jöttek a migránsok, nagyon sokat tűrtek a helyiek, sokan elmenekültek, kitelepültek. Viszont én azt látom, hogy itt sok fiatal ember van, és mosolygós arcok mindenütt. Az a fontos, hogy az emberek akarják magukat jól érezni ezen a vidéken.


A főzőcsapatok díjazása

Mihók Kucora Alex, a helyi közösség tanácsának elnöke elmondta, minden évben ez a legnagyobb ünnepség, a rendezvénynek pedig közösségépítő szerepe van.

— Megmutatjuk, hogy élünk itt, létezünk még. Heteken át szervezzük a Vadvirágok Művelődési Egyesülettel karöltve, hogy minden a legnagyobb rendben legyen, mindenki jól érezze magát. Örülünk, hogy önkéntesek bevonásával elvégeztük ezt a nagy munkát. Minden évben igyekszünk szebbé és hangulatosabbá varázsolni a programot.

Az esemény támogatója a Masterplast, a Magyar Nemzeti Tanács, Törökkanizsa Község Önkormányzata, a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság, melynek titkárhelyettese, Ótott Róbert is köszöntötte a résztvevőket. A rendezvény keretében vetélkedőket tartottak, gyerekeknek és felnőtteknek, a legkisebbeket hatalmas légvár várta, művelődési műsort tekinthettek meg az érdeklődők, Pánczél Klaudia és Kovács Szilárd magyarországi operettművészek adtak koncertet, és utcabál is volt, másnap pedig barátságos labdarúgó-mérkőzéssel zárult a kétnapos program. 

Fényképezte: Fehér Márta

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..