Újra együtt ünnepeltek a törökbecseiek

Újra együtt ünnepeltek a törökbecseiek

Karácsonyi mulatság címmel alkalmi műsort mutattak be Törökbecsén, a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület szervezésében.

Az esten a kicsik és a nagyok együtt köszöntötték a legmeghittebb szent ünnepet, a karácsonyt. A néptáncokon kívül a régi szokásokat, a lucázást, a betlehemi pásztorjátékot is a színpadra varázsolták.A jelenlevőknek a községi Művelődési Ház előcsarnokában a szervezők kézműves-kiállítással, feldíszített karácsonyfákkal, valamint az egyesület keretében működő Bokréta kézimunkacsoport gyönyörű tűmunkáival kedveskedtek. A zsúfolásig megtelt színházteremben a szülők, nagyszülők, ismerősök, rokonok jelenlétében a táncosok, énekesek a decemberi ünnepek népi szokásainak világába kalauzolták a nézőket, ötvözve mindezt népi táncokkal. Az esten első alkalommal mutatkozott be az ovisokat felölelő Cifrázó tánccsoport is.

Fábián Mihályfi Elvira néptáncoktató örömmel mesélte, hogy a legkisebbek is kitettek magukért, hiszen a próbákon szívesen tanulták a lucázást és a karácsonyi énekeket. Az első fellépésükön nagy sikerrel szerepeltek, ami mindenképp tovább motiválja őket.

— A műsorunk címe Karácsonyi mulatság, s ebben az alsósok Parapács táncegyüttese betlehemi pásztorjátékot, az Aprókák rábaközi, a Hajdina szatmári, a legidősebbek pedig, azaz a Csalogató néptáncegyüttes tagjai gömöri táncot mutattak be — fűzte hozzá az elmondottakhoz a koreográfus.

— Szeretünk együtt ünnepelni a közönségünkkel — jegyezte meg Cseszák Balázs néptáncoktató. — A karácsony a szeretet, a család örömünnepe. Jézus születésének köszöntésére, a vigasságra minden alkalommal — ajándékként — új műsorszámokat is bemutatunk.

Az 1992-ben alakult Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület minden évben megszervezi a karácsonyi műsort, melyre az idén vendégzenekart is hívott.

— A műsorban a hattagú Csányi Angyalai zenei együttes is bemutatkozott, mely úgyszintén karácsonyi énekekkel, népi zenével kedveskedett a közönségnek. A talpalávalót hagyományosan az óbecsei Fokos zenekar húzta — emelte ki Ilia László, a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület titkára. — A karácsonyi műsorunkat több mint két évtizede szervezzük meg, és mondhatom, hogy voltak nehéz időszakok, amikor fűtetlen teremben szerepeltünk, de akkor sem adtuk fel, hiszen a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe a szeretetről, az összetartozásról, a családi együttlétről szól, mi pedig minden év karácsonyán a kis közösségünkkel együtt ünnepelünk.


A szerző felvételei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Újra együtt ünnepeltek a törökbecseiek
Bánáti Újság
  • Kónya-Kovács Otília
  • 2020.07.07.
  • LXXV. évfolyam 27. szám
Újra együtt ünnepeltek a törökbecseiek
Bánáti Újság
  • Zséli Ágnes
  • 2020.07.05.
  • LXXV. évfolyam 27. szám
Facebook

Támogatóink