home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
VI. Teátrum Neked! — Zentai Teátrumi Napok
2022.04.12.
LXXVII. évf. 14. szám
VI. Teátrum Neked! — Zentai Teátrumi Napok

A vajdasági magyar közönség számára idén hatodik alkalommal rendezi meg a Teátrum Neked! Fesztivált a Zentai Magyar Kamaraszínház házigazdaként, és a Magyar Teátrumi Társaság.  Április 21. és 24. között gyerekelőadásokkal, zenés produkcióval, táncelőadással is várják a színházszerető nagyérdeműt Zentán.

A színes program csütörtök délelőtt a Zentai Magyar Kamaraszínház Tündér Míra című előadásával nyílik meg: Hedry Mária ökomeséje sok-sok humorral, zenével, tánccal juttatja célba fontos üzenetét: nemcsak Míra tündér, hanem mindenki az, aki védi a természetet. Este 19 órától a Karinthy Színház és a Budapest Playhouse közös produkcióját láthatja a közönség. Neil Labute Fat Pig című szatírája a modern kori szépségideál fontos kérdéseit járja körbe. Mennyire fontosak a külsőségek a siker és elismerés szempontjából, és mennyire kényszerül megváltoztatni valaki önmagát az érvényesülés érdekében?

A pénteki napon a Duna Művészegyüttes tánccal és zenével meséli el a gyerekeknek Hamupipőke történetét. A táncos-zenés forma kifejezően közvetíti a történetben rejlő érzelmeket, az örök emberi értékeket. A Duna Művészegyüttes Skandináviától a Balkánig merített az európai népek táncaiból a látványos és derűs előadáshoz. Este Bakos-Kiss Gábor áll színpadra Frank Sinatra-estjével. Vajon hogyan szólalt meg a mindennapokban, hogyan vezetett az út a kisvárosból Los Angelesbe, a maffiózók, elnökök, barátok és ellenségek, feleségek és szerelmek útvesztőjébe? Bakos-Kiss Gábor Sinatra hangján tárja elénk a felemelkedés, a bukás, a szenvedély és kiüresedés küzdelmének történeteit. Frank Sinatra életéből építkezve, a dalok és történetek mozaikjai révén személyesíti meg az alakot, akinek csak a hangját ismeri mindenki.

Szombaton este Teljes lényeddel címmel Gubás Gabit láthatja a közönség, aki Polcz Alaine alakját idézi meg a színpadon. Polcz Alaine pszichológus, tanatológus, a Hospice Alapítvány alapítója a legnagyobb hatású alkotó asszonyok közé tartozik. A színházi est, fiatal korától egészen az utolsó napokig ívelve lépésről lépésre vezetni a nézőt azon az úton, melynek a végén mindannyian elsajátíthatjuk azt a különleges valamit – nevezzük „élettechnikának” –, amit egyedül Polcz Alaine adhat nekünk.

Vasárnap este, a fesztivál záró előadásaként a házigazda mutatja be Yasmina Reza Művészet című darabját. A darab nevettet és elgondolkodtat, s mindeközben valóságos jutalomjátékot kínál a színészek számára. A francia szerzőnő sziporkázó szövegében egymást követik a feszült és komikus pillanatok, fény derül régen elhallgatott titkokra, hazugságokra, és persze szó esik magáról a művészetről is.

„A Zentai Magyar Kamaraszínház a magyar nyelvű kultúra fontos helyszíne és forrása a Vajdaságban. Nagy öröm a számunkra, hogy a munkájukhoz idén is több napos programmal járulhatunk hozzá, élő kapcsolatot építve a határon túli közönséggel, mert hatalmas igény van erre és nagy érdeklődés övezi az előadásokat a meghirdetésük pillanatától” – mondta el Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára.


 

Április 21. csütörtök, 10 óra. Zentai Magyar Kamaraszínház (nagyterem)

A Zentai Magyar Kamaraszínház előadása
Hedry Mária: TÜNDÉR MÍRA

Holnemvolt országban nagy a baj. Kiirtják az erdőket, kizsákmányolják a természetet, pusztul az egész birodalom. De Holnemvolt ország királya ezt nem látja. Nem rossz ember, de sajnos nagyon kapzsi. És ráadásul még az a gonosz Lodovico varázsló is egyfolytában ármánykodik. Vajon megmenekülhet a világ? Erről szól ez az ökomese, sok humorral, tánccal, zenével, és egy fontos üzenettel: nem csak Míra tündér, hanem mindenki az, aki védi a természetet.

Szereposztás: Tündér Míra – Verebes Judit; Orsolya, Tündér Rózsa, Kút – Székely Bea; Lodovico – Nešić Máté; Király – Virág György; Jankó, Danika – Szilágyi Áron; Tóbiás, Danika – Dévai Zoltán; Tó, folyó hangja – Bába Lujza; Tenger hangja – Krizsán Szilvia.

Zenéjét szerezte és hangszerelte: Klemm Dávid; Dalszövegek: Lénárd Róbert; Díszlet- és jelmeztervező: Janovics Erika; Koreográfus: Tomin Kis Anikó, Samardžić Eleonóra; Rendező: Krizsán Szilvia.
Az előadást 5-12 éves gyerekeknek ajánljuk.


 

Április 21. csütörtök, 19 óra. Zentai Magyar Kamaraszínház (nagyterem)

A KARINTHY SZÍNHÁZ és a BUDAPEST PLAYHOUSE közös produkciója

Neil Labute: FAT PIG (KÖVÉR DISZNÓ)

Vígjáték két részben

Tom, egy nagyvállalat feltörekvő munkatársa, egy véletlen folytán megismerkedik a szabadszájú és őrjítően vicces Helennel, aki meglehetősen molett alkata miatt erőteljesen eltér az aktuális szépségideáltól. Tom mégis gyengéd érzelmeket táplál iránta, ám ahogyan kapcsolatuk elmélyül, a munkahelyi viccek és szekírozások Helen alkatát illetően egyre inkább megmételyezik az életüket és alaposan próbára teszik Tom hitét és lojalitását. Neil LaBute szatírája a modern kori szépségideál kérdését járja körbe, annak tükrében, mennyire fontosak a külsőségek a siker és elismerés szempontjából, és mennyire kényszerül megváltoztatni valaki önmagát az érvényesülés érdekében.

Közreműködnek:

Helen – Balázs Andrea; Tom – Pásztor Tibor; Jeannie – Tóth Szilvia Lilla; Carter – Réti Barnabás.

Fordító: Réti Barnabás. Dramaturg: Varsányi Anna. Látvány: Iványi Árpád. Jelmez: Katona Bálint. Berendezés és kellék: Nyitrai Zoltán. Fény: Pálmai Melinda. Hangkeverés: Csutorás Bánk. Koreográfus: Sallak Petra. Rendező: Iványi Árpád.


 

Április 22. péntek, 10 óra. Zentai Magyar Kamaraszínház (nagyterem)

Duna Művészegyüttes
HAMUPIPŐKE

A Hamupipőke a Grimm fivérek egyik legismertebb, örökérvényű meséje jámborságról és gonoszságról, hatalomvágyról és becsületről, ármányról és hűségről. Hamupipőke egy bálban, tánc közben ismeri meg a Herceget, s előadásunk is tánccal, zenével meséli el történetüket. A Ghymes zenéjére készült lendületes koreográfiákban megelevenedik a királyi udvar élete, a mostohák civódása, az elveszett cipő gazdájának keresése és a szerelmesek egymásra találása. A táncos-zenés forma kifejezően közvetíti a történetben rejlő érzelmeket, emberi értékeket. A Duna Művészegyüttes az európai népek táncaiból – Skandináviától a Balkánig merítve – hozta létre a gyerekek számára érthető és élvezhető, látványos és derűs előadását.

Közreműködnek:

Hamupipőke: Szabó-Kenéz Enikő. Herceg: Mezei Balázs. Mostoha: Horváth Eszter. Mostohatestvérek: Barta Réka, Kovács Márk Jenőné. Király: Szabó Csaba. Királynő: Bonifert Katalin. Kalmár: Kuzma Péter. Hoppmester: Végh Tamás. Tündér: Bednai Nikolett.

Zene: Ghymes. Jelmez: Túri Erzsébet. Díszlet: Karóczkai Tünde. Fény: Lendvai Károly. Hang: Földes Gábor. Koreográfia: Juhász Zsolt, Maros Anna. Rendező-koreográfus: Mucsi János, Juhász Zsolt.


 

Április 22. péntek, 19 óra. Zentai Magyar Kamaraszínház (nagyterem)

FRANKIE, A KIRÁLY ÉS A KÁRHOZOTT

Bakos-Kiss Gábor Frank Sinatra-estje

Frankie, törekvő, tehetséges fiatal srác, aki énekelni akar. Minden áron. Az élet azonban nem adja könnyen a sikert, így az ő történetét is vér és verejték borítja. Vajon hogyan szólalt meg a mindennapokban, hogyan vezetett az út a kisvárosból Los Angelesbe, a maffiózók, elnökök, barátok és ellenségek, feleségek és szerelmek útvesztőjébe? Bakos-Kiss Gábor Sinatra hangján tárja elénk a felemelkedés, a bukás, a szenvedély és kiüresedés küzdelmének történeteit. Frank Sinatra életéből építkezve, a dalok és történetek mozaikjai révén személyesíti meg az alakot, akinek csak a hangját ismeri mindenki. Az önálló esten egy személyes közelséget sugalló történetnek lehetünk részesei, megidézve a múltat, amelyről egyszerre mindent és semmit sem tudunk. A világszerte jól ismert dalok ezúttal átértelmeződnek és tapintható közelségbe hozzák magát az embert, szabadon, megkövesedett kontextusok nélkül.

Játssza: Bakos-Kiss Gábor. Közreműködik: Móczár Bence.

Írta: Bereczki Ágota. Látvány: Csiki Csaba Rendező: Zakariás Zalán


 

Április 23. szombat, 19 óra. Zentai Magyar Kamaraszínház (nagyterem)

TELJES LÉNYEDDEL

Színházi est Polcz Alaine írásaiból

Polcz Alaine pszichológus, tanatológus, a Hospice Alapítvány alapítója a legnagyobb hatású alkotó asszonyok közé tartozik. Írásaival tudatosan dolgozta fel újra és újra a vele történteket: olvasóját finoman kézen fogva tanítja meg élni, túlélni s meghalni. Kikezdhetetlen őszinteséggel tárja fel saját életének minden fájdalmas epizódját úgy, ahogy az ember csak a legjobb barátaival beszél. A színházi est, Polcz Alaine fiatal korától egészen az utolsó napokig ívelve erre az attitűdre koncentrál. Lépésről lépésre vezetni a nézőt azon az úton, melynek a végén mindannyian elsajátíthatjuk azt a különleges valamit – nevezzük „élettechnikának” –, amit egyedül Polcz Alaine adhat nekünk.

Polcz Alaine – Gubás Gabi. Színpadra alkalmazta és rendezte: B. Török Fruzsina. Jelmez: Agica’s Yarn Products

Az előadás támogatója az NKA.


 

Április 24. vasárnap, 19 óra. Zentai Magyar Kamaraszínház (kamaraterem)

A Zentai Magyar Kamaraszínház előadása

Yasmina Reza: MŰVÉSZET

A kortárs francia irodalom sodró lendületű szatírájának középpontjában egy fehér alapon fehér vonalakat ábrázoló festmény és három régi barát áll. A művészet fogalmáról alkotott ellentétes vélemények, esztétikai konfliktusok komoly megpróbáltatások elé állítják a három férfi kapcsolatát. Yasmina Reza szarkasztikus humorral rántja le a leplet a sznobizmusról, a divat hatalmáról, s eközben mesteri érzékenységgel avat be bennünket egy évtizedes barátság mélylélektani rejtelmeibe. A francia szerzőnő sziporkázó szövegében egymást követik a feszült és komikus pillanatok, fény derül régen elhallgatott titkokra, hazugságokra, és persze szó esik magáról a művészetről is. Hiszen elfogadni, engedni, alkalmazkodni, változni s megőrizni egy barátságot: művészet.

Yasmina Reza (született: 1959. május 1-jén Párizsban). Francia rendező, színésznő, dráma- és regényíró. A kortárs drámairodalom egyik legnevesebb szerzője. Édesapja orosz származású zsidó mérnök, üzletember és zongoraművész, édesanyja pedig magyar származású zsidó hegedűművész, akik Franciaországba emigráltak. Leginkább rövid szatirikus komédiáiról ismert, amelyek a középosztálybeli emberek szorongásairól szólnak. Művészet (1994) című drámája tette világhírűvé, melyet Tony-díjjal jutalmaztak (1996) – ezzel egyenes út vezetett a Broadwayre. Az öldöklés istene című darabjáért is Tony-díjat kapott (2009), majd Roman Polański rendezésében film készült belőle (2011). Műveit megalkotásuk óta több száz változatban, rengeteg nyelven színpadra vitték, a világ legnevesebb színházai tűzték őket műsorukra.

Közreműködik:

Marc – Virág György; Serge – Dévai Zoltán; Yvan – Szilágyi Áron

Fordító: Bognár Róbert. Díszlet: Ondraschek Péter. Jelmez: Janovics Erika. Dramaturgiai munkatárs: Oláh Tamás. Rendező: Mezei Kinga.

A Szerzőt a Thaleia Productions képviseli; a szerbiai magyar nyelvű előadás a Theatrum

Mundi Ügynökséggel (Budapest) kötött megállapodás alapján kerül színre.

Bognár Róbert engedélyét a Hofra Kft. közvetítette – www.hofra.hu


 

AZ ELŐADÁSOKRA A BELÉPÉS DÍJTALAN!
Helyjegyek a következő elérhetőségeken foglalhatóak:

A jegypénztár nyitvatartási ideje:

hétfő-szerda-péntek: 9-12 és 16-19

kedd-csütörtök: 9-12

valamint minden előadás kezdete előtt egy órával

telefonszám: 024/812-603

e-mail: jegypenztarszinhazzenta@gmail.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..