home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Tolmács leszek...
Rencsényi Elvira
2015.07.20.
LXX. évf. 28. szám
Tolmács leszek...

A szabadkai Svetozar Marković Gimnázium természettudományi szakán végzett fiatalember országos versenyt nyert német nyelvből és irodalomból. Erős volt a mezőny, de ő sikerrel vette az akadályokat. Az első díj mellé egy egy hónapos németországi nyelvtanulási tanfolyam is jár. Az egész augusztust Berlinben tölti, mielőtt megkezdené tanulmányait az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karán...

— Szüleim még az én születésem előtt Németországban dolgoztak egy ideig — meséli a csantavéri Kobetits Dénes. — Édesapám anyanyelvi szinten beszéli a németet, és engem is ő tanított meg rá. Ötévesen már folyékonyan beszéltem németül, állandóan egy német tévéadót néztem és csak fejlesztettem a nyelvtudásomat. A grammatika viszont okozott némi nehézséget, mert édesapám hallás után tanulta meg a nyelvet, a helyesírást kevésbé ismeri. Később, az általános iskolai tanulmányaim során gyenge némettudást kaptam, de ott sikerült egy kicsit „rálesnem” a helyesírásra és a nyelvtanra. Ezt később magánszorgalomból fejlesztettem.

* Miért nem nyelvi szakra iratkoztál?

— Többen mondták, hogy a természettudományi szak jobb alapot nyújt majd az egyetemi tanulmányokhoz, és magam sem voltam igazán tisztában vele, hogy a társadalomtudományi szak voltaképpen nyelvi szak-e. De nem bántam meg, hogy itt végeztem, mert valóban alapos felkészítést kaptam. Itt szeretném megköszönni némettanárnőmnek, Molnár Szilviának a sok segítséget. Külön foglalkozott velem, felkészített a versenyre, szakirodalommal látott el. Mindig ott volt, amikor szükség volt rá, és remélem, a továbbiakban is számíthatok a támogatására.

* Az egyetemre felvételi nélkül jutottál be. Elég volt hozzá az országos verseny első helyezése?

— Igen, megkaptam a maximális pontszámot, és automatikusan bejutottam. Nagyon örültem neki, és bízom benne, hogy sikeresen be is fejezem majd a tanulmányaimat. Egyelőre a nyelvtan okoz még egy kis gondot, de remélem, rövidesen elsajátítom. Addig pedig eltöltök egy hónapot Berlinben, és tökéletesítem a nyelvtudásomat.

* Érdekes, hogy noha kiváló a nyelvérzéked, egyelőre kisebb nehézséget okoz a szerb nyelv elsajátítása.

— Csantavér egy olyan közeg, ahol az ember ritkán hall szerb szót. Főleg akkor, amikor még kicsi voltam, a faluban szinte senki sem beszélt szerbül. Sajnálom, hogy így alakult, de Újvidéken lehetőségem lesz rá, hogy ezt a nyelvet is megtanuljam úgy, ahogyan azt kell. Persze valamelyest ismerem, használom is, de ez még nem a megfelelő szint. Ezzel tisztában vagyok, és dolgozni fogok rajta, hogy minél jobban beszéljem a szerbet is.

* A Belgrádban április 19-én megrendezett versenyen milyen típusú feladatokat kellett megoldani?

— Három írásbeli része volt a megmérettetésnek: szövegértés olvasás és hallás után, valamint a nyelvtanon alapuló teszt. A hatvan részvevő közül csak azok jutottak tovább a szóbelire, akik az első három feladatot sikeresen megoldották. Így maradtunk tizenöten, közülük én bizonyultam a legeredményesebbnek. És mielőtt még megkérdezné: igen, számítottam az első helyre, és ezt nem nagyképűségből mondom, hanem mert biztos voltam a tudásomban, alaposan felkészültem, ezért nem volt rá okom, hogy ne bízzak önmagamban. Sikerült, és ezzel nem csupán a fődíjat, az egy hónapos németországi nyelvkurzust nyertem meg, hanem az egyetemre való bejutást is. Nagyszerű érzés!

* Manapság egyre több fiatal dönt úgy, hogy külföldön folytatja a tanulmányait. Te ezen nem gondolkoztál el?

— De igen, mégis úgy döntöttem, hogy itthon maradok. Szeretek itt élni, ez a szülőhazám, ráadásul a külföldi továbbtanulás számos hátránnyal is járhat. Nem mondom, hogy egyszer, ha itthon már semmilyen perspektívát nem fogok látni, nem megyek el valamelyik német nyelvterületre dolgozni, de egyelőre az itthon maradásban gondolkozom.

* És végül: mi leszel, ha „nagy” leszel?

— Fordító és tolmács szakon szeretnék oklevelet szerezni. Igaz, ez ügyben változhat még az álláspontom, akár még némettanár is lehet belőlem, de egyelőre a tolmács szak vonz. Erre az utóbbi időben egyébként is egyre nagyobb az igény... — fejezte be a beszélgetést Kobetits Dénes.

A belgrádi székhelyű Dragica Nikolić Alapítvány minden évben megjutalmazza az országos és nemzetközi versenyek nyerteseit. Dénest és szüleit Belgrádban fogadják, az elnöki palotában, ahol a díjazottak ebéden vesznek részt, majd autóbuszos városnézésre viszik őket. Szerbia elnökének felesége, Dragica Nikolić személyesen fogadja a tehetséges diákokat, akiknek lehetőségük lesz beszélgetni az oktatási és sportügyi miniszterrel is. A fiatalok egy dicsérő oklevelet és egy hordozható számítógépet kapnak ajándékba.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..