home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Új kormány - vajdaságiak nélkül
(o. i.)
2011.03.16.
LXVI. évf. 11. szám

HÁRMAS TALÁLKOZÓ ÚJVIDÉKEN. Március 9-én Újvidéken a Tartományi Képviselőházban találkozott dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, Slavica Đukić-Dejanović, a szerbiai parlament elnöke és Egeresi Sándor, a vajdasági parlament elnöke. A három házelnök zárt ajtók mögötti tárgyal...

HÁRMAS TALÁLKOZÓ ÚJVIDÉKEN. Március 9-én Újvidéken a Tartományi Képviselőházban találkozott dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, Slavica Đukić-Dejanović, a szerbiai parlament elnöke és Egeresi Sándor, a vajdasági parlament elnöke. A három házelnök zárt ajtók mögötti tárgyalásán Szerbia európai uniós integrációjáról és a két ország gazdasági együttműködéséről volt szó. A tárgyalások folytatására május 19-én Budapesten kerül sor, amikorra - remélhetően - a tartományi székvárosban vázolt tervek egy részét már meg is tudják valósítani. Dr. Kövér László arról beszélt, hogy Magyarország mint az Európai Unió soros elnöklője kiemelt figyelmet fordít arra, hogy ,,ne maradjon egyetlen fehér folt sem a Nyugat-Balkánon', tehát a jövőben nem maradhat egyetlen ország sem az Európai Unión kívül. Megelégedéssel nyugtázta, hogy a szerb-magyar kapcsolatokban eljött a kedvező történelmi pillanat a múlt lezárására. Fontosnak tartja a múltbeli történések beismerését, hogy tisztességgel le lehessen zárni a mögöttünk levő korszakot. Szerinte a történelmi vegyes bizottság sikerrel teszi a dolgát, s az eddigi adatok birtokában már kijelenthető: a második világháború végén történelmi tragédia játszódott le, ezért a rehabilitáció szükségessége is egyértelmű, amire vélhetően hamarosan sor is kerül.
KORMÁNYÁTALAKÍTÁS. A szerbiai parlament elnöke, Slavica Đukić-Dejanović a múlt héten bejelentette: a Képviselőház hétfőn megvitatja a kormányfő javaslatait az új miniszterekkel kapcsolatban, s reményei szerint kedden (március 15.) Szerbiának már új kormánya lesz. Pásztor Bálint köztársasági képviselő ezt nyilatkozta a Blic napilap pénteki számában: a VMSZ 4 parlamenti képviselője támogatni fogja a kormányátalakítást, noha demagógiának tartja, hiszen ezzel az átalakítással a kormány nem lesz sem ésszerűbb, sem hatékonyabb. Mégis a kormányátalakításra szavaznak, mégpedig a közvagyonról szóló törvény érdekében, mellyel visszaszármaztatják a Vajdaság, a városok és a községek vagyonát. Az esetleges előrehozott parlamenti választások miatt ugyanis ennek a törvénynek az elfogadása elodázódna.
A miniszteri posztokra javasolt személyekkel kapcsolatban kifejtette: ,,A mezőgazdasági reszortot mindig a mi tartományi kádereink vezették, még Milošević idejében is. Nincs kifogásom az ellen, hogy a miniszteri posztok újraelosztása után is Novi Pazarnak, azaz Sandžaknak két képviselője van, de elfogadhatatlan, hogy a Vajdaságnak egyetlen minisztere sincsen. Oliver Dulić ugyanis nem a mi káderünk. Hivatalos életrajzában is az áll, hogy Belgrádban született és ott él... Számunkra, vajdaságiak számára ez a tény lesújtó'. Pásztor Bálint szerint elkeserítő, hogy a demokratikus változások (2000. október 5.) óta először történik meg, hogy a mezőgazdasági miniszter nem vajdasági.
A TARTOMÁNYI KORMÁNYFåNÉL. Dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke dr. Bojan Pajtić tartományi kormányfővel és Milorad Đurić tartományi művelődési titkárral tárgyalt a kiemelt jelentőségű intézményeket érintő nyílt kérdések lehetséges rendezéséről. ,,A részvevők megállapodtak abban, hogy a tartományi szervek a Magyar Nemzeti Tanáccsal együttműködve kidolgoznak egy tartományi képviselőházi rendelettervezetet, amely szabályozná a kiemelt jelentőségű intézmények státusát, az igazgatási jogok érvényesítését, és meghatározná azt a kritériumrendszert, melynek alapján egy intézmény kiemelt jelentőségűvé válhat egy vagy akár több nemzeti közösség számára. Remélhetőleg ez a tervezet még az év első felében eljárásba kerül. Emellett szó volt a két tartományi alapítású gimnázium alapító jogainak átvételéről' - olvasható a Magyar Nemzeti Tanács sajtószolgálata által kiadott közleményben.
SZAKTERMINOLÓGIAI TOVÁBBKÉPZÉS. ,,Muskinya Heinrich Anikó tartományi ombudsman és Vukasinovity Éva tartományi ombudsman-helyettes kezdeményezte a már megválasztott bírák szakterminológiai továbbképzését az igazságügyi minisztérium keretében működő Igazságügyi Akadémián. Ennek kapcsán szerveztek megbeszélést március 10-én a nemzeti tanácsok képviselőivel, amelyen Beretka Katinka, a Magyar Nemzeti Tanács hivatalos nyelvhasználattal megbízott tanácsosa is részt vett' - olvasható az MNT közleményében. ,,Mivel a vajdasági székhelyű bíróságok 59,2%-ában nem valósul meg a nemzeti kisebbségek részarányos foglalkoztatása a bírák körében, valamint sok esetben a nemzeti kisebbségekhez tartozó bírák jogi szaknyelvi ismerete is hiányos, a hivatalos használatban levő nemzeti kisebbségi nyelveken folytatott eljárások száma jelentősen csökkent. Mindezek javítását szolgálja ez a program, amelynek további sikerét lényegesen befolyásolják a már hagyományossá vált terminológiai szemináriumok, új szakszótárak készítése és a jogszabályfordítás'.
VÉDJÜK MEG FALVAINKAT, VÁROSAINKAT! Ezzel a címmel adott ki közleményt a Magyar Remény Mozgalom (MRM) a településeinken elszaporodott lopások, az egyre rosszabb közbiztonsági helyzet miatt. ,,Az MRM a közbiztonsági helyzet javítását a polgárőrség és a mezőőrség minden településen való bevezetésében, a büntetőjogi törvény módosításában és a lakossági összefogásban látja'. Felszólítja a VMSZ parlamenti képviselőit: kezdeményezzék, hogy a 15 000 dináros ,,megtűrt lopási limit' értékhatárát 2000 dinárra csökkentsék.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..