home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Véget ért a II. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozó
Tóth Lívia
2022.11.13.
LXXVII. évf. 45. szám
Véget ért a II. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozó

A hétvégén, a magyarországi Visegrádon tartották meg a II. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozót. Az esemény szervezője a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Magyar Nemzeti Médiaszövetség volt.

A rendezvény előestéjén köszöntőt mondott Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Toót-Holló Tamás a Magyar Nemzeti Médiaszövetség elnöke, dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés volt elnöke, aki megköszönte a főszerkesztőknek, újságíróknak, média képviselőknek, hogy mindennapi munkájukkal a magyar közösségeket, illetve az egész nemzetet szolgálják. Mint mondta, meggyőződése, hogy a jövő azon múlik, mennyire tudunk közösségként együttműködni. A konzervatív és a progresszív média közötti különbség ugyanis a közösséghez való viszonyban nyilvánul meg, abban hogy a minőségi többség, vagyis a közösség vagy az egyén, és az egyének sokasága, a tömeg érdeke élvez-e  elsőbbséget.

Ezután a jelenlévők a Magyar Rhapsody Projekt és Molnár Levente fergeteges koncertjét élvezhették.

A másnapi hivatalos megnyitón az első felszólaló Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter volt, aki kiemelte: A magyar nemzet egységes, és főszabály szerint nincsenek határon belüli és kívüli ügyek, azt kell nézni, mi szolgálja a közös nemzeti célokat. A miniszter az elmúlt 12 év legfontosabb kormányzati eredményének nevezte a nemzet egységének megteremtését, amiben értékelése szerint kiemelkedő szerepet játszottak a határon túli médiumok. A tárcavezető kitért a kárpátaljai magyarság jelenlegi rendkívül nehéz helyzetére, majd a munkácsi turulszobor eltávolítása kapcsán megjegyezte, az ukrán állam, annak ellenére, hogy Magyarország története legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre, ezt nem értékeli a maga teljességében, és a magyar kisebbséggel szembeni fellépést továbbra is elfogadhatatlannak nevezte.

Gulyás Gergely a jövőbeni kilátásokról szólva rámutatott, nem lehet eltekinteni azoktól a változásoktól, amelyek a fogyasztói szokásokban bekövetkeztek. A mérések azt mutatják, hogy a Covid-járvány óta az online médiának nagyobb a jelentősége a televíziónál is, és ez nemcsak Magyarországon, hanem minden valószínűség szerint a határon túl is igaz. Ez nem változtat azon, hogy a nyomtatott sajtónak van értéke, amit meg kell őrizni, de a jelentősége, például a politikai vélemények meghatározásánál, rendkívül csekéllyé vált.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, miután leszögezte, hogy a Kárpát-medence egységes tér a médiánál is, ami része a nemzetpolitikai intézményrendszernek, az elmúlt időszak nemzetpolitikai sikereit összegezte. 1 millió 150 ezer külhoni magyar tett állampolgársági esküt, ennek köszönhetően az előző választásokon több mint 318 ezer külhoni magyar szavazott, és 94 százalékuk a jelenlegi kormányt támogatta. A határon túli régiókban 5400 beruházást valósítottak meg, az oktatásban, a bölcsődétől a felsőoktatásig nyújtanak támogatást, aminek az összege emelkedni fog a következő évben, de a kárpátaljai gyerekek már az idén a megemelt összeghez juthatnak hozzá. Újraindult a Határtalanul! program, aminek a kezdete óta félmillió anyaországi diák juthatott külhoni területekre, beindították a sportakadémiákat, több mint 200 milliárd forintos támogatást nyújtottak határon túli magyar vállalkozóknak, és megerősödött a politikai érdekképviselet is.  

Toót-Holló Tamás, a Magyar Nemzeti Médiaszövetség elnöke, a Magyar Nemzet főszerkesztője az online média előretöréséről beszélt, és rámutatott, az egyes felületeknek megdöbbentően kevés a hűséges olvasója, a Google és Facebook uralja a médiateret. Azt kell elérni, hogy ezek keresőmotorjai „átvezessék” az olvasókat az online felületeikre, hogy a kívánt üzeneteket el tudják juttatni hozzájuk.

Nemzetpolitika és médiaszabályozás címmel dr. Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke, Médiaharcok – rombolás vagy térfoglalás? címmel pedig Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója értekezett. Előadást tartott még Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója és Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának elnöke.

A panelbeszélgetések során alkalom adódott véleményezni az átalakuló médiavilág erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, délvidéki, horvátországi, muravidéki tapasztalatait. Szóba került a Kárpát-medencei magyar média jelenlegi helyzete és kilátásai a bonyolult európai erőtérben, a konzervatív értékrend képviselete a kisebbségi és többségi sajtóban – ebben a blokkban vett részt a Hét Nap főszerkesztője is –, szakmai kihívások a válságok korában (világjárvány, háború), valamint az online tér kiteljesülése az egyes régiókban.

Az összejövetel zárásaként átadták a Magyar Nemzeti Médiaszövetség által alapított és első alkalommal odaítélt Kosztolányi-díjat, melyet Dunda György, a kárpátaljai, ungvári Kárpáti Igaz Szó lapigazgatója vett át. Mint elhangzott, az ünnepi díjátadás egyben a kárpátaljai újságíró kollégák melletti szolidaritás kifejezése is volt.

Fotók forrása: Mirkó István (Magyar Nemzet), Bocskay Zsolt, Facebook

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..