home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Ülésezett a városi képviselő-testület
Tóth Tibor
2017.07.07.
LXXII. évf. 27. szám
Ülésezett a városi képviselő-testület

Megtartotta 10. ülését a szabadkai városi képviselő-testület, melyen összesen 34 napirendi pontot vitattak meg. A legnagyobb várakozás a migránslakások felépítésének megakadályozására irányuló két pontot előzte meg, melyet a Vajdasági Magyar Szövetség és a Mozgalom a polgári Szabadkáért frakció is benyújtott, viszont a Szerb Haladó Párt frakciójának kezdeményezésére mindkettőt levették a napirendről.

A hat, egyenként 44 négyzetméteres lakás a Gerontológiai Központnak a Március 27-e utcában levő épületei mellett épülne fel olyan személyek számára, akik Szerbiában menedékjogi kérelmet nyújtottak be. A Sétaerdő helyi közösség lakosai tiltakozásuk jeléül petíciót indítottak, a kezdeményezést végül 3761 polgár írta alá.

A képviselők, 37 igen és 18 nem szavazattal, végül elutasították mindkét erre vonatkozó napirendi pont megtárgyalásának lehetőségét. Nenad Ivanišević korábbi szociálpolitikai államtitkár, a szerb kormány migrációügyi vegyes bizottságának elnökhelyettese elmondta, hogy a migránsokat nem telepítik Szabadkára, ők nem is szeretnének a városunkban élni. A Norvég Királyság támogatásával megvalósuló, 18 hónapig tartó projektum hat, menedékjogot kérő kisgyermekes anya elszállásolását foglalja magában, de jelen pillanatban ilyen anya nincs is Szabadkán.

— A városon áthaladt nagyjából egymillió migráns közül egy sem szeretne Szabadka területén maradni. A 18 hónap letelte után az objektumok a Gerontológiai Központ tulajdonába kerülnének — emelte ki Ivanišević.

Bogdan Laban, Szabadka haladó párti polgármestere szerint az önkormányzatnak támogatnia kell Belgrád döntéseit, hiszen a szerb kormány segítsége nélkül nem beszélhetünk sem fejlődésről, sem fejlesztésről. Kiemelte, hogy a szabadkaiak toleránsnak mutatkoztak akkor, amikor több ezer menekült tartózkodott ezen a területen, most viszont ez a szám száz körül mozog.

A VMSZ képviselőcsoportja nem tudott elegendő képviselőt maga mellé állítani ahhoz, hogy ez a kérdés napirendre kerüljön.

— Úgy gondolom, alapjában véve elértük a célunkat, hiszen felkaroltuk azt a polgári kezdeményezést, amellyel a Sétaerdő helyi közösség és Szabadka lakosai kifejezték véleményüket, mely szerint nem támogatják a migránslakások kiépítését Szabadkán. Álláspontunkat megindokoltuk, de nem kaptuk meg a többségi támogatást arra, hogy a kérdésről szélesebb körű vita kerekedjen. Koalíciós partnerünkkel való jó viszonyunk nem romlott meg, illetve nem is fog megromlani. Továbbra is együttműködünk önkormányzati, tartományi és köztársasági szinten is. A VMSZ önálló párt, minden kérdésben saját véleményünk van, mely az esetek többségében megegyezik az SZHP véleményével. Ezúttal nem ez történt, de a koalíció ettől még természetesen marad. A migránskérdésben az egész világ megosztott, Európában is teljesen eltérőek a vélemények. Sajnos nincs meg a kellő erőnk ahhoz, hogy megakadályozzuk a migránslakások kiépítését. Viszont a Sétaerdő helyi közösség és Szabadka lakosainak véleményét továbbítottuk azokra a helyekre, ahol meghozzák a döntést ezekben a kérdésekben. Tudni kell, hogy ez a kérdés nem a szabadkai városi képviselő-testület hatáskörébe tartozik, a migránslakásokról és a migránspolitikával kapcsolatos kérdésekről a szerb kormány dönt. Mi nem kötelező érvényű határozatot nyújtottunk be, erre nincs is jogunk, hanem egy deklarációt, egy nyilatkozatot, mely által tudatni szerettük volna a szerb kormánnyal, mi a szabadkai polgárok véleménye. Azzal, hogy a vkt ülésén jelen volt a korábbi munkaügyi államtitkár, mi közvetíteni tudtuk ezt az üzenetet a kormány felé — mondta Nágel János, a VMSZ szabadkai frakcióvezetője.

Dorogi Erika, a VMSZ sétaerdei helyi szervezetének elnöke, egyébként pedig a Március 27-e utca lakosa elmondta, továbbra sem támogatja a migránslakások építését az említett utcában.

— Lehetséges, hogy ezekben az épületekben soha nem lesznek migránsok. Olyan információt is hallottunk, hogy Kubából vagy Ukrajnából érkezetteket helyeznek majd ott el, mivel ők is kérhetnek menedékjogot. A migránsokkal kapcsolatban nagyon sok a negatív tapasztalat. Említhetem például a magyarkanizsai, a horgosi, a belgrádi, a šidi vagy a zombori eseteket, illetve, mint tudjuk, a migránsok Szabadka környékén is okoztak már jelentős károkat, továbbá Kelebián, Hajdújáráson, Királyhalmon. A pénzeszközök átirányításával a mi gyermekeinket, munkanélküli polgárainkat, nyugdíjasainkat, az időseket és a betegeket kellene segíteni — emelte ki Dorogi.

Maglai Jenő, a Mozgalom a polgári Szabadkáért frakcióvezetője szerint az SZHP megmutatta, hogy a polgárok véleménye semmit sem jelent számára.

— A szavazás arra is rávilágított, hogy a VMSZ-nek nincs semmilyen politikai ereje a városházán, illetve az önkormányzatban. Az SZHP megmutatta igazi arcát. Megmutatta, hogyan viselkedik koalíciós partnerével, illetve hogy mennyire képviseli a polgárokat, ha anyagi érdekek húzódnak meg a háttérben. A Mozgalom a polgári Szabadkáért szerveződésre fogja felszólítani a polgárokat. Az egyedüli nyomásgyakorlási mód már csak a norvég nagykövetség, azaz a donátor irányában történhet. Hihetetlenül kellemetlen lesz a donátor számára, ha oda ad pénzt, ahol a helyiek ezt nemtetszéssel fogadják — mondta Maglai.

A képviselő-testület a többi közt a díszpolgári címről is döntött, melyet az idén dr. Andrija Peić Tukuljac kap, Pro Urbe Díjat pedig Paskó Csaba kelebiai plébános, Ivan Šarčević képzőművész és Vékony Lajos keramikus vehet majd át. Az ülésen módosították Szabadka költségvetését, emellett szó esett több közvállalat igazgatói pályázatának kiírásáról, határozatot fogadtak el néhány általános iskola iskolaszéke tagjának felmentéséről, illetve új tag kinevezéséről, a Tervbizottság elnökének kinevezéséről, valamint elfogadták a korrupcióellenes tervet és a romák felzárkóztatásáról szóló akciótervet is.


Szabó Attila felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..