Vajdasági magyarok a csíksomlyói hegynyeregben

Vajdasági magyarok a csíksomlyói hegynyeregben

Ferenc pápa szentmiséje életre szóló élmény

Több zarándokcsoport indult Vajdaságból Ferenc pápa csíksomlyói szentmiséjére. A Mária Rádió szervezésében mintegy ötvenen utaztak dr. Harmath Károly újvidéki ferences vezetésével, Zdenko Gruber szabadkai ferences rendfőnökkel zarándokoltak a templom és a kolostor segítői, egy busznyi fiatal pedig a Rákóczi Szövetség támogatásával, Utcai Róbert csantavéri plébános szervezésében lehetett ott a Hármashalom-oltárnál, és Nagybecskerekről is indult egy zarándokcsoport. Ferenc pápa háromnapos romániai látogatáson vett részt, melynek keretében szombaton Csíksomlyón mutatott be szentmisét.

„Zarándokolni azt jelenti, hogy mint nép hazatérünk. Egy nép, amelynek gazdagsága a számtalan arc, kultúra, nyelv és hagyomány; Isten hívő szent Népe, amely Máriával együtt zarándokol az Úr irgalmát énekelve. Ha a galileai Kánában Mária közbenjárt Jézusnál, hogy megtegye első csodáját, akkor minden kegyhelyen ő virraszt és ő jár közben. Nemcsak Szent Fiánál, hanem mindannyiunknál, hogy ne hagyjuk, hogy azok a hangok és azok a sebek, amelyek az elkülönülést és a megosztottságot táplálják, megfosszanak minket a testvériség érzésétől. Nem szabad elfelednünk vagy tagadnunk a múlt összetett és szomorú eseményeit, azonban ezek nem jelenthetnek akadályt vagy ürügyet, hogy meggátolják a vágyott testvéri együttélést.”

„Zarándokolni nem más, mint érezni a meghívást és a késztetést, hogy járjunk együtt az úton, kérve az Úrtól a kegyelmet, hogy a régi és a mostani sérelmeinket és bizalmatlanságainkat változtassa új lehetőségekké a közösség érdekében. Azt jelenti: elszakadni a bizonyosságainktól és a kényelmünktől, egy új földi életnek a keresésében, amelyet az Úr nekünk akar ajándékozni. A zarándoklat kihívás, hogy felfedezzük és továbbadjuk az együttélés lelkületét, és ne féljünk a kölcsönös érintkezéstől, találkozástól és segítségnyújtástól. Zarándokolni azt jelenti, hogy belekerülünk abba a kissé kaotikus tengerárba, amely a testvériség igazi megtapasztalásává válhat.”

„Aki kockáztat, annak az Úr nem okoz csalódást. Járjunk az úton, járjunk együtt az úton, és engedjük, hogy az Evangélium legyen az a kovász, amely képes áthatni mindent és képes megajándékozni népeinket az üdvösség örömével.”

(Részletek Ferenc pápa homíliájából, Csíksomlyó, 2019. 06. 01. Forrás: Romkat.ro)

 

Zdenko Gruber, a szabadkai ferences rendház vezetője: — Nekem, ferencesnek a pápalátogatás, a pápával való találkozás mindig iránymutatás az életre, általánosságban, és az egyház életére. Közösen kell építeni a jövőt, természetesen azokon az alapokon, amelyeket az Isten ad számunkra az evangéliumban — viszont együtt a többi emberrel. A pápa egyszerűen a népről beszélt, és ez a nép mi vagyunk, Isten népe, az Egyház népe. Az a legfontosabb, hogy együtt legyünk az Istennel.

Jakovčević József, a szabadkai ferences templom és kolostor házmestere: — Szerettem volna Romániát egyszer megnézni, és amikor adódott ez a lehetőség, hogy a pápa ott lesz, ez egy főnyeremény volt számomra! Az időjárás már nem, de mindenért kárpótolt bennünket, hogy a pápát láthattuk. Meg a végén a himnusz, az csodálatos volt, az embernek borsódzott a háta. Nagyon sokan voltak, most láttam, hogy milyen sokan vagyunk mi, magyarok!

Jakovčević Hajnalka: — Csodálatos volt! Nemcsak a pápa, hanem maga a hely miatt is, meg amikor mind egyszerre mondtuk a miatyánkot, nekem elakadt a torkomon… A pápával most találkoztam először, ám szent helyen jártam már, Međugorjében többször is, és mindenhol történnek csodák, melyek nyomot hagynak bennünk, és ezt a kegyelmet visszük magunkkal.

István Anna: — Számomra ez egy nagyon nagy élmény volt, nem először jártam Erdélyben, de ez a zarándoklat most egy egészen új nézőpontot adott. A hétköznapokba is fontos magunkkal vinnünk a pápa üzenetét.

Szeles Kolos: — Egyházi gimnáziumot végeztem, a Paulinumot, ezért mindig is közel állt hozzám a vallás, az egyház, nem először jártam zarándoklaton sem, és ez azért jó, mert olyan emberekkel találkozom, akiknek hasonló az értékrendjük. Ami megfogott engem, az nem is annyira a pápa prédikációja volt, mint az, hogy az emberek közelébe jött, mosollyal érkezett, ami a nyitottságot, a boldogságot sugallja az emberek felé, azt, hogy ha Istennel éljük az életünket, sokkal, sokkal könnyebb. Amikor elment a mise után, akkor is ugyanez a mosoly tükröződött rajta, a boldogság. Ez az, ami számomra megmarad.

Kudlik Zoltán: — Nekem ez volt az első zarándokutam. Ez egy életre szóló élmény volt mindannyiunk számára. Minden viszontagság, a rossz idő ellenére sikerült mindenkinek feljutnia a nyeregbe, egymást buzdítva. Egy felemelő érzés! Mindenkit megerősített a hitében. Nekem az az üzenete, hogy mindenki merjen kockáztatni: a dolgokat, melyeket az ember elképzel, azokat meg kell hogy tegye, és az Úr segítségére lesz abban, hogy elérje a célját. Élmény volt látni azt, hogy az egész Kárpát-medencéből jöttek az emberek, ami szintén a nemzeti összetartozásunkat erősítette. Nekünk olyan szerencsénk volt, hogy pont előttünk haladt el a pápamobil, az hihetetlen érzés volt!  Szakadt az eső, mindenki szétfagyott, de egy ember sem panaszkodott!


Még több kép (a Mária Rádió, Jakovčević József és Hajnalka, Marija Milodanović felvételei)!

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Képmás rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink