home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Tücsök, bogár, bevándorlósáska
Tóth Péter
2022.02.28.
LXXVII. évf. 8. szám
Tücsök, bogár, bevándorlósáska

Vidékünkre nem jellemző ugyan, de bolygónk népessége összességében még mindig dinamikus növekedésben van, tehát egyre több éhes szájat kell „betömni”. A 2000-es évekig folyamatos csökkenés jellemezte az éhezők számát. Éhezésen nem csak azt kell érteni, ha szó szerint hiányzik a betevő falat. Éhezésről akkor beszélünk, ha a napi energiabevitel nem éri el azt a napi szükségletet, amely a szervezet fenntartásához — illetve fiatalkorban a fejlődéshez — szükséges.

Az alultápláltság az éhezés egy fajtájának tekinthető. A leggyakoribb oka a nem megfelelő élelmiszer-ellátás. Afrika és Ázsia egyes részein a lakosság fele szenvedhet az alultápláltság valamilyen formájától. Fehérje-, vashiány és egyéb formái ismertek az alultápláltságnak.

A krónikus éhezéssel kapcsolatos számok 2014-ben kezdtek ismét emelkedni. A folyamat azóta is tart, és a koronavírus megjelenése tovább súlyosbította a helyzetet. Ázsiában a legmagasabb az éhezők száma, de Afrikában nő leggyorsabban az arányuk. De Latin-Amerika és a karibi térség is súlyosan érintett.

Különböző kritériumok alapján határozzák meg a statisztikák, hogy ki számít éhezőnek, alultápláltnak stb. Ezért aztán olyan adatokkal találkozhatunk, hogy ez a szám viszonylag széles, a 600 millió és az 1 milliárd közötti skálán mozog. Becslések szerint azonban 3 milliárd vagy annál is több ember nem engedheti meg magának az egészséges táplálkozást, mely a megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyag bevitelét foglalja magában.

Megjelentek olyan vélemények és elképzelések is, hogy a fenntarthatóságot figyelembe véve az egészséges táplálkozásra való globális átállás segíthet az éhínség visszaszorításában. Nem mellékesen a szemléletváltás lehetővé tenné az egészségtelen étrenddel kapcsolatos egészségügyi költségek jelentős csökkentését.

Nem mondunk újat, ha azt állítjuk, hogy nemzetbiztonsági szempontból is nagyon fontos az élelmiszer-ellátottság. A széles néprétegeken eluralkodó éhínség tömeges elvándorláshoz és háborúkhoz is vezethet. A történelmi tapasztalatok igazolják, hogy regionális konfliktusok előidézője lehet. A francia forradalom kirobbanásának körülményei pedig arra figyelmeztetnek, hogy az éhezés azonnali mozgósító erő, a szegénység pedig melegágya a demagógiának, és a totalitárius rendszerek kialakulását is segíti.

Sajnos Európában is vannak éhezők és alultápláltak, de szerencsére sokkal kisebb arányban, mint a világ más részein. Ha azonban a folyamatok felgyorsulnak, esetleg fegyveres konfliktusok is kialakulnak, nagyon gyorsan gondok adódhatnak az élelmiszer-ellátásban. Mindezek tükrében érdemes megemlíteni, hogy az Európai Bizottság a napokban engedélyezte a házi tücskök (Acheta domesticus) új élelmiszerként vagy élelmiszer-összetevőként való forgalmazását az Európai Unióban. Nem ez az első olyan „bogár” azonban, amely legálisan kerülhet az uniós polgárok tányérjára. Tavaly először a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájának, majd a vándorló (de nem bevándorló) sáskának (Migratory locus) adott zöld jelzést a testület. Az uniós tagság elérését célzó Szerbiában is — európai mintára — valószínűleg legalizálni kell majd a tücsköt és más rovarokat, mondjuk úgy, bogarakat. Az itteni gyomrok ugyan máshoz vannak szoktatva, de lehet, hogy majd ezt is lenyeletik velünk? Ahogyan sok minden mást is, amihez a gyomrunk nincs hozzászokva.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..