home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Vajdasági hagyományápolók örömünnepe
Csermák Zoltán
2019.09.26.
LXXIV. évf. 38. szám
Vajdasági hagyományápolók örömünnepe

Táncháztalálkozó és Sokadalom a Tisza-partján

Szeptember utolsó hétvégéjén rendezik Zentán a III. Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom programot. A jeles eseményre több mint másfélezer embert várnak az egész Kárpát-medencéből.

Szeptember 28-án, szombaton kezdődik Zenta nagyszabású ünnepe a III. Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom. A Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közös rendezvényének a helyi Sportcsarnok ad otthont. Juhász Gyula, a vajdaság hálózat munkatársa foglalja össze az eseménysorozat legérdekesebb programjait, s egyben mindenkit invitál a rendezvényre.

„Harmadik alkalommal rendezzük meg a vajdasági magyarság egyik legrangosabb ünnepét. Eddig is gazdag programról gondoskodtunk, de idén újításról is beszámolhatok. A hagyományos esti táncházat egy új helyszínen, a Kiosk étteremben tartjuk, ahol a résztvevők kivilágos-kivirradtig rophatják a táncot. A szakszerű oktatásról többek között a Magyarpalatkai Banda, valamint Kiss Zsolt és Tálas Ágnes gondoskodnak.

Érdekes eseménye lesz a hétvégének a nemrégiben megjelent vajdasági lemezek bemutatója, ahol a Csörgő citerazenekar, a Pendergő tamburazenekar és a szabadkai Juhász zenekar felvételeit ismerhetik meg az egybegyűltek. A szombati gálaműsoron – a Durindó és Gyöngyösbokréta szakmai bizottságának ajánlásával – a legrangosabb vajdasági zenei- és tánc előadásoknak tapsolhat a közönség. A közös fináléra már serényen készülnek a fellépők. Ezután a Bürkös zenekar lép a színpadra.

A Sportcsarnok előtti Folkkocsma már déltől igényes programokat biztosít kicsiknek és nagyoknak. A legkisebbeknek ajánljuk a Ringató foglalkozást a Guzsalyas énekegyüttessel, valamint a Tündér Ilona című,a Bahorka Társulat improvizációs, zenés folklórszínházát gyermekeknek és felnőtteknek.

Az iskolás korosztály vetélkedőn méri össze ügyességét és a néprajzi témákban való jártasságát. A kézművesek gazdag kirakodóvásárral, a Helyi értékek kisfarsangjával rukkolnak ki, s mindenkit várnak az elmaradhatatlan nemezelésre, bőrözésre, szövésre, agyagozásra, gyékényszövésre és… drukkolásra. A mesterség-bemutatókon sokan kaphatnak kedvet a hagyományok folytatására.

Első alkalommal szervezzük meg a Néptáncoktatók és néptáncosok szakmai fórumát, ahol neves előadók tartanak előadást. Tóth János, a Hagyományok Háza Hálózat vezetője a Páva Népi Előadó-művészeti Minősítésről ad tájékoztatást. Szabó Gabriella, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének szakmunkatársa a gyermekrendezvények tapasztalatait és lehetőségeit foglalja össze.

A Sokadalom látogatottsága korábban is kiemelkedő volt, idén is ezerötszáz-kétezer vendéggel, betérővel számolunk. Büszkén vallhatjuk, hogy a rendezvény immár tradícióvá vált, többen szervezett buszokkal érkeznek Zentára. E népszerűség igazi nyertese kétségkívül a vajdasági táncházmozgalom lehet. Felhívom a figyelmet, hogy a rendezvény ingyenes, csak a jó hangulat a kötelező.”


Információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/iii-szent-mihaly-napi-tanchaztalalkozo-es-sokadalom

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..