Telt ház a téli táborban

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Telt ház a téli táborban

- Szabó Attila fotóA jeges utak miatt a tervezettnél később indultunk el, de még telt ház fogadott bennünket Szenttamáson a téli táborban, amelyet már tizenharmadik alkalommal szervezett meg a helybeli Vajdasági Népek és Nemzetek Hagyományápoló Klubja. A zsúfolt teremben szinte körül sem né...

- Szabó Attila fotó

A jeges utak miatt a tervezettnél később indultunk el, de még telt ház fogadott bennünket Szenttamáson a téli táborban, amelyet már tizenharmadik alkalommal szervezett meg a helybeli Vajdasági Népek és Nemzetek Hagyományápoló Klubja. A zsúfolt teremben szinte körül sem nézhettünk, a vendéglátóink máris a konyhába tereltek, teával, uzsonnával kedveskedtek, no meg - csakis a felnőtteknek! - jóféle barackpálinkával. Dolgozzunk is, ne csak együnk! - módosítottam az ismert közmondást és megpróbáltunk elvegyülni a szorgoskodó gyermekek, fiatalok és oktatóik között. Ötéves kortól lehetett jelentkezni, s az iskolások mellett a felnőtteket is szívesen fogadták. A tevékenység célja a hagyományos mesterségek, mint a kosárfonás, a gyékény- és egyéb szövés, a fonás, a gyöngyfűzés stb. felújítása, elsajátítása. Az ötletgazdák arra törekszenek, hogy az alkotókat a természetes anyagok használatára ösztönözzék, az idén azonban, gyékény híján, kénytelenek voltak műszálas fonalat, ''nejlonmadzag”-ot használni.
Ott jártunkkor a nagy nyüzsgést hatvan-egynéhány gyermek okozta, de mint megtudtam, tavaly százan-száztízen is megfordultak egy-egy délelőtt a székházban. Az idén nagy vetélytársa akadt a téli tábornak: a befagyott Krivaja, amely sokakat a jégre csábított.
- Mire a foglalkozások megkezdődtek, a legtöbb házban már lebontották a karácsonyfát, mégis az ünnep fényét és melegét igyekeztük felidézni az arany színű angyalkák, a Kisjézus, az üdvözlőlapok készítésével - számolt be munkájukról Radisity Mária nyugalmazott óvónő. - Később következtek a virágcserépbe tűzhető állatkák, de felhasználjuk az üres pomádésflakonokat is, amelyekből magvakkal díszített kincses dobozkákat kreálnak az ügyes kezűek. A felsősök, akik évek óta visszajárnak, nehezebb feladatokat igényelnek. åk megtanulták a körmön szövést, amihez öt szál fonal és az ujjaik szükségesek, valamint a papírkorongon és a szarvacskán való szövést. Egyesek kötnek, mások hímzéssel foglalkoznak, de népszerű a bojtok kötése is. Észrevettem, a nagyobbak inkább az iránt érdeklődnek, amit felhasználhatnak az öltözékük kiegészítéséhez, ilyenek például az övek, hajfogók, kis táskák a mobiltelefonoknak. A motívumokat a saját képzeletükkel alakítgatják, ami nem baj, hiszen közben megismerik a hagyományokat is.
Robotka Sarolta nyolcadikos diák, egyébként régi ismerősöm a tiszaszentmiklósi nemezelőtáborból, természetesen a nemezelést hiányolta, ami az idén kimaradt a kínálatból. Elmondta, a felsősök asztaltársasága is jól érzi magát, az egyéb szünidei időtöltések között pedig a korcsolyázást, a tévénézést és a számítógépezést említette.
A szövést ketten tanították. Az egyikük, Szécsényi István, vidáman mesélte, mennyire örül, hogy minden évben ilyen sokan vannak a táborban.
- Sajnos, az idén augusztusban családi gondjaim voltak, ezért nem sikerült gyékényt vágni. Maradt a műanyag madzag, amiből tetszetős táskák születhetnek, de az üvegek befonására is nagyon alkalmas - magyarázta, miközben helyet foglaltam a házi készítésű szövőalkalmatosság mögött. Hozzátette azt is, hogy a gyerekek nagyon lelkesek, itt senki sem unatkozik, mindenki talál kedvére való foglalatosságot.
Az ötnapos együttlét az elkészült munkák kiállításával és alkalmi ünnepséggel zárult, amelyen mindenki jól érezte magát.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Telt ház a téli táborban
Szabadkai Napló
Telt ház a téli táborban
Média
Facebook

Támogatóink