home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Uniós kettős mérce
Fehér Márta
2023.07.27.
LXXVIII. évf. 30. szám
Uniós kettős mérce

Szerbia európai uniós jövőjéről is szó volt Tusványoson. A Játék a tűzzel? Nyugat-balkáni dilemmák című panelbeszélgetésen Kovács Elvira, a szerbiai parlament alelnöke a partneri viszonyok építéséről is beszélt a szerb—magyar viszonyokra vonatkozó kérdés kapcsán.

— A nacionalizmus az, ami szavazatokat hoz, Szerbiában, meg az egész Nyugat-Balkánon. Ezt most már Európa is látja. Az egyik legerősebb szerb nacionalista párt — a valamikor Szerb Radikális Párt — politikusa államfői szerepben eljön, és fejet hajt az ártatlan magyar áldozatok előtt — ezt elérni Magyarországnak, illetve a Vajdasági Magyar Szövetségnek, a vajdasági magyar közösségnek kapocsként egyáltalán nem volt könnyű és kis dolog. Nekünk is partneri viszonyt kell építeni, azzal is, aki talán tegnapelőtt szerb nacionalista színekben politizált, de fölismerte azt, hogy ruhát kell váltania, és európai retorikával megnyerték a választásokat. Pásztor István volt az, aki megismertette egymással Orbán Viktort és Aleksandar Vučićot. S hogy Szerbiának ma csak Magyarországgal van stratégiai partnersége, s két hónapja stratégiai tanácsa is, s az elmúlt időszakban hat közös kormányülés volt, s olyan dolgokról is szót tudnak érteni a miniszterek, amelyek abszolút fölülmúlják az elképzelhetőt, olyan témákban, amelyeknek mindannyian haszonélvezői lehetünk.

A beszélgetés másik résztvevője, Kósa Lajos, a Magyar Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának elnöke arról értekezett, hogy az Európai Unió kettős mércével mér, és irreális elvárásokat támaszt a nyugat-balkáni országokkal szemben, miközben saját tagországai sem tennének eleget a feltételeknek. Brüsszel pedig Magyarországot semmibe veszi a balkáni közvetítés folyamatában.

— A berlini folyamatban részt vevő nyugat-európai és balkáni országok azt tűzték ki célul, hogy segítsék a Nyugat-Balkán európai uniós integrációját. Kit nem hívtak meg ebbe az együttműködésbe? — tette fel a kérdést Kósa Lajos, a Magyar Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának elnöke. — A térség második legnagyobb lélekszámú országát, mely az egyik legnagyobb határral rendelkezik a Balkán felé, Magyarországot. Most megalakult Bécsben a Nyugat-Balkán barátai együttműködés, az osztrák sógoroknak a vezetésével — kit nem hívtak be? Orosz ügynökség stigma lebeg a fejünk felett. Így ez nem fog menni! Egyáltalán nem látom az összefüggést aközött, hogy Szerbia milyen viszonyban van az oroszokkal, meg hogy mennyire alkalmas európai uniós tagnak. Már csak azért sem, mert ha egy picit komolyan vesszük magunkat, mármint az EU — vannak tagsági feltételek, melyeknek meg kell felelni. Ha most valaki megnézi, hogy az unió által támasztott tagsági feltételeknek a jelenlegi EU-s tagok mennyire felelnek meg, a fele csapatot ki kellene zárni az uniós tagságból. Ez politikai döntés lesz, márpedig az unió politikai érdeke az, hogy ő legyen a Balkán vezető politikai ereje, s valamilyen konföderációt hozzon létre, minden más sokkal rosszabb.

Kósa emlékeztetett arra, hogy az a hivatalos EU-s politika, hogy egyben vegyék fel a nyugat-balkáni országokat, ám ennek a folyamatnak se vége, se hossza, hiszen Montenegró most számos uniós tagnál jobban teljesíti a feltételeket, Észak-Macedónia meg nem, Törökország pedig ötven éve (!) tagjelölt az unióban.

Fényképezte: Fehér Márta

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..