home 2024. május 08., Mihály napja
Online előfizetés
Tengeri horgászat vajdasági szemmel (10. rész)
Bojniczky György
2016.02.01.
LXXI. évf. 4. szám
Tengeri horgászat vajdasági szemmel (10. rész)

Kanári-szigetek, Tenerife — Előre kell bocsátanom, hogy az óceáni csodavilágba egyáltalán nem azért mentem, hogy ott majd horgászélményekben legyen részem. Az effajta kitérő nem is fért volna bele az időnkbe, hiszen ott az „élménykirándulásoknak” se végük, se hosszuk. Halat azonban láttunk minden mennyiségben, de azoknak nem az volt a szerepük, hogy csak úgy horogra kerüljenek.

Ezek az igencsak színes halak tökéletesek dísznek, a „nagyok” pedig (delfinek, arkák) betanítottan a közönség szórakoztatására. Horgászat híján a fényképezés került előtérbe. Ezt legalább annyira szeretem, mint a horgászatot. Tenerife szigete maga a csoda. A többi Kanári-szigethez hasonlóan vulkanikus eredetű, kb. 20 millió évvel ezelőtt jött létre. A szívéből kiemelkedő hatalmas hegy, a Pico del Teide tűzhányó 3718 méteres magasságával Spanyolország legmagasabb pontja. Ez a még ma is füstölgő vulkán legutóbb 1909-ben tört ki, de bármikor újra megteheti. Az a legérdekesebb, hogy ez a vulkáni csúcs egy 16 km átmérőjű kráterből emelkedik ki, mely leginkább egy holdbéli tájra emlékeztet. Nem csoda hát, hogy már sok híres film (pl. A majmok bolygója, Csillagok háborúja) forgatásának helyszíne volt. A vulkán és környéke egyébként szigorú védelem alatt áll, 2007 óta az UNESCO-világörökség része.

Halászbárkák a kikötőben

A Teide hó borította, fehér hegycsúcsai, a vulkanikus hegyoldal vörös sziklái, a burjánzó, zöld növényzet, a fekete homok és az azúrkék tenger mind hozzájárul Tenerife színpompás látványához. Attól függetlenül, hogy a sziget partját javarészt vulkanikus eredetű, fekete homok borítja, néhány helyen találkozhatunk a turisták kedvéért az afrikai sivatagból származó, aranyszínű homokkal is. Tenerifén a tél ismeretlen fogalom, és a nyár sem túl meleg. A klíma szubtropikus és óceáni. Minden évszak meleg, az átlaghőmérséklet egész évben 22 és 28 fok között mozog, így a tengervíz hőmérséklete soha nem esik 20 fok alá, és eső is csak ritkán esik. Természetesen ez inkább a sziget déli oldalára jellemző, de az északinak is megvannak a maga szépségei. Elmondható, hogy Tenerife ma igazi idegenforgalmi nevezetesség. A turisták nemcsak az Atlanti-óceán vizét, hanem a decemberben és januárban is simogatóan meleg napsugarakat is élvezhetik, valamint gyönyörködhetnek a történelmi emlékekben és a természet csodáiban.

Horgásztúrára alkalmas kishajó

Pálmafák és virágok közt sétálva érünk a kikötőbe, a végtelen óceánhoz. Az apró vendéglők, bárok, boltocskák végeláthatatlan sorában tarka tömeg hömpölyög, mely a világ minden tájáról érkezett turistákból áll. Tenerife legnagyobb kikötővárosa Los Cristianos. (Az egyik reggel mi is innen indultunk el kirándulni La Gomera szigetére, melyen egykor Kolumbusz is megpihent a flottájával.) Nem győztünk gyönyörködni a kikötő forgalmában, a sok színes hajó, bárka, csónak látványában, illetve a hegyekbe vesző város csodálatos panorámájában.

Pálmafák és virágok között

A sok hajó, jacht, csónak közül egy olyan kis hajón akadt meg a tekintetem, amelynek tatjáról méretes horgászbotok emelkedtek a magasba csalogatóan. De amikor jobban körülnéztem, megállapíthattam, hogy ilyen hajóból több is volt. Ez persze vegyes érzelmeket keltett bennem, hiszen tudtam, hogy az efféle luxus csak a mélyebb zsebű turisták privilégiuma lehet. Habár olvastam már olyan ajánlatot is, hogy csónakos horgászat Tenerifén oda-vissza 70 000 Ft-ért, ingyen szállással stb. Vannak tehát már kitelepült magyarok is (magyarországiak), akik mindenáron oda szeretnék csalogatni a tengeri horgászatra vágyó turistákat. Számos helyi vállalkozó él a sós vízi pecás élményekre vágyó turisták „horgásztatásából”, ezért mindent meg is tesz azért, hogy ügyfele — akár horgász, akár csak kísérő — tengeri halat fogjon, illetve hogy a horgászás alatt jól érezze magát. A horgászat helyszíne minden esetben a nyílt víz. Teljesen felesleges bármi miatt is aggódni, hiszen ezeken a horgászcsónakokon mindenféle halfogási kellék, kényelmi eszköz és biztonsági berendezés is megtalálható. Szinte mindent kézbe adnak, megmutatnak, akár el is végeznek az ügyfél helyett, sőt, még izgulnak is a sikerért. Mindezek után a horgászturista még a zsákmányt is hazaviheti, ha igényli.

Koipontyok — dekorációként szolgálnak

És ha már itt tartunk, lássuk, milyen anyagi vonatkozásai vannak egy ilyen programnak. Egy egész napos horgászat, mely hétórányi vontatásból, pergetésből és fenékhorgászatból áll, az ügyfél számára nagyjából 90 euróba kerül, egy kisérő esetén pedig még 45 eurót kell fizetni. Hogy milyen halak is foghatóak egy ilyen kirándulás során, azt majd legközelebb fogjuk megtárgyalni. Annyit azonban már most elmondok, hogy a fogás a semmitől (ez nagyon ritkán fordul elő) a „kis”, 2–3 kilós csíkoshasú tonhalakon át egészen a 20—100 kilós marlinokig is terjedhet.

Vulkanikus eredetű fekete homok

(Folytatjuk)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..