Törökbecse községben növekedett a magyar elsősök száma
Zséli Ágnes
2019.09.11.
LXXIV. évf. 37. szám

Törökbecsén tizennyolc magyar elsősnek csalt mosolyt az arcára a Magyar Nemzeti Tanács ajándékaként érkezett beiskolázási csomag, melyet a helyi Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület székházában adtak át. A tanszert nyolc kisleánynak és tíz kisfiúnak kézbesítették. 

Törökbecse községben növekedett a magyar elsősök száma

A kicsik izgatottan érkeztek az eseményre, melyen a Teleház színjátszói versekkel, az egyesület Apróka tánccsoportja rábaközi táncokkal, a harmadik osztályos Erős Lilla pedig énekkel köszöntötte a vidám kis csapat tagjait, akik szeptember 2-án lépték át a tudás házának küszöbét. Az elsősök nehéznek vélték a csomagot, s úgy gondolták, annak tartalmát családi körben, odahaza nézik majd meg alaposabban.

— Tanévkezdéskor sok a kiadás. A csomag pedig nagy segítségnek számít, különösen abban az esetben, amikor egyszerre három gyermek indul iskolába — jegyezte meg Horváth Mária családanya. Azt is hozzátette, az MNT ajándéka mindenképp könnyít a családi költségvetésen, mindemellett a legfontosabb, hogy a gyerekek az anyanyelvükön tanuljanak.


A törökbecsei elsősök 

Varga Szilvia, a helyi Miloje Čiplić Általános Iskola elsőseinek tanítója örömét fejezte ki, hiszen az idei tanévben több kisdiák kezdte meg az iskolai életet, ami a közösségnek és a pedagógusnak is biztató üzenet. Hozzáfűzte, a csomag minden egyes darabjára szükség lesz, hiszen a füzeteket, a tolltartót, a betűkirakót, a vonalzókészletet, a vízfestéket és minden mást is használnak majd, beleértve az abakuszt és az ugrókötelet is.

— A Gőgös Gúnár Gedeon című könyv magyar közösségünk egyik meghatározó kiadványa, mely, valljuk be, mindannyiunk lelkében újra a gyermekkort idézi meg — hangsúlyozta a tanítónő.


A beodrai elsősök (Erős Molnár Angéla felvétele)

— Törökbecsén és Beodrán az idén több elsős van, mint tavaly, aminek igazán örülünk — nyilatkozta Báló Tibor, az önkormányzat oktatással megbízott tanácsosa. — Büszkén mondhatom, hogy Beodrán hat magyar ajkú elsős erősíti a közösségünket, hiszen mindent megteszünk annak érdekében, hogy a szülők az anyanyelven való oktatás mellett döntsenek. Azt is kiemelném, hogy vannak olyan elsőseink, akik vegyes házasságból érkeztek, de a szülők magyar osztályba íratták csemetéjüket. Ez a siker az egyesületeink aktív munkájának, a Rákóczi Szövetségnek, valamint a Magyar Nemzeti Tanácsnak köszönhető, hiszen mindannyian azt sugalljuk, hogy azok a gyerekek a legsikeresebbek, akik az anyanyelvükön tanulnak.

Összegzésként álljon itt, hogy Törökbecse községben a Magyar Nemzeti Tanács tanszercsomagja 24 elsősnek varázsolt mosolyt az arcára. 

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..