home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Vasárnap választunk!
(o. i.)
2008.01.30.
LXIII. évf. 5. szám
Vasárnap választunk!

- Jaj, neeee!!! (Szalai Attila karikatúrája)VÉGLEGES EREDMÉNYEK. A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) múlt szerdán közzétette a január 20-án megtartott szerbiai elnökválasztás első fordulójának végleges eredményeit. Az adatok alapján 4 116 844 polgár adta le szavazatát, a szavazati jogg...

- Jaj, neeee!!! (Szalai Attila karikatúrája)

VÉGLEGES EREDMÉNYEK. A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) múlt szerdán közzétette a január 20-án megtartott szerbiai elnökválasztás első fordulójának végleges eredményeit. Az adatok alapján 4 116 844 polgár adta le szavazatát, a szavazati joggal rendelkezők 61,38%-a. A 2000-ben megtartott parlamenti választások óta ez volt a legnagyobb részvételi arány. Az érvénytelen szavazólapok száma 78 462 (1,91), az érvényeseké 4 038 382. Tomislav Nikolić (SZRP) 1 646 172 (39,99%), Boris Tadić (DP) 1 457 030 (35,39%), Velimir Ilić (ÚSZ) 305 828 (7,43%), Milutin Mrkonjić 245 889 (5,97%), Čedomir Jovanović (LDP) 219 689 (5,34%), Pásztor István (MK) 93 039 (2,26%), Milanka Karić 40 332 (0,98%), Marijan Rističević 18 500 (0,45%), Jugoslav Dobričanin 11 894 (0,29%).
Hogy is volt az előző szerbiai elnökválasztáson, 2004-ben? Az első fordulóban a szavazati joggal rendelkező polgárok 47,7%-a ment el szavazni, s akkor is Tomislav Nikolić kapta a legtöbb szavazatot (30,1%), Boris Tadić pedig a szavazatok 27,3%-át mondhatta a magáénak. A második fordulóban valamivel nagyobb volt a részvételi arány, a polgárok 48,7%-a ment el szavazni. A voksolók 53,7%-a Boris Tadićnak szavazott bizalmat, míg a radikálisok jelöltje, Tomislav Nikolić 45%-os támogatottsággal maradt alul a versenyben.
Most, 2008. január 20-án, a szavazás első fordulójában a radikálisok jelöltje, Tomislav Nikolic a következő városokban győzött: Belgrád, Čačak, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Leskovac, Niš, Šabac, Smederevo, Nagybecskerek, Pancsova... Szerbia elnöke, a Demokrata Párt jelöltje Boris Tadić Užice, Valjevo és Novi Pazar városában, a Vajdaságban pedig Újvidéken, Szabadkán és Versecen győzött. A köztársasági és a tartományi főváros esetében az az érdekes, hogy a DP-s vezetésű Belgrádban a radikális párt jelöltje kapta a legtöbb szavazatot, míg a radikális párt irányította Újvidéken a demokraták jelöltje kapta a legtöbb szavazatot.
PIHENÉS NÉLKÜL. A vasárnapi választás hosszú, hétfő hajnalba nyúló éjszakája után Boris Tadić államfőnek pihenni se volt ideje: folytatta az elnökválasztás második fordulója előtti kampánykörútját. Hétfőn, az első napon Újvidéket kereste fel, majd Bács és Zombor után Szabadkán is járt. Újvidéken, a Limanon Boris ő helyezte el az Egyetemista Központ újabb épületének az alapkövét. Az 5668 négyzetméter területű egyetemista szállodában 180 szoba lesz, 345 egyetemista nyerhet benne elhelyezést. Egyetemistaotthon helyett szállodának nevezik a 350 millió dináros beruházásból, a Tartományi Nagyberuházási Alap pénzelésével épülő objektumot, hiszen minden szobához (20-25 négyzetméteres) fürdőszoba, teakonyha és ,,saját' terasz is jár. Az objektumban 4 tévészoba és 8 tanterem is a bennlakók rendelkezésére áll. A tervek szerint az építkezés még az idén befejeződik. A másik otthon, a Telepen épülő magyar egyetemistaotthon, az Európa Kollégium pedig 2009-ben kerül átadásra.
Szabadkán az új szálloda, a Galerija Hotel hatalmas átriuma zsúfolásig megtelt a Demokrata Párt elnökjelöltjének a fogadására. Boris Tadić kíséretében volt Rasim Ljajić szerbiai munkaügyi és népjóléti miniszter, Bojan Pajtić tartományi kormányfő, Tóth Tamás, a DP parlamenti képviselője. A találkozó üzenete: Szerbia előtt két út van. Vagy elindulni Európa felé, vagy vissza, a 90-es évekbe. Bojan Pajtić szerint Boris Tadić személye a garancia arra, hogy Szerbia az Európába vezető úton indul el, és nem visel több háborút. A demokrata elnökjelölt a Vajdaságban a választás első fordulójában 420 000 szavazatot kapott: a második fordulóban az a cél, hogy 200 000-rel többet kapjon. Boris Tadić arról beszélt, hogy az európai Szerbia a stabilitás kulcsa a régióban. Ígéretet tett, hogy az ország hamarosan elnyeri a tagjelölt státust az EU-ban, a vízummentességgel kapcsolatos tárgyalások pedig már januárban megkezdődnek. ,,Szerbia a mi otthonunk, otthonunkon a tető Európa. Mi, szerbek, magyarok, románok, bunyevácok, horvátok, romák, meg fogjuk találni a helyünket ebben a közös otthonban.' Tadić szabadkai kampányrendezvényén az első sorokban magánszemélyként ott volt Kasza József, a VMSZ tiszteletbeli elnöke, s ott volt Pásztor István, a VMSZ elnöke is. A sajtó kérdésére Pásztor elmondta: a szavazás második fordulója előtt a DP és a VMSZ közötti megbeszélésre még nem került sor.
KOŠTUNICA ZSAROLÁSI KÍSÉRLETE. ,,Koštunica bujkál, készíti a számlát Tadićnak' -- írta múlt keddi számában a Blic. Másnap, szerdán a lap címoldalon hozta: ,,Koštunica támogatni fogja Tadićot'. Jól értesült körökre hivatkozva arról számolt be: már megállapodás született az SZDP és a DP között, de a támogatás tényét Koštunica csak január 28-án közli majd a nyilvánossággal. A Blic pénteki számában a legnagyobb betűs cím: ,,Bori se sam!', azaz ,,Küzdj egyedül!' Koštunica egy feltételhez kötötte a DP elnökjelöltjének támogatását, mivel ez a zsarolási kísérlet nem sikerült, Boris egyedül marad. Az SZDP-s kormányfő azt próbálta kieszközölni, hogy a kormány már a következő ülésén fogadja el a záradékot, mely szerint, ha az EU missziót küld Kosovóba, az megsérti a társulási és stabilizációs megállapodásban foglaltakat, amelyet Szerbia már ratifikált. Szerbia pedig ellenlépésként semmissé nyilvánítaná a ratifikálást, s mindaddig nem írná alá a szerzősét, míg az EU újra el nem ismerné Szerbia területi egységének sérthetetlenségét. Erre a zsarolásra válaszolta a DP azt, hogy: nem! ,,Nem engedem meg, hogy bárki is feltételekhez kösse Szerbia és a gyerekeink európai jövőjét' -- üzente Tadić.
EGYÜTT MOSZKVÁBAN. Oroszország határozottan ellenzi Kosovo függetlenségének bármilyen egyoldalú kikiáltását -- erősítette meg múlt pénteken Moszkvában az orosz elnök, Vlagyimir Putyin azt követően, hogy tárgyalt Boris Tadić szerb államfővel és Vojislav Koštunica kormányfővel. Moszkvában az orosz és a szerb fél képviselői átfogó energetikai megállapodásokat írtak alá, melynek értelmében az orosz Gazprom 400 millió euróért megvásárolja a szerbiai NIS 51%-os tulajdonrészét, megépíti a gázvezeték Szerbia felé való leágazását, Udvarnoknál pedig gáztározót épít... Ami a 28-ára tervezett EU-döntést illeti: lapzártakor annyit lehetett tudni, hogy ezen a napon az EU külügyminiszterei brüsszeli találkozójukon nem hoznak döntést. Sem a Szerbiával kötendő társulási megállapodásról, sem arról, hogy Kosovóba rendőri és igazságügyi uniós missziót küldenének...
A SIKER KÖTELEZ. Ilyen előzményekkel nézünk a vasárnapi voksolás elé. A szerbiai elnökválasztás első fordulója, január 20-a előtt heti belpolitikai összefoglalónknak azt a címet adtuk: Vasárnap szavazunk! Február 3-a, a második forduló előtt nyilvánvaló: Vasárnap választunk! Pontosabban: Szerbia most választ. Az európai jövő meg a miloševići időkbe visszavezető út között. Mi eddig is és január 20-án is az európai jövőt választottuk. A Magyar Koalíció 12 pontja és a programot támogató 93 000 szavazat is Európáról szól. Ezt a választásunkat kell megerősítenünk vasárnap. Elmenni szavazni, ha esik, ha fúj. ,,Van okunk örömre. Bebizonyítottuk, hogy össze tudunk fogni, és közösen nagy sikereket tudunk elérni. Ezen az úton érdemes továbbhaladni. Mi pontosan tudjuk -- A SIKER KÖTELEZ' -- olvasható abban a magyarkanizsai közleményben, amelyet a VMSZ helyi szervezetének elnöke, dr. Bimbó Mihály és a VMDP helyi szervezetének elnöke, Darabán Péter írt alá. A Demokrata Párt magyarkanizsai helyi szervezetének elnöke, Maráci Nándor sajtóközleményben mondott köszönetet a község polgárainak a szerbiai elnökválasztáson való tömeges részvételért (68,09%), és tisztelettel felkéri Magyarkanizsa község polgárait, hogy ,,az elnökválasztás második fordulójában Boris Tadićra, a DP elnökjelöltjére szavazzanak'. A délvidéki Magyar Polgári Szövetség nevében Rácz Szabó László elnök is arra szólítja föl a magyar szavazópolgárokat, hogy a második menetben Boris Tadić jelöltet támogassák. ,,A mi utunk nem a zsarolás, hanem a józan elvárások felvetése' -- olvasható a közleményben, amely szerint a megelőlegezett bizalom fejében kilenc kérés teljesítését várják el tőle. Az első: adjon amnesztiát a temerini fiúknak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..