home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Több napig tartott a búcsú Muzslyán
Kónya-Kovács Ottília
2005.09.20.
LX. évf. 38. szám
Több napig tartott a búcsú Muzslyán

Ilyen volt a muzslyai búcsú egy része madártávlatból Fényképezte: Ivan PančićMuzslyán a hagyományos faluünnepet és a templomi búcsút a Mária-naphoz legközelebb eső hétvégén tartják. Mint minden évben, az idén is szinte minden helyi szervezet különféle megmozdulást rendezett erre a...

Ilyen volt a muzslyai búcsú egy része madártávlatból Fényképezte: Ivan Pančić

Muzslyán a hagyományos faluünnepet és a templomi búcsút a Mária-naphoz legközelebb eső hétvégén tartják. Mint minden évben, az idén is szinte minden helyi szervezet különféle megmozdulást rendezett erre az alkalomra. A programok már szeptember 8-án megkezdődtek, amikor a Mária Szent Neve-templomban az esti szentmise után a szabadkai Ébredés nevű ifjúsági keresztény együttes tartott hangversenyt.
Szeptember 9-én két kiállítás nyílt: a Muzslyaiak Klubjának udvarában a Maltézer egyesület kisállat-bemutatója, valamint a Muzslyaiak Klubjában a Nők Klubja, a MAKK, a Vadászegyesület és a cserkészek közös tárlata. A Muzslyai Ifjúsági Szervezet klubhelyiségében megtartották a II. Vajdasági Önálló Ifjúsági Szervezetek Találkozóját. Négyes sakktorna volt a sakkozók klubjában, amelynek keretében a Lehel 1., a Lehel 2., a Surján és Csősztelek mérte össze tudását. A Lehel Sportközpontban a pionír kézilabdázó leánycsapat mérkőzésére is sor került. A Mária Szent Neve-templomban az esti szentmise után az újvidéki Öt perc múlva érkezem vonósnégyes komolyzenei koncertjén és a Guzsalyas kórus fellépésén vehetett részt a közönség. A Sportközpontban estefelé egy kézilabda-mérkőzést láthattak a sportrajongók, a meccsen a Lehel veterán női csapata játszott. A Petőfi Sándor MME kerthelyiségében este 8 óra után kezdődtek a rock-koncertek. Fellépett a Goa és a ProRock együttes.
Szeptember 10-én délelőtt a Szervó Mihály Általános Iskolában sakktornát szerveztek a diákoknak, 15 éves korig. Délután a Petőfi Sándor MME nyári színpadán művelődési műsort adtak a műkedvelők. Smit Ferenc tanácselnök hivatalosan is megnyitotta a búcsút, majd a béke jelképeként galambokat röptettek a galambászok egyesületének tagjai. Fellépett a Petőfi Sándor MME-ből a Pöngető citerazenekar, az aprókák kórusa, a vegyes kórus a citerazenekarral, a kistáncosok, a Margaréta leánykórus és a mazsorettcsoport, továbbá a Nők Klubjának kórusa és zenekara, a Torontál együttes, a nagybecskereki Petőfi tánccsoportja, az erzsébetlaki tánccsoport, a Szervó Mihály Általános Iskola táncosai, valamint a muzslyai Zenészek és Énekesek Egyesületéből Barta Arnold, Tóth Diána és Rácz Csaba énekesek. Délután négy órakor a MAKK szervezésében nyilvános szabadtéri/utcai rajzolást tartottak a Magyar Ház bejárata előtti térségen, egy hat méter hosszú képet alkottak, amelyet a jövő évi MIRK-re szántak. A Lehel Sportközpontban a helybeli öregfiúk barátságos meccset játszottak a Dijamant olajgyár öregfiúk csapatával. Este, a Petőfi kerthelyiségében a Rov és a ProRock együttes koncertezett.
Szeptember 11-én a Mária Szent Neve-templomban délelőtt 10 órakor kezdődött az ünnepi szentmise, amelyet msgr. Huzsvár László püspökatya celebrált. Délután a Lehel-Borac ificsapatának, majd a nagy csapatainak a bajnoki labdarúgó-mérkőzése zajlott le. A búcsú utolsó napján a Cactus Jack együttes szórakoztatta a rock-rajongókat.
Több újdonság is volt az idei búcsún: az egyik, hogy a Zeppelin Rádió ,,tábori' stúdiója a Petőfi elől sugározta a műsorát, és a lakosok a helyszínről továbbíthatták jókívánságaikat, üdvözleteiket az éterbe, de ugyanakkor rögtönzött beszélgetések is készültek a bazárosokkal, továbbá idősebb személyekkel a néhai búcsúk varázsáról. A másik, hogy egy különleges ,,búcsúfiát' is kipróbálhattak az emberek, sárkányrepülőzni is lehetett.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..