home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Tízezer golyóstoll büszke tulajdonosa
Fehér Márta
2021.07.24.
LXXVI. évf. 29. szám
Tízezer golyóstoll büszke tulajdonosa

Aprócska és óriási, focilabdás és télapós, lábszárcsont és üvegpalack formájú, Zenta és Tito feliratos, romantikus vörös rózsás és mókás WC-csészés, pattintós és tekerős, műanyag és fém alapanyagú, vékonyan és vastagon fogó, egy- vagy többszínű, céges és önkormányzati, zentai, vajdasági, szerbiai vagy külföldi — örökíró minden mennyiségben.

A zentai Rekovics István 2014 óta gyűjti Bíró László József 1943. június 10-én Argentínában töltőtoll néven szabadalmaztatott, nagyszerű találmányának azóta megálmodott különféle variációit. Ajándékba kapott egyet-kettőt, aztán egyszer csak azt vette észre, „rákapott”, és bárhová megy, bárkivel találkozik, megkérdezi, van-e golyóstolla. Így lett a néhányból mára majd 10 000. Különleges, rendelésre készült tartókon, rendezetten az egyik szobában, egy másikban kartondobozokban előrendezetten, felcédulázva vagy a fiókokban lapulva, várva, hogy sorra kerüljenek.


Rekovics István a gyűjtemény egy részével

— 2018 és 2019 voltak a jó évek, akkor gyűjtöttem a legtöbbet. Volt, akitől egyszerre tíz különböző fajtát kaptam. Még a belgrádi televízió is felkeresett, a riport után egy Zaječar és Kragujevac környéki kisvárosból is érkeztek csomagok, egy ügyvédtől vagy százhetven, illetve egy orvostól vagy százharminc darab. (Remélem, most is így lesz, ha a Hét Napban megjelenik!) Nálunk sajnos nincs túl sok golyóstollgyűjtő, így nem igazán tudok csereberélni. Ekkora gyűjtemény birtokában különösen!


Az egyik kedvenc

Kanadából, Amerikából, Koreából, Japánból, Kínából, Görögországból, Franciaországból és Angliából is hoztak már neki örökírót ott élő vagy dolgozó honfitársaink, ismerősök ismerősei, a régió országairól nem is beszélve. Bécsből kapta egyik kedvencét, a fáraófejes golyóstollat, és bizony nem rest megállítani senkit, hogy hozzájusson egy-egy szép példányhoz, legyen az árukihordó vagy közismert sportoló. Még soha senki nem utasított vissza! — meséli büszkén. Akadt viszont, aki pénzt kért érte, ám az emberek többsége jó, adakozó, amikor megtudja, mi a hobbim, és micsoda gyűjteményem van. Füzetben feljegyzést vezet minden egyes példányról, dobozokba csoportosítja fajtájuk, alapanyaguk, származási helyük szerint az újakat és a „várófiókban” tekintélyes mennyiség gyülemlett fel. Mindegyik ír, úgy kerül a helyére!


Egy fióknyi golyóstoll

A zentaiakat külön becsben tartja — tör elő belőle a messze földön híres zentai lokálpatriotizmus. A férfi feleségét is elragadta a szenvedély: ha nem is olyan nagy hévvel, mint István, de ő is nézegeti, rendezgeti a gyűjteményt, neki is vannak kedvencei.

A forgatható, száz és száz golyóstollat kiállító állvány mellett nehéz úgy elmenni, hogy az ember ne érezzen késztetést egy jó pörgetésre, majd kutakodásra, bámészkodásra — ezt magam is tapasztaltam. Mindegyik makulátlan, portalan — csodálkozom rá. Tán csak nem egyenként törölgeti át őket? — hüledezek. Á, dehogy, az lehetetlen lenne, kompresszorral fújom le róluk a port — árulja el a titkot. És vajon mindegyikről pontosan tudja, hogy hol a helye? — kérdezem. A válasz pedig: Hát, ebben a mennyiségben már csak körülbelül.


Ki a virágot szereti

— Naponta többször is rendezgetem, sokszor rácsodálkozom, jé, hát nekem ilyenem is van! Szeretnék legalább még egy állványt, hogy ne kelljen fiókban, dobozban tárolni. Jó lenne utazgatni, hogy tovább bővüljön a kollekció, valamikor nagyon szerettem, meg is tehettem, ám idős koromra már jobban érzem magam itt a földön, mint a levegőben, repülőn — mondja István, és örömmel veszi át a Hét Nap feliratú ajándék örökírót.


Mindegyik ír

A házaspárnak összesen tizenhárom unokája van, a legkisebbek is jól tudják, a nagypapi gyűjteményét csak szemmel szabad csodálni, kézzel nem. Minden remény a legidősebben van, aki nagyon szeret rácsodálkozni a világ működésére, talán ő hajlandó lesz majd elvállalni és bővíteni a gyűjteményt, ha én már nem leszek. Az is megfordult már István fejében, hogy ha érzi, közel az ő ideje, gyűjteménye egy részét szétosztja a zentai iskolák, a többit pedig az unokái között, pedig milyen jó lenne, ha a sok törődéssel csaknem nyolc év alatt felhalmozott kincs egyben maradna, sőt tovább gyarapodna még nagyon sokáig. Rekovics István titkos álma, hogy gyűjteményével bekerüljön a Guinness-rekordok Könyvébe, ehhez azonban még legalább 3000 golyóstoll kellene. Segítsenek neki, és ajándékozzák meg eggyel vagy többel!


Mókás golyóstollban sincs hiány


Reklámfelirattal az igazi


Tele a doboz is


10 000 golyóstoll boldog tulajdonosa


Válogatott különlegességek

Zenta a világ közepe

Fényképezte: Fehér Márta

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..