home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Utazhatunk-e ismét szabadon?
(re)
2009.11.25.
LXIV. évf. 47. szám

Hamarosan nyilvánosságra kerül az Európai Bizottság javaslata, mely szerint Szerbia, Macedónia és Montenegró állampolgárai 2010. január 1-jétől vízum nélkül utazhatnak az Európai Unió tagállamaiba. Ez a vajdasági magyaroknak jelentene igazán könnyebbséget, hiszen elsősorban az anyaország felé nyílna...

Hamarosan nyilvánosságra kerül az Európai Bizottság javaslata, mely szerint Szerbia, Macedónia és Montenegró állampolgárai 2010. január 1-jétől vízum nélkül utazhatnak az Európai Unió tagállamaiba. Ez a vajdasági magyaroknak jelentene igazán könnyebbséget, hiszen elsősorban az anyaország felé nyílna meg előtte az országhatár. Ez természetesen a három balkáni állam mellett Magyarország számára is különösen fontos, hiszen a kereskedelmi és idegenforgalom fellendülése jelentős mértékben hozzájárulna a térség fejlődéséhez.
Az Európai Bizottság 2008-ban kezdett vízumliberalizációs tárgyalásokat többek között Szerbiával is. A tárgyalások során azt vizsgálták, hogy az egyes országok teljesítették-e az Európai Unió Tanácsa által meghatározott kritériumokat, úgymint az illegális bevándorlás visszaszorítása, a szervezett bűnözés elleni hatékony fellépés vagy a könnyen és gyorsan ellenőrizhető adatokat rögzítő útlevelek bevezetése. A bizottság megállapítása szerint Szerbia, Macedónia és Montenegró nagyrészt teljesítette a követeléseket, és amennyiben a három ország ez év végéig képes lesz minden további követelménynek megfelelni, 2010. január 1-jétől beléphet a vízummentességi programba, vagyis megszűnik a vízumkötelezettség Szerbia polgárai számára az Európai Unió országaiba való utazásuk esetén. Erről december 19-én döntenek, reméljük, a javunkra.
Utazhatunk-e ismét szabadon? - kérdeztük a héten olvasóinktól.
Ács Andor szabadkai grafikus, rendezvényszervező:
- Évek óta várunk arra, hogy kiszabaduljunk a ,,ketrec”-ből. Remélem, ez végre megvalósul. Megalázó számunkra, hogy még az anyaországban is azzal riogatták az embereket, hogy az olcsó munkaerő el fogja árasztani Magyarországot. És ezt Magyarország választópolgárainak nagyobbik része el is hitte. Akik munkalehetőséget kerestek és találtak Magyarországon, azok meg tudták ezt oldani a vízumkényszer ellenére is. Azok számára, akiknek van pénzük Európa távolabbi országaiba vagy akár még távolabbra is utazni, nem jelentett gondot eddig sem a vízum igénylése. De sajnos, nálunk sokaknak nincs pénzük külföldi utazásra. Így ez a lehetséges határozat a szóban forgó polgároknak csak eszmei értéket jelenthet... Kívánom minden jólelkű embernek, hogy ez az érték számukra valósággá váljon!
Palatinus Imre nagykikindai nyugdíjas:
- Véleményem szerint megszüntetik a vízumkényszert, és elvileg utazhatnánk is szabadon, mint egykoron, amikor csak nekünk, jugoszlávoknak volt piros útlevelünk. Ezt minden más ország polgárai irigyelték tőlünk, és mi úgy járhattunk-kelhettünk a nagyvilágban, mint a kiskirályok. De akkor még senki sem sejtette, hogy ez egy napon megváltozik... Szégyenletesnek tartom, hogy az anyaország olyan követelményeket szabott nekünk, itt élő magyaroknak, amelyeknek eleget kellett tennünk, hogy megkapjuk a vízumot: igazolnunk kellett, hogy van miből megélnünk, hogy nem szándékozunk Magyarországon letelepedni és az anyaország terhére lenni. Én még akkor sem mennék el innen, ha küldenének, nemhogy csak úgy önszántamból letelepedjek Magyarországon vagy bárhol máshol! Több ismerősömtől hallottam, hogy például a földművesnyugdíjasok vagy a munkanélküliek nem is kaphattak vízumot. Ezt én diszkriminációnak tartom, hiszen ezzel megbélyegezték az illető polgártársainkat. Úgy kezelték őket, mint a bűnözőket, akik át akarnak szökni a határon, a jobb élet reményében. És mi van azokkal, akiknek rokonaik élnek Magyarországon vagy más uniós országban, vagy aki gyógykezelésre kényszerül oda? Száz szónak is egy a vége: megérdemeljük, hogy vízum nélkül utazhassunk bárhová, ahová a kedvünk tartja.
Döme Ilona bajmoki háztartásbeli:
- Lehet, hogy januártól már vízum nélkül léphetjük át az országhatárt, de kérdem én: miből tegyük? A nép elszegényedett, az utazgatáshoz pedig pénz kell. Más lapra tartozik, ha valakinek valamilyen okból kifolyólag muszáj külföldre utaznia, és megint más, ha csak szórakozásból tenné azt. Valamikor utazgathattunk, ahová csak kedvünk tartotta, mert volt miből. Ez már a múlté. Betevő falatra is alig jut, nemhogy utazgatásra. Szabadok leszünk - már ami a vízum kérdését illeti -, de szegények maradunk.
Bencsik Arnold szabadkai egyetemista:
- Biztos vagyok abban, hogy eltörlik végre a vízumkötelezettséget a szerb állampolgárok számára, de ezzel még nem jutunk közelebb Európához. Igaz, hogy a meglévő, érvényes útlevéllel majd akármelyik országba szabadon beutazhatunk, de mindig, mindenhol meg leszünk bélyegezve. Az Európai Unió számára mi mindig csak ,,egy balkáni ország állampolgárai'' leszünk, és Magyarország számára sem leszünk soha igazi magyarok. Engem sért az anyaországnak a problémához való eddigi hozzáállása is, úgyhogy nem igazán törődöm vele, hogy mi lesz majd, ha már nem kell vízum az utazgatáshoz. Eddig sem mentem külföldre, valószínűleg ezután sem fogok. Útlevelem van, de önbecsülésem is, ami eddig nem engedte, hogy vízumot igényeljek. Megalázónak éreztem azt a módot, ahogyan kikényszerítették az emberből, hogy miből és mennyiből él, hogy miért utazna be az anyaországba, meddig marad és kinek a terhére. Én nem vetettem alá magam ennek a megaláztatásnak, és nem hiszem, hogy valaha is megtenném.
Mészáros László doroszlói tanár:
- Annak, hogy Szerbia az ún. fehér listára kerüljön, és ezáltal polgárai vízummentesen utazhassak a schengeni határokon belül, elsősorban szimbolikus jelentőségét látom. Üzenet ez az EU részéről, hogy az ország úton van a csatlakozás felé, és ez nem más, mint ösztönzés a csatlakozási feltételek teljesítésére. A praktikus jelentősége azt hiszem, kisebb, az utazás megkönnyítése véleményem szerint a lakosság töredékét érinti közvetlenül, hiszen a jelen életszínvonal sajnos keveseknek engedi meg a külföldre való utazást. A magyarság számára viszont szerintem jóval nagyobb a jelentősége, hiszen a vízumért való sorban állás nélkül utazhatunk Magyarországra. Némi politikai ravaszságot is látok azonban benne, hiszen a vízummentesség nem vonatkozik majd Kosovóra, így közvetett módon a szerb kormány is ,,elismerné", hogy a tartomány nem Szerbia része...
Fehér Róbert palicsi vállalkozó:
- Európának - és kiváltképpen Magyarországnak - érdeke, hogy Szerbia állampolgárai számára eltöröltesse a vízumkötelességet. Ez tiszta politika, mint ahogy minden egyéb, ami ennek az országnak a polgáraival hosszú évtizedek óta történik. Mindenben üzlet van, így ebben is. Érdekes módon Magyarország eddig nem harcolt értünk, itt ragadt magyarokért, hacsak nem számítom az Orbán-kormánynak a kettős állampolgárság megadására vonatkozó javaslatát, amit ugye népszavazás útján hiúsítottak meg anyaországbeli nemzettársaink. Most sem értünk harcol, hanem csak a saját pozícióját igyekszik megerősíteni az Európai Unióban. Vállalkozó lévén meglehetősen sokat utazom, úgyhogy számomra a vízum megszüntetése csak könnyebbséget jelent a munkám végzésében. Megspórolok vele jó néhány napi utánajárást, amit eddig a vízum beszerzése igényelt. Semmivel sem jelent nekem többet a december 19-én elfogadandó határozat, mint valami szükségtelen, haszontalan dolognak az eltörlése.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..