home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Veliko prelo
(f. zs.)
2013.02.06.
LXVIII. évf. 6. szám

Farsangoztak február 19-én szabadkai nemzettársaink, a horvátok és a bunyevácok, több százan, a Bunjevačko kolo szépen földíszített nagytermében. Emlékeztek múltjukra, gyakorolták, bemutatták megtartó népi szokásaikat.

Farsangoztak január 19-én szabadkai nemzettársaink, a horvátok és a bunyevácok, több százan, a Bunjevačko kolo szépen földíszített nagytermében. Emlékeztek múltjukra, gyakorolták, bemutatták megtartó népi szokásaikat. Népdalaikat, -zenéjüket kiváló zenekarok szólaltatták meg, s volt tánc, suhogó selyembe, brokátba, bársonyba öltözött gyönyörű fiatal nők, fürge lábú, tüzes szemű fiatal férfiak, pompás disznótoros vacsora, vérpezsdítő italok, és kellemes, kulturált társalgás a terített asztalok mellett. Valahogy így képzelem el az igazi ünnepet. Hogy van benne valami fölemelő, van benne valami „a régi rendtartásból”.
Csak egy valami keltett bennem hiányérzetet: hiába kerestem a vendégek között a saját nemzettársaimat. A magyarokat, de a szerbeket is. Akik velük együtt, ugyanebben a sorsközösségben igyekszünk boldogulni itt már évszázadokon át. Bezárkóztunk. Mindenki a maga körébe. Milyen kár! Tudjuk-e még, milyen nagyszerű élményektől értékektől, milyen kiváló emberi lehetőségektől fosztottuk meg magunkat? Valaha nem így volt. Emlékszünk még? 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..