home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Tippek, hogyan mulasszuk el a náthát
(Forrás: hazipatika.hu)
2015.02.18.
LXX. évf. 7. szám
Tippek, hogyan mulasszuk el a náthát

Fejfájás, orrfolyás, vörös szem, tüsszögés, köhögés, torokfájás, lehangoltság. Mindannyian ismerjük ezeket a tüneteket, a minden télen visszatérő nátha jeleit. Mit tehetünk érte, hogy minél gyorsabban kilábaljunk a betegségből?

Vannak olyan szerencsések, akik egy-két nap alatt kigyógyulnak a náthából, sajnos azonban jóval többen vannak azok, akik hetekig, sőt akár az első melegebb hónap beköszöntéig egyik betegségből a másikba esnek. A náthára nincs igazán jó gyógyszer — egyszerűen túl kell esni rajta. Tippjeinkkel gyorsabb lehet a gyógyulás!

1. Pihenés és ágynyugalom. Nem véletlenül tanácsolják azt a szakemberek, hogy ha náthás időszakban megbetegszünk, maradjunk otthon, pihenjünk, és kúráljuk ki magunkat. Az alvás az egyik legjobb gyógymód, segít megfelelő „üzemmódba” helyezni a szervezetünket, a pihenés során ugyanis csak arra kell koncentrálnunk, hogy minél jobban legyünk. Ráadásul ha náthásan dolgozni megyünk, könnyen megfertőzhetünk másokat — ami bizony igen nagy udvariatlanság!

2. Fújjuk gyakran az orrunkat, de tanuljuk meg a helyes technikát! A felgyülemlett váladéktól jobb megszabadulni (ezzel igencsak megkönnyíthetjük az életünket), de az orrfújást is meg kell tanulni. A helyes orrfújás technikája: egy kicsit előrehajtott fejjel végezzük, előbb az egyik, majd a másik orrjáratot fogjuk be. A két orrjáratot ugyanis felváltva kell kitisztítani, mert ha egyszerre fogjuk be mind a kettőt, a túlnyomás, a nyomáskülönbség miatt keletkező vákuum nem kifelé, hanem éppen befelé, a melléküregek felé préseli a váladékot, ami valamilyen szövődményhez, például arc- és homloküreg-gyulladáshoz vezethet.

3. Izzadjunk meg! Természetesen nem egy kétórás, fárasztó edzésre gondolunk. A forró fürdő, az alapos betakarózás, a meleg zokni segíthet benne, hogy megszabaduljunk a betegségtől. 

4. Igyunk forró italokat! Segítenek az orrdugulás megszüntetésében, enyhítik a torokfájást, és megelőzik a dehidratációt is, emellett fontos szerepük van a nyálkahártya nedvesen tartásában is. A speciális forró italok fájdalomcsillapítót és C-vitamint is tartalmaznak, de egy egyszerű, mézes tea is nagyon hasznos lehet.

5. Mossunk kezet — minél többször! Nagyon fontos a betegségek megelőzésében, terjedésük meggátolásában. Minden tüsszentés után mossunk kezet, és akkor is, ha tömegközlekedési eszközön utaztunk! Ha csak lehet, meleg vizet és szappant használjunk, maga a művelet pedig legalább fél percig tartson.

6. Irány a forró víz! Akár a fürdést, akár a zuhanyozást részesítjük előnyben, a meleg víz egyrészt lazító hatású, másrészt a pára segít „újranedvesíteni” a kiszáradt nyálkahártyát. A fürdővízbe tehetünk néhány csepp illóolajat is, az eukaliptusz például segít az orrdugulás megszüntetésében.

7. Használjunk két párnát! Ha enyhén feltámasztjuk a fejünket alváshoz, akkor a váladék nem csorog a torkunkba, és jobbat tudunk aludni. A pihenésre pedig nagy szükség van a gyógyuláshoz!

8. Együnk húslevest! A nagyinak igaza volt, a kutatók ugyanis bizonyították, hogy a húsleves nemcsak a folyadékot pótolja, de olyan ásványi anyagokat is tartalmaz, amelyek segítenek a felépülésben.

9. Ne szenvedjünk! Ha betegnek érezzük magunkat, szedjünk gyógyszert: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, torokfertőtlenítőt. Kerüljük az antibiotikumokat, a legtöbb fertőzés ugyanis vírusos eredetű.

10. Használjunk orrcseppet, orrsprayt! Az ideális orrspray nemcsak megállítja az orrfolyást, de meg is szünteti magát az orrdugulást. A tiszta orrüregnek köszönhetően könnyebben kapunk levegőt, jobban alszunk, kevésbé fáj a fejünk, és a gyógyulás is gyorsabb!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..