home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Tíz év munkájának „megkoronázása”
Kónya-Kovács Otília
2019.06.03.
LXXIV. évf. 22. szám
Tíz év munkájának „megkoronázása”

A muzslyai Császárkert Kft. igazi koronaként éli meg új üzemét — fogalmazott Molnár Tibor igazgató a nagybecskereki új telephelyen kiépített új munkatér átadóján.

Tíz év kemény munka áll a mostani projektum hátterében, de továbbra is eredményekkel kell alátámasztaniuk az üzem létjogosultságát, és nem csüggedhetnek, hiszen a tervek nagyok, a munka szaporodik, a beszállítók pedig érdekeltek.

Azzal is tisztában vannak a cég vezetői, hogy az elkövetkező évek sem lesznek kihívásoktól mentesek, de mint a kezdetekkor, ezután is az összefogás kerekedik felül, hogy gondoskodjanak a megmaradásról és a jövőről.

A Császárkert alapját hat család összefogása adta, ma már úgyszólván nagycsaláddá nőtt a vállalkozás, hiszen a fiatal családtagok is bedolgoznak, hozzájárulnak tudásukkal a cég fejlesztéséhez, emellett az integrátor szerepét betöltő vállalkozásnak mintegy kétszáz beszállítója van. Arra nagyon büszkék, hogy a konyhakertészek egész Vajdaság területéről integrálódtak a Császárkerthez. Az igazgató a sárgarépavonalról elmondta, egyedi az egész Balkánon, a tervük pedig az, hogy a termelést az új beszállítókkal egyetemben olyan szintre emeljék, hogy a világpiacon is helyt tudjanak állni.

Fontos adat, hogy a Császárkertnek pillanatnyilag 90 munkása van, és ezzel az új vonallal újabb ötletek is születtek, illetve azon is gondolkodnak, hogyan lehetne új munkahelyeket teremteni, hiszen ha beindul a teljes kapacitás, akár három váltásban is tudnák foglalkoztatni a munkásokat.


A szalag átvágása: Pásztor István, Magyar Levente, Madarász Gyula (a szerző felvételei)

Az új üzem átadóján elhangzott, a Császárkert Kft. ezentúl egy helyszínen tud működni, nem lesz szükség más helyiségek, raktárak bérlésére. A továbbiakban Nagybecskerek külterületén, az új üzemben végezhetik a munkát. Madarász Gyula, a Császárkert Kft. ügyvezetője a következőket mondta a jelentős támogatással megvalósult álomról:

— Ez a projektum 2,5 millió euróba került, ehhez járult hozzá a Prosperitati Alapítvány jóvoltából az anyaországi összeg is. Így 145 millió dinár vissza nem térítendő támogatásban részesítették a céget. Mivel a Császárkertnek integrátorszerepe is van, 200 termelővel szerződünk és termeltetünk, emellett a cég a saját gazdaságában is mintegy 30 hektár zárt és nyitott rendszerű zöldségtermelést próbál megvalósítani.

Magyar Levente miniszterhelyettes elmondta, az elmúlt fél évben adták át azokat a nagy üzemeket, amelyek kifejezik a gazdaságfejlesztési programban jelen levő erőt.

— A Vajdasági Magyar Szövetség vezetésével folytatjuk ezt a sikeres programot és együttműködést, amely azáltal vált lehetségessé, hogy az anyaország gazdasága továbbra is jól teljesít, mi több, korábban nem remélt szinteket ér el a gazdasági növekedés üteme Magyarországon — hallottuk a miniszterhelyettes úrtól. Hozzátette, 2019-ben is meghirdetik azoknak a pályázatoknak a nagy részét, amelyekről a vajdaságiak korábban már értesülhettek. — Ami újdonság, és amit büszkén jelentek be, az az, hogy az anyaország családpolitikáját egy vonásban itt is megjelenítjük, hiszen a nagycsaládosok még nagyobb kedvezménnyel, azaz még kisebb önrésszel tudnak majd pályázatokat benyújtani, mint korábban.

Pásztor István, a VMSZ elnöke ismertette a Prosperitati Alapítvány legújabb pályázatait.

— Tíz pályázat megjelenését szeretnénk bejelenteni, amelyek alapvetően a kisléptékű pályázatok körébe tartoznak: a falusi házvásárlásra, földvásárlásra vonatkozó pályázatra, a vállalkozásfejlesztések tekintetében eszközbeszerzésre, szabványosításra kiírt pályázatra lehet számítani. A mezőgazdaság területén a zárt rendszerű, munkaintenzív növénytermesztést szeretnénk támogatni, valamint az állattenyésztésben, a gyümölcstermesztésben szeretnénk pályázási lehetőséget teremteni, a helyi termékek előállításában, illetve, ahogy azt többször bejelentettük, a turizmus most kiemelt terület lesz, a kezdő turisztikai vállalkozásoknak a támogatását kívánjuk ugyanis elindítani. Ez egyfajta turisztikai startupot jelent, illetve a meglévő turisztikai létesítmények kapacitását szeretnénk fejleszteni. Ismerős pályázatok ezek, amelyek aktualitása igazolódott. Az egyik módosítás az lesz, hogy a maximális támogatási keretösszeg egy-egy pályázat tekintetében az eddigi 1,2 millió dinárról 1,5 millióra növekszik. Újdonságnak számít az is, hogy egy pályázati körben egy lakcímről egy személy nyújthat be pályázatot — mondta Pásztor István arra biztatva mindenkit, hogy éljen a lehetőséggel. 

A pályázatokat július hónap folyamán lehet majd benyújtani. A terv szerint az előbírálás szeptemberben esedékes, októberben döntést hoznak az illetékesek, és még az idei évben meg is tudják majd kötni a pályázókkal a szerződéseket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..