home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Terrortámadás Párizsban
MTI
2015.01.07.
LXX. évf. 1. szám

Ismeretlen fegyveresek megtámadták szerdán a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap székházát Párizsban, a lövöldözésben tizenkét ember, köztük két rendőr életét vesztette. A támadás nyomán a francia kormány a legmagasabb fokozatra emelte a készültségi szintet a főváros térségében. A tájékoztatás szerint elsősorban az imahelyek, az üzletek, a sajtószékházak és a közlekedési eszközök védelmét erősítették meg.

Francois Hollande francia elnök egyértelmű terrortámadásnak minősítette a szerdai akciót, és közölte, hogy délután kettőkor rendkívüli ülést tart a kormány az Elysée-palotában. Az államfő felfedte, hogy az utóbbi hetekben több más terrorista támadást sikerült meghiúsítaniuk.

A rajtaütésben a legfrissebb információk szerint tizenkét ember vesztette életét. A rendőrség közlése szerint legalább négyen megsebesültek, többen közülük válságos állapotban vannak. Az AFP francia hírügynökség az utóbbi negyven év legvéresebb franciaországi terrortámadásának minősítette a történteket.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy a fekete csuklyás, Kalasnyikov gépkarabélyokkal felfegyverkezett terroristák két külön gépjárművel elmenekültek a helyszínről.

Helyszíni tanúk szerint a támadók azt kiáltozták, hogy „Megbosszultuk a prófétát!”.

David Cameron brit kormányfő felháborítónak nevezte a támadást és támogatásáról biztosította Franciaországot a terrorizmus elleni küzdelemben. „A Párizsban elkövetett gyilkosságok felháborítóak. A francia nép oldalán állunk a terrorizmus elleni harcban és a sajtószabadság védelméért folytatott küzdelemben” - írta Twitter-üzenetében a politikus.

A lap egyik legutóbbi üzenetében a Közel-Keleten előrenyomuló, Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet vezetőjén, Abu Bakr al-Baghdadin gúnyolódott.

Európai vezetők megdöbbenésüket fejezték ki

Megdöbbenésüknek adtak hangot európai vezetők szerdán, a Charlie Hebdo francia szatírikus hetilap szerkesztősége ellen elkövetett terrortámadást követően.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke brutális és embertelen támadásnak minősítette a történteket.
„Ez tűrhetetlen, barbár cselekedet, amelyet sem emberként, sem európaiként nem hagyhat szó nélkül egyikünk sem" — idézte a brüsszeli testület rövid közleménye a luxemburgi politikust, aki részvétét fejezte ki az áldozatok családtagjainak, Franciaországot pedig mind a maga, mind az általa vezetett testület nevében szolidaritásáról biztosította.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke tudatta, hogy mélyen megdöbbentette a terrortámadás, egyúttal együttérzéséről biztosította a szerkesztőséget, a rendőröket és szeretteiket.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár teljes szolidaritásáról biztosította Franciaországot, a merényletet pedig a sajtószabadság elleni felháborító támadásnak minősítette.

Az Európai Uniótól teljes mértékben független, 47 tagállamot tömörítő páneurópai integrációs szervezet, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének elnöke, a luxemburgi Anne Brasseur szintén az interneten tudatta: együttérez az áldozatokkal. „Ez közvetlen támadás a véleménynyilvánítás szabadsága ellen" — tudatta rövid üzenetében az ET parlamenti közgyűlésének vezetője.

A sajtószabadság elleni támadásnak nevezte a német kancellár a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap párizsi székháza elleni szerdai terrorcselekményt.  Angela Merkel a francia államfőnek, Francois Hollande-nak küldött részvétnyilvánító táviratában kiemelte, hogy az „iszonyatos” terrorcselekmény nemcsak francia polgárok élete és Franciaország biztonsága ellen irányult, hanem „támadást jelent a vélemény- és a sajtószabadság, a szabad, demokratikus kultúra egyik alapeleme ellen”, ami „nem igazolható semmivel”. Ezekben a „nehéz órákban szorosan francia barátaink mellett állunk” — tette hozzá a német kancellár.

Együttérzését fejezte ki a párizsi vérengzés áldozataival és családjaival Navracsics Tibor magyar EU-biztos szerdán Twitter-üzenetében. A politikus úgy fogalmazott: sokkolta a Charlie Hebdo hetilap párizsi székháza elleni támadás híre. „Gondolatban az áldozatokkal és családjaikkal vagyok. A francia nép mellett kell most állnunk” — írta Twitter-üzenetében az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős tagja.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..