home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Termográfia - ,,hőfényképek'
2005.04.20.
LX. évf. 16. szám
Termográfia - ,,hőfényképek'

Termográfia - ,,hőfényképek' a mindennapokban
William Herschel angol csillagász fedezte fel még a 18. században az infravörös sugarakat. Azóta tudjuk, hogy ez az elektromágneses spektrum, az emberi szem számára láthatatlan sugárzás a környezet hőmérsékletéről ad információkat. A tudományos...

Termográfia - ,,hőfényképek' a mindennapokban

William Herschel angol csillagász fedezte fel még a 18. században az infravörös sugarakat. Azóta tudjuk, hogy ez az elektromágneses spektrum, az emberi szem számára láthatatlan sugárzás a környezet hőmérsékletéről ad információkat. A tudományos és mérnöki fejlesztések mostanra érték el azt a szintet, hogy ipari felhasználásra is alkalmas, hordozható eszközök kerüljenek a piacra. Ezúttal a termográfia mindennapi alkalmazásának rövid áttekintését szeretnénk adni, a teljesség igénye nélkül.
Hogyan működik?
Az infravörös kamerák az elektromágneses spektrum 6,4-5 ¾m?es tartományában dolgoznak és így azt mondjuk ,,hogy a hősugárzást látják". Platina - Silicium vagy Indium - Antimonid érzékelőkkel szerelik őket és 256 x 256 képpontos (pixel) az átlagos felbontásuk. Érzékenységük olyan nagy, hogy 0,018°C?os hőmérséklet különbségre is reagálnak. Mérési tartományuk -25-től 2000 °C-ig terjed. Különböző optikával szerelhető és egy számítógéppel összekötve reális időben lehet megfigyelni a termikus állapotokat és azok változásait. A szoftver általában lehetővé teszi különböző analízisek elvégzését is. Az ilyen rendszerek ára még mindig magas, de ezeket ipari alkalmazásra fejlesztették és egyre több cég vagy laboratórium juthat hozzá.
Mire jó?
Ma már rengeteg alkalmazása van. Ennek az az oka, hogy
-valós időben lehet elvégezni a vizsgálatokat,
-érintés mentes a vizsgálat ( nem kell direkt kontaktus a mérendő tárggyal)
-roncsolásmentes vizsgálati módszer
-könnyen feltérképezhetőek és felismerhetők a termális rendellenességek
-későbbi analízisre tárolhatók az adatok
-részletes analízisre ad lehetőséget
-pontos numerikus (számszerű) mérési értékeket kapunk.
Egyik fontos alkalmazása az orvosi diagnosztikában van. Az emberi test vagy annak részeinek a hőtérképe segíti a gyulladásos gócok és egyéb rendellenességek felderítésében.
A többi alkalmazás a technika területére esik.
A fejlesztések és kutatásokban nyújt nagy segítséget. Az alkatrészek vagy kész berendezések olyan vizsgálatára ad módot amellyel a rejtett hibák is könnyen felfedezhetők.
A minőségellenőrzés területén várható széles körű alkalmazásuk a termografikus rendszereknek. Az elektronikában sok gondot okoznak a ,,hideg forrasztások" vagy bizonyos alkatrészek melegedése. Az ilyen hibák más módszerekkel szinte ,,megfoghatatlanok".
A villamos - energetikában - az elosztó és transzformátor állomások működés közben, kikapcsolás nélkül és a mérést végző személyzet veszélyeztetése nélkül végezhetők el olyan mérések amelyeket hagyományos módszerekkel csak nehezen vagy nem is valósíthatók meg. Ami még különösen jelentős ezen a területen, az hogy a rendszeres karbantartás keretein belül a termoviziós mérések még a tényleges meghibásodás előtt ,,előrejelzik" az esetleges meghibásodások helyét és forrásait. Ezzel a villamos energia ellátó rendszerek megbízhatósága nagy mértékben javul és a meghibásodások miatti ,,kiesések" visszaszoríthatók.
Mégis, a termográfiai és termovizós módszerek legszélesebb körű elterjedése az építőiparban várható, különösen az egyre szigorodó energia-takarékosági előírások miatt. Az újonnan épített vagy felújításra váró épületek hőszigetelési adatai eddig szinte meghatározhatatlanok voltak. Illetve a mérnöki számítások adtak valamilyen adatokat, ellenben ezeket nem lehetett számszerűen ellenőrizni a helyszínen. A mellékelt képen látható két felvétel ugyanazon épületről a szigetelési munkálatok előtt és után. Látható a szigetelés által elért energiamegtakarítás mértéke. Ugyanígy a kivitelezett szigetelési munkálatok minőségi ellenőrzését el lehet végezni és a hibásan elvégzett munkálatokat kijavítattni.
Az ipari berendezések hőveszteségeinek feltérképezése pedig többszörös megtakarítást jelenthet a környezetvédelmi szempontokon túl is.
Várhatóan hazánkban is kialakítanak akreditált laboratóriumokat termográfiai és termovizíós mérésekre, és ezzel mindenkinek hozzáférhetővé válik ez a gyakorlatias és korszerű eszköz.
További információ: JUMMÉE (Jugoszláv Magyar Mérnökök Egyesülete)
savezsd@tippnet.co.yu.
kk, e-mail ku_kacka@freemail.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..