home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Tíz évvel később
( o. i.)
2010.10.13.
LXV. évf. 41. szám

2010. OKTÓBER 5. Szerbia az Európa felé vezető úton - 10 évvel később címmel szerveztek konferenciát Belgrádban. Tadić államfő, a DP elnöke a rendezvényen úgy fogalmazott: október 5-e a szerbiai demokrácia megteremtésének a pillanata volt, ennek a változásnak a kulcsszereplője pedig Zoran Đ...

2010. OKTÓBER 5. Szerbia az Európa felé vezető úton - 10 évvel később címmel szerveztek konferenciát Belgrádban. Tadić államfő, a DP elnöke a rendezvényen úgy fogalmazott: október 5-e a szerbiai demokrácia megteremtésének a pillanata volt, ennek a változásnak a kulcsszereplője pedig Zoran Đinđić. Ma, tíz évvel később, megérti a polgárok elégedetlenségét, de valótlanság lenne azt állítani, hogy Szerbia ugyanolyan, mint 2000. előtt volt. A gondok egy részét örökölte az új hatalom, a gondok másik részét a gazdasági világválság okozta, de van előrehaladás. Hogy október 6-ára miért nem került sor? Tadić azt mondta: az akkori részvevők célja Milošević rezsimjének a megdöntése, a választási csalások megakadályozása, a demokratikus változások elindítása volt, de azt ,,nem tudták, hogyan kellene továbbindulni'. Čedomir Jovanović, az LDP elnöke szerint 2000. október 5-e megmutatta, milyen lehetőségek rejlenek Szerbiában, és melyek a gyengeségei - utóbbiak sokat elárulnak a szerb társadalomról -, Szerbia pedig még mindig egy olyan új politika után kutat, amely Zoran Đinđić munkáját szimbolizálja.
A százezres tömeget megmozgató események tizedik évfordulóján Boris Tadić államfő október 5-ei keltezésű rendeletével megvonta az állami kitüntetést a belügyminisztérium különleges alakulatának (vörössapkások) négy tagjától: Milorad Ulemek Legijától, Milorad Bracanovićtól, Nened Bujoševićtől és Duško Marišićtól. Ugyanezen a napon Belgrád polgármesterének a jelenlétében Dedinjén utcát neveztek el Slavko Ćuruvija újságíróról, akit 1999 tavaszán, a bombázások idején gyilkoltak meg: lőttek le fényes nappal az utcán. A politikai gyilkosság elkövetőinek és felbujtóinak a kilétére még ma sem derült fény.
MEGINT A TAVALY DECEMBERI HELYZET?! Közeleg az év vége, ismét aktuális lesz a szerbiai parlamentben a köztársasági költségvetés módosítása. Sajtóhírek szerint erre a nyugdíjasoknak ígért egyszeri 5000 dináros segély kifizetése miatt és annak a 3,3 millió eurónak a kifizetése okán kerülne sor, amellyel - az SZRTV igazgatója szerint - a képviselőház tartozik a tévéháznak. A költségvetés módosításával kapcsolatban hivatalos pénzügyminiszteri információ még nincs, de máris kérdezik: a VMSZ parlamenti képviselői vajon hogyan fognak szavazni? Pásztor Bálint ezzel kapcsolatban a következőket nyilatkozta napilapunknak: ,,Amennyiben a költségvetés módosítása összhangban lesz az alkotmánnyal, mi nagy örömmel támogatjuk. Ha viszont Vajdaság nem kapja meg a minimum 7 százalékot - méghozzá úgy, hogy annak a pénznek a háromnegyedét nagyberuházásokra költheti -, akkor nem támogathatjuk a költségvetést. Hétfőn már tájékoztattam erről a pénzügyminiszter asszonyt. Elmondtam, hogy nem szeretnénk ismét a tavaly decemberi helyzetbe kerülni. Szeretném kiemelni, hogy nem célunk a kormány megbuktatása, senkivel sem szövetkezünk a kormány ellen. Ugyanakkor biztosan nem támogathatunk egy alkotmányellenes költségvetést, mely nincs összhangban Vajdaság polgárainak az érdekeivel.' Azt is elmondta: a 7%-kal kapcsolatban folyamatosak a csúsztatások, a pénzügyminiszter asszony szerint mindig tiszteletben tartották az alkotmányos 7%-ot. Ez igaz is. A VMSZ számára csak az a kérdés, hogy figyelembe veszik-e az alkotmányos rendelkezés második részét, melynek értelmében a 7%-nak megfelelő összeg háromnegyed részét nagyberuházásokra, fejlesztésekre lehet fordítani?!
MENNYI AZ ANNYI? Vajdaság statútumának az elfogadása és a hatásköri törvény meghozatala után a tartományi vezetőség arra számított, hogy a hatáskörök átruházása (153 illetékesség visszaszármaztatása a köztársaságiról a tartományi szintre) 2010 végéig befejeződik. Sajnos, nem az a helyzet, s nem csoda, hogy Bojan Pajtić nemrég tett kijelentése alaposan felkorbácsolta a kedélyeket. A tartományi kormányfő ugyanis azt nyilatkozta, hogy a tartomány átvette már a hatáskörük kétharmadát. Mire a tartományi parlament alelnökének, Maja Sedlarevićnek a válasza: ,,A grandiózus belejelentésben szereplő 153 hatáskörből eddig mindössze 3 került vissza a tartományhoz'. Egeresi Sándor, a tartományi parlament elnöke szerint sincs szó kétharmadról: ,,A Fruška gora Nemzeti Park és a Környezetvédelmi Intézet igazgatásán kívül csak a felügyelőségek fiókintézeteit kaptuk vissza, és megalakult a Vajdasági Fejlesztési Bank. Nem szeretném azt hinni, hogy nincs politikai akarat, hogy a munka teljesen befejeződjön, mégpedig oly módon, ahogy a törvény előírja. Szorgalmazni fogom, hogy a köztársaság és a tartomány megállapodást írjon alá a hatáskörök átadásáról-átvételéről, s ebben precíz határidők legyenek. A tartományi adminisztráció teljesen felkészült arra, hogy átvegye és végezze az új feladatokat, azzal a föltétellel persze, ha központ pénzeli is e tevékenységeket'.
VANDÁL MÓDON MEGRONGÁLTÁK. ,,Október 5-ére virradó éjszakán ismeretlen tettesek Szikics központjában vandál módon megrongálták a Kszénia hercegnő Montenegrói Művelődési és Oktatási Egyesület, valamint a Krstaš Szerbiai Montenegróiak Egyesülete helységeinek a homlokzatát. A felújítás alatt levő helységet az említett civilszervezetek az első szerbiai Montenegrói Művelődési Központ kialakítására kapták a községtől. A Központot 2010. november 26-án, a Kishegyes község napja alkalmából szervezett rendezvény keretében tervezik ünnepélyesen megnyitni Montenegró és Szerbia hivatalos képviselőinek a jelenlétében' - olvasható az esettel kapcsolatban kiadott sajtóközleményben, melyet Pál Károly, a kishegyesi kkt elnöke írt alá. ,,A többnemzetiségű Kishegyes község polgárai mindig büszkék voltak a nemzetek közötti megértés és tolerancia elért szintjére, és ez külön súlyosbítja azt a tényt, hogy ez a vandál cselekedet a montenegrói közösség azon tagjai ellen irányult, akik nemzeti identitásuk megőrzése és ápolása érdekében élni akarnak törvényes jogaikkal. Kishegyes község képviselő-testülete - élve a törvényes lehetőséggel, valamint azzal a támogatással, amelyet Boris Tadić Szerbia elnöke ígért ezzel a kérdéskörrel kapcsolatban - a következő ülésén, alapszabály-módosítással, lehetőséget teremt arra, hogy a község azon polgárai, akik élni akarnak ezzel a joggal, a montenegrói nyelvet hivatalosan is használhassák a közigazgatási eljárásban. A felhatalmazásai keretében, Kishegyes község önkormányzata a helyi közösségekkel közösen ezután is gondot visel a települések arányos fejlődésére, és ezáltal lehetőséget teremt arra, hogy a község minden polgára, nemzetiségi, vallási vagy bármilyen más hovatartozásától függetlenül egyenrangú tagja lehessen ennek a többnemzetiségű közösségnek. Kishegyes község önkormányzata nevében felszólítjuk az illetékes állami szerveket, hogy minél előbb találják és büntessék meg a Szikics település központjában elkövetett gaztett tetteseit. Ugyanígy elvárjuk azt is, hogy megelőző intézkedésként a község, valamint a szikicsi helyi közösség társadalmi és politikai életének felelős képviselői csatlakozzanak ehhez a felhíváshoz.'
ÚJ MEGBÍZOTT IGAZGATÓ A ZENTAI GIMNÁZIUMBAN. Az MNT nem támogatta, dr. Jeges Zoltán tartományi titkár pedig nem írta alá Máriás Ildikó kinevezését a Zentai Gimnázium megbízott igazgatói posztjára, így az intézmény iskolaszéke kénytelen volt ismét összeülni. Múlt hétfői ülésén az iskolaszék Török Cétényi Zsófiát választotta meg a megbízott igazgatói posztra.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..