home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Ukrajna területi egységének megőrzése a cél
K. DEBRECENI Mihály
2014.03.05.
LXIX. évf. 10. szám
Ukrajna területi egységének megőrzése a cél

Nagyon nagy aggodalommal figyeljük a Krím félszigettel kapcsolatos fejleményeket, és meg fogjuk tenni a szükséges intézkedéseket — reagált szombaton Beregszászon a kárpátaljai látogatáson tartózkodó Martonyi János magyar külügyminiszter arra a hírre, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz parlament felsőházának jóváhagyását kérte fegyveres erő alkalmazásához Ukrajnában.

A Krím félszigeten jelenleg kritikus a helyzet

Csütörtökön este érkeztek Kijevbe a visegrádi négyek külügyminiszterei. A uniós küldöttséget szállító repülőgép több millió forint értékben vitt orvosi és egyéb segélyszállítmányt az ukrán fővárosba. A magas rangú vendégek pénteken korán reggel Vitalij Klicskóval, az Udar-Ütés párt vezetőjével közös munkareggelin vitatták meg a ukrajnai helyzetet. A felek egyetértettek abban, hogy hiba volt a nyelvtörvény eltörlése. Klicsko jelezte, hogy szerinte ezzel bizonyos felelőtlen politikusok csak olajat öntöttek a tűzre. Az a véleménye, hogy jelenleg Ukrajna területi egységének megőrzése a legfontosabb feladat.

— A Krím félszigeten most kritikus a helyzet. Az orosz média dezinformációs forradalmat vív. Ezért az ottaniak egészen máshogy látnak minden történést — nyilatkozta Klicsko.

A megbeszélés után a külügyminiszterek virágot helyeztek el a Majdan szomszédságában lévő Insztitutszkaja utcában. Ott, ahol orvlövészek golyói által halt mártírhalált az a száz fiatalember, aki a köztudatba „mennyei század” néven vonult be. A helyszínen mindenütt virágok vannak, és minden a gyászról szól. Az égett gumiszagot elnyomja a virágillat, a helyszínnek felfoghatatlan energiája van.

A v4-es diplomaták ezután Andrij Descsica ideiglenes ukrán külügyminiszterrel tárgyaltak a külügyminisztériumban. Kiemelték, hogy jelen pillanatban az a legfontosabb, hogy az ország egyben maradhasson, egy esetleges szakadás ugyanis nemcsak Ukrajnára, hanem a térség minden országára nagy kihatással lenne.

— Stabilizálnunk kell a kapcsolatunkat Oroszországgal. Mi nyitottak vagyunk erre, és készen állunk a tárgyalásokra. Készen állunk rá, hogy minden lehetséges fórumon megvitassuk a kialakult helyzetet, különös figyelmet fordítva a Krím félszigetre — mondta az új ukrán külügyminiszter.

A visegrádi országok külügyi vezetői ezután Arszenyij Jacenyuk újonnan kinevezett ukrán kormányfőtől ígéretet kaptak, hogy Ukrajnában mihamarabb rendezik a kisebbségi nyelvtörvény ügyét. Ezután a parlament épületében — ugyanabban a teremben, ahol Janukovics egy hónappal korábban még „aszfaltba veréssel” fenyegette pártjának képviselőit — a küldöttség találkozott a Régiók pártjának frakcióvezetőjével is. Arról tájékoztatta partnereit, hogy nem tudja, egy hete ki irányította az orvlövészeket Kijevben. A delegáció az ukrán fővárosból Donyeckbe, Viktor Janukovics korábbi támogatóinak fellegvárába utazott.

— Nagy kérdés, hogy mi lesz a Krím félszigeten, és az is, hogy a kelet-ukrajnai megyék hogyan fognak a reagálni a Krímben történtekre. A jelenlegi utazásunknak éppen az a fő célja, hogy elvigyük Kelet-Ukrajnába az üzenetet: Ukrajna területi egységének a megőrzése az egész országnak, mindenkinek az érdeke, függetlenül attól, hogy ukránul, oroszul vagy bármilyen más nyelven beszél — nyilatkozta Martonyi János külügyminiszter stábunknak a Donyeckbe tartó repülőgépen.

Donyeckben arra kérték tárgyalópartnereiket, Andrij Sisackijt, Donyeck megye állami közigazgatási hivatalának vezetőjét és Olekszandr Lukjancenko polgármestert, hogy gátolják meg az ukrajnai helyzet esetleges erőszakos megoldására irányuló ismétlődő erőfeszítéseket. A miniszterek találkoztak Rinat Ahmetov vállalkozóval, a Régiók Pártja parlamenti képviselőjével. A miniszterek értékelték, hogy a tüntetések idején Ahmetov az erőszak beszüntetésére és a vérontás elkerülésére szólított fel. Martonyi János ezután Kassán át Kárpátaljára érkezett. A magyar külügyminiszter szombaton Ungváron részt vett a kijevi összecsapások áldozatainak emlékére bemutatott misén, megbeszélést folytatott Kárpátalja megye vezetőjével és a KMKSZ-szel, majd Beregszászra utazott, és felkereste a II. Rákóczi Ferenc Magyar Főiskolát, találkozott a magyar egyházak vezetőivel és a helyi magyarság képviselőivel. Itt érkezett a hír, miszerint az orosz parlament a felsőház jóváhagyását kérte a fegyveres erő alkalmazásához Ukrajnában. A Krím félszigeten pedig az oroszok szinte már mindent az ellenőrzésük alá vontak.

— Nagy aggodalommal követjük a fejleményeket. Bízom benne, hogy a helyzet nem éleződik tovább, és nem folytatódnak azok a lépések, amelyek nem, vagy nehezen egyeztethetők össze a nemzetközi jogi kötelezettségekkel — fogalmazott Martonyi.

A beregszászi magyar konzulátuson a külügyminiszter arról biztosította a város polgármesterét, hogy figyelemmel kíséri az eseményeket, és támogatja a város lakosságát. Közben Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán államfő szombaton a John Kerry amerikai külügyminiszterrel folytatott telefonos megbeszélésén kijelentette, hogy Oroszország lépéseit az ukrán állam szuverenitása elleni nyílt agresszióként értékeli. Az ügyben ülésezett az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A világ vezető politikusai és a NATO-főtitkár is Ukrajna szuverenitásának tiszteletben tartására szólított fel.

Nyugat-Ukrajna—Lemberg

Vasárnap stábunk már Lemberg felé vette az irányt, ahol a megye kormányzóhelyettese és polgármestere megköszönte Magyarországnak és a visegrádi négyek többi országának az ukrán válságban játszott eddigi szerepét. Bayer Mihály, Magyarország kijevi nagykövete a találkozón elmondta: Budapest támogatja az EU és Ukrajna közötti társulási megállapodás mielőbbi aláírását, valamint a vízummentességet, továbbá bízik benne, hogy Kijev mielőbb teljesíteni fogja az ehhez szükséges feltételeket.

Vasárnap több ezer ember vonult utcára Lemberg belvárosában, így tiltakozva a Krím félsziget orosz megszállása ellen. A nyugat-ukrán metropolisz főterén mécsesek százai égnek. Az emberek sírnak, a Majdanon elhunyt mártírokra emlékeznek. Elítélik az orosz agressziót.

Andrij Szadovij lembergi polgármester volt az első ukrán városvezető, aki bejelentette, hogy támogatja a forradalmat.

— Beszéltünk azokról a fontos dolgokról, amelyek az Európai Unió és Ukrajna kapcsolataiban megoldásra várnak, beleértve a társulási megállapodás aláírását, a vízumliberalizációs kérdések rendezését — mondta Bayer Mihály.

Stábunk találkozott Lemberg megye kormányzóhe-lyettesével, aki hétfőtől a Belügyminisztérium gazdasági bűncselekmények elleni főosztályának vezetője. „Szeretném megköszönni minden magyarnak, a diplomáciának és a magyar médiának, hogy segít az ukránokon. Lehetőségük szerint mindent megtesznek azért, hogy egységes ország maradjunk” — mondta Vaszil Pisznij lembergi kormányzóhelyettes.

A Kárpátalján elterjedt híresztelések, hogy általános mozgósítást rendeltek el, a hivatalos források megerősítése szerint alaptalanok. A Kárpátalja megyei hadkiegészítő parancsnokság helyettes parancsnoka bejelentette, hogy nem terveznek általános mozgósítást, a hadsereg csak önkéntesek jelentkezését várja.

K. DEBRECENI Mihály, az MTVA ukrajnai tudósítója

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..