home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Vajdasági magyarok a csíksomlyói hegynyeregben
Fehér Márta
2019.06.05.
LXXIV. évf. 23. szám
Vajdasági magyarok a csíksomlyói hegynyeregben

Ferenc pápa szentmiséje életre szóló élmény

Több zarándokcsoport indult Vajdaságból Ferenc pápa csíksomlyói szentmiséjére. A Mária Rádió szervezésében mintegy ötvenen utaztak dr. Harmath Károly újvidéki ferences vezetésével, Zdenko Gruber szabadkai ferences rendfőnökkel zarándokoltak a templom és a kolostor segítői, egy busznyi fiatal pedig a Rákóczi Szövetség támogatásával, Utcai Róbert csantavéri plébános szervezésében lehetett ott a Hármashalom-oltárnál, és Nagybecskerekről is indult egy zarándokcsoport. Ferenc pápa háromnapos romániai látogatáson vett részt, melynek keretében szombaton Csíksomlyón mutatott be szentmisét.

„Zarándokolni azt jelenti, hogy mint nép hazatérünk. Egy nép, amelynek gazdagsága a számtalan arc, kultúra, nyelv és hagyomány; Isten hívő szent Népe, amely Máriával együtt zarándokol az Úr irgalmát énekelve. Ha a galileai Kánában Mária közbenjárt Jézusnál, hogy megtegye első csodáját, akkor minden kegyhelyen ő virraszt és ő jár közben. Nemcsak Szent Fiánál, hanem mindannyiunknál, hogy ne hagyjuk, hogy azok a hangok és azok a sebek, amelyek az elkülönülést és a megosztottságot táplálják, megfosszanak minket a testvériség érzésétől. Nem szabad elfelednünk vagy tagadnunk a múlt összetett és szomorú eseményeit, azonban ezek nem jelenthetnek akadályt vagy ürügyet, hogy meggátolják a vágyott testvéri együttélést.”

„Zarándokolni nem más, mint érezni a meghívást és a késztetést, hogy járjunk együtt az úton, kérve az Úrtól a kegyelmet, hogy a régi és a mostani sérelmeinket és bizalmatlanságainkat változtassa új lehetőségekké a közösség érdekében. Azt jelenti: elszakadni a bizonyosságainktól és a kényelmünktől, egy új földi életnek a keresésében, amelyet az Úr nekünk akar ajándékozni. A zarándoklat kihívás, hogy felfedezzük és továbbadjuk az együttélés lelkületét, és ne féljünk a kölcsönös érintkezéstől, találkozástól és segítségnyújtástól. Zarándokolni azt jelenti, hogy belekerülünk abba a kissé kaotikus tengerárba, amely a testvériség igazi megtapasztalásává válhat.”

„Aki kockáztat, annak az Úr nem okoz csalódást. Járjunk az úton, járjunk együtt az úton, és engedjük, hogy az Evangélium legyen az a kovász, amely képes áthatni mindent és képes megajándékozni népeinket az üdvösség örömével.”

(Részletek Ferenc pápa homíliájából, Csíksomlyó, 2019. 06. 01. Forrás: Romkat.ro)

 

Zdenko Gruber, a szabadkai ferences rendház vezetője: — Nekem, ferencesnek a pápalátogatás, a pápával való találkozás mindig iránymutatás az életre, általánosságban, és az egyház életére. Közösen kell építeni a jövőt, természetesen azokon az alapokon, amelyeket az Isten ad számunkra az evangéliumban — viszont együtt a többi emberrel. A pápa egyszerűen a népről beszélt, és ez a nép mi vagyunk, Isten népe, az Egyház népe. Az a legfontosabb, hogy együtt legyünk az Istennel.

Jakovčević József, a szabadkai ferences templom és kolostor házmestere: — Szerettem volna Romániát egyszer megnézni, és amikor adódott ez a lehetőség, hogy a pápa ott lesz, ez egy főnyeremény volt számomra! Az időjárás már nem, de mindenért kárpótolt bennünket, hogy a pápát láthattuk. Meg a végén a himnusz, az csodálatos volt, az embernek borsódzott a háta. Nagyon sokan voltak, most láttam, hogy milyen sokan vagyunk mi, magyarok!

Jakovčević Hajnalka: — Csodálatos volt! Nemcsak a pápa, hanem maga a hely miatt is, meg amikor mind egyszerre mondtuk a miatyánkot, nekem elakadt a torkomon… A pápával most találkoztam először, ám szent helyen jártam már, Međugorjében többször is, és mindenhol történnek csodák, melyek nyomot hagynak bennünk, és ezt a kegyelmet visszük magunkkal.

István Anna: — Számomra ez egy nagyon nagy élmény volt, nem először jártam Erdélyben, de ez a zarándoklat most egy egészen új nézőpontot adott. A hétköznapokba is fontos magunkkal vinnünk a pápa üzenetét.

Szeles Kolos: — Egyházi gimnáziumot végeztem, a Paulinumot, ezért mindig is közel állt hozzám a vallás, az egyház, nem először jártam zarándoklaton sem, és ez azért jó, mert olyan emberekkel találkozom, akiknek hasonló az értékrendjük. Ami megfogott engem, az nem is annyira a pápa prédikációja volt, mint az, hogy az emberek közelébe jött, mosollyal érkezett, ami a nyitottságot, a boldogságot sugallja az emberek felé, azt, hogy ha Istennel éljük az életünket, sokkal, sokkal könnyebb. Amikor elment a mise után, akkor is ugyanez a mosoly tükröződött rajta, a boldogság. Ez az, ami számomra megmarad.

Kudlik Zoltán: — Nekem ez volt az első zarándokutam. Ez egy életre szóló élmény volt mindannyiunk számára. Minden viszontagság, a rossz idő ellenére sikerült mindenkinek feljutnia a nyeregbe, egymást buzdítva. Egy felemelő érzés! Mindenkit megerősített a hitében. Nekem az az üzenete, hogy mindenki merjen kockáztatni: a dolgokat, melyeket az ember elképzel, azokat meg kell hogy tegye, és az Úr segítségére lesz abban, hogy elérje a célját. Élmény volt látni azt, hogy az egész Kárpát-medencéből jöttek az emberek, ami szintén a nemzeti összetartozásunkat erősítette. Nekünk olyan szerencsénk volt, hogy pont előttünk haladt el a pápamobil, az hihetetlen érzés volt!  Szakadt az eső, mindenki szétfagyott, de egy ember sem panaszkodott!


Még több kép (a Mária Rádió, Jakovčević József és Hajnalka, Marija Milodanović felvételei)!

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..