home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Továbbfejlesztett szuperszobanövények
Apró József
2023.03.04.
LXXVIII. évf. 9. szám
Továbbfejlesztett szuperszobanövények

Amikor Petőfi ránk hagyta a jól ismert mondást, mely szerint aki a virágot szereti, az rossz ember nem lehet, nem vagyok benne biztos, hogy a fantasztikus filmekbe illő, genetikailag módosított szupervirágokra gondolt. Köztudomású, hogy a szobanövények képesek tisztítani a lakásunk levegőjét, de a hatékonyságuk nem elegendő ahhoz, hogy teljes mértékben meg is tisztítsák a teret a szennyezésektől.

A nagyon sok otthonban megtalálható hegyescsúcsú futókát (Epipremnum aureum) genetikailag módosították, és Neo P1 névre keresztelték. Az új generációs növény harmincszor hatékonyabban tisztítja a levegőt, mint a „normális” futóka.

Bár a genetikailag módosított növények már hosszú ideje körülöttünk vannak, a vállalat szerint újdonság, hogy ezeket a módszereket szobanövényeken is alkalmazzák. A Neoplants cég olyan beltéri légszennyező anyagok egy csoportját célozza meg, amelyeket a hagyományos légtisztítók nem tudnak hatékonyan felfogni, ám könnyen belélegezhetőek, és károsak az egészségre. A legtöbb légtisztító a részecskékre összpontosít, az illékony szerves vegyületek (volatile organic compound — VOC) ellen azonban nehezebb hatékonyan fellépni. Éppen ezért a Neoplants ilyenekre összpontosít, mint például a formaldehidre, valamint a benzolra, toluolra és xilolra. Ezek a szennyező anyagok a kültéri szennyezésből származnak, de az építkezések során használt anyagokból, például festékekből, ragasztókból, bevonatokból és különféle vegyi anyagokból kerülnek a levegőbe, továbbá a főzés és a dohányzás szintén elősegítheti a beltéri szennyezést.

A növények általában CO2-ot metabolizálnak. A Neo P1 névre keresztelt növényt azonban DNS-szinten úgy módosították a cég biomérnökei, hogy új enzimeket termeljen, így a légszennyező anyagokat is képes metabolizálni. Például a formaldehidet fruktózzá alakítja, a benzolt, toluolt, xilolt pedig aminosavvá, melyet a növény később fehérjék előállítására tud felhasználni.

Az új generációs futókának azonban baktériumokra is szüksége van a VOC-k felszámolásához. Ezért kiválasztották a leghatékonyabb baktériumcsoportot a toluol és a benzol ellen, illetve az újdonsült növénytulajdonosoknak néhány különleges fejlesztésű tápoldatot is rendszeresen adagolniuk kell majd, hogy a növény és a mikrobiomokkal feljavított talaj továbbra is jól működjön.

Négyévnyi kutatás után a Neoplants valamikor 2023 első negyedévében kezdi meg az előrendelések fogadását. A vállalat saját maga hozza létre a növényi hajtásokat. A Neoplants 179 dollárért (megközelítőleg 20 000 dinárért) árulja majd ezt a különleges csomagot, mely tartalmazza magát a Neo P1 elnevezésű speciális növényt, három hónapra elegendő tápoldatot, egy egyedi tervezésű, környezetbarát virágcserepet és állványt, melyet maximális levegőbevitelre terveztek, ráadásként pedig egy víztartályt is beépítettek, gondolva azokra, akik elfelejtenék rendszeresen öntözni a növényt.

A Neoplants cég a 2023. évi CES-en is bemutatta a növényt, következő célnak pedig azt tűzte ki, hogy ugyanezeket az eljárásokat más növényfajtákkal és más tulajdonságokkal is alkalmazza. Jövőre a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás területén is el akarja kezdeni a munkát.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..