Valahol az EU-ban

Valahol az EU-ban

A magyar himnusz éneklésével tüntettek Pozsonyban — Erdővel telepít be egy osztrák futballstadiont egy svájci művész — Megválasztották Észak-Macedónia első elnökét

A magyar himnusz éneklésével tüntettek Pozsonyban

 Több százan gyűltek össze Pozsonyban a vár bejáratánál, a szlovák országgyűlés épületével szemben, hogy tüntessenek a magyar himnusz éneklését betiltó jogszabály ellen, melyet április elején szavazott meg a törvényhozás. A rendezvényre nemcsak Szlovákiából, hanem Magyarországról is érkeztek magyarok.

— Ennyi magyar zászló, magyar népdal, magyar zene a szlovák parlament és a pozsonyi vár tövében! Ilyenre emberemlékezet óta nem volt példa, és már ezért megérte, hogy ennyien itt voltunk — nyilatkozta az egyik szervező.

A magyar himnusz tiltását elrendelő törvény még nem lépett életbe, Andrej Kiska államfő nem írta alá. Azzal az üzenettel küldte vissza az országgyűlésnek, hogy a képviselők legközelebb olvassák el, mire szavaznak. A tüntetés szervezői szerint a törvényt május 9-én újra elfogadják. (Hu.euronews.com)

 

Erdővel telepít be egy osztrák futballstadiont egy svájci művész 

Ausztria legnagyobb nyilvános művészeti installációját készíti Klagenfurtban Klaus Littmann bázeli művész, aki 300 fával fogja betelepíteni a Wörthersee stadiont. A szeptember 9-étől október 27-éig látható Erdőért — a természet végtelen vonzereje című művészi projektumot Max Peintner osztrák képzőművész, építész rajza ihlette. A rajzot Peintner 1970-ben készítette, egy stadiont ábrázol, ahol a nézők a pályán nem futballistákat, hanem sok-sok fát, szinte egy teljes erdőt néznek. A klagenfurti Wörthersee stadiont a 2008. évi futball-Európa-bajnokságra építették, és azóta sporteseményeknek, koncerteknek, kulturális rendezvényeknek ad helyet. Littmann egy Közép-Európa növényvilágát bemutató erdőt tervez felállítani 12—14 méter magas lombos és tűlevelű fákkal. (MTI)

 

Megválasztották Észak-Macedónia első elnökét 

Sztevo Pendarovszki, a kormányzó balközép Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség jelöltje nyerte meg az elnökválasztást a szavazatok 51,67 százalékával. Ellenfele, Gordana Sziljanovszka-Davkova 44,73 százalékot kapott — őt a Magyarországra menekült Nikola Gruevszki jobboldali pártja indította. Az április 21-ei első fordulóban Pendarovszki csak egy hajszállal előzte meg vetélytársát. Az elnökválasztás egyik fő kérdése az volt, hogy a részvételi arány eléri-e a szükséges 40 százalékot, vagy meg kell ismételni az egész folyamatot, de végül a választásra jogosultak 46,2 százaléka vett részt a voksoláson. Az is fontos kérdés volt, hogy a kormánykoalíció és az új államfő mennyire tud majd együtt dolgozni. A kormányzó párthoz tartozó elnök várhatóan nem gördít akadályt a jogszabályok hatályba lépése elé. (MTI, Szerbiai RTV)

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Világkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Valahol az EU-ban
Világkép
Valahol az EU-ban
Világkép
Facebook

Támogatóink