home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Téli örömök — ünnepi kavalkád
Szakáll Laura
2023.12.29.
LXXVIII. évf. 52. szám
Téli örömök — ünnepi kavalkád

Hangulatos faházak, fények, zamatos, téli illatok fogadják azokat, akik kilátogatnak Szabadka főterére. A Winterfest, azaz a téli vásár meghozza az ünnepi hangulatot, de karácsony és szilveszter elmúltával is kellemes késő délutáni kikapcsolódást nyújt.

Tizenkettedik alkalommal állították fel a bécsi karácsonyi vásárok mintájára kialakított téli falut. A rendezvényen a díszeken, ajándéktárgyakon kívül a gasztronómiának is fontos szerep jut, a forralt bor, a tea, a lángos és a kürtőskalács mellett sok más finomság közül választhatnak a látogatók. A vásár közkedvelt a helyiek körében, vidékről is sokan eljönnek, de a városba érkező külföldiek sem hagyják ki a hagyományos téli rendezvényt.

A Winterfest lehetőséget kínál a helyi termelőknek és kézműveseknek, hogy bemutathassák kínálatukat az érdeklődőknek.

Ökrös Csilla gyöngyfűző, de ünnepi díszeket, dekorációkat is készít. A kezdetek óta részt vesz a Winterfesten. Azt mondja, egyre több család és baráti társaság látogat ki a vásárra, forralt bort kortyolnak, a gyerekek kürtőskalácsot majszolnak, közben ajándékokat vásárolnak a kézművesektől. A kínálat bőséges, mindenki megtalálhatja az ízlésének leginkább tetsző apróságokat. A díszek mellett az ékszerek is nagyon kelendőek, az idei év kedvencei a kézműves-kiegészítők. Ma már a divatban, a mindennapi viseletben is helyet kapnak az egyedi nyakláncok, fülbevalók.

— Nekem ez a tizenkettedik karácsonyi vásárom, a legelsőtől kezdve jelen vagyok. Az idei év talán egy picit gyengébb, mint a korábbiak. Sokan sétálgatnak, főleg esténként, a hangulat nagyon jó. A fő tevékenységem a gyöngyfűzés, a saját házikómon anyukámmal osztozom, ő horgolt játékokat árul. Én népi ékszerkészítő és gyöngyfűző vagyok, emellett ünnepi díszeket is alkotok mindenféle anyagból, mint a papírgolyó, filc, textil, toll, termések, valamint adventi és karácsonyi asztaldíszeket, kopogtatókat. Most az ékszer a nagy sláger. A lányok, asszonyok nem csak szilveszterre csinosítják ki magukat, karácsonyra is választanak ékszereket, és a férfiak is gyakran vásárolnak karácsonyi ajándékba. Volt év, amikor az ajtódíszek fogytak jobban. Sokan ajándékot vásárolnak a karácsonyi vásáron, maguknak apróságot, másnak pedig valami drágábbat. Az állandó kuncsaftjaim a néptáncosok világából kerülnek ki, de most már azt tapasztaljuk, hogy sok fiatal lány divatból viseli ezeket az ékszereket.

A téli időszakban a szabadkai turizmus nagyszerű kiegészítő eleme a karácsonyi vásár — mondja Tóth Borisz. Az idegenforgalmi közgazdász jól ismeri a környező országok hasonló rendezvényeit, rendszeresen szervez kirándulásokat külföldre ebben az időszakban, de az ide látogató turistáknak is bemutatja a helyi vásárt. — Azok, akik a városunkba érkeznek, leginkább a szecessziós építészet iránt érdeklődnek, de a látványosságokon kívül természetesen más programokra is szükségük van. Nyilván a gasztronómiának, az éttermeknek is fontos szerepük van, de az is jó, ha turisztikai esemény is zajlik. Városunk leginkább a nyári és az őszi rendezvényekről ismert, és nagyszerű, hogy nagyon szép adventi, karácsonyi vásárunk is van. Ez is egy kiegészítője a szabadkai turizmusnak, és remek időtöltés. Továbbá ami jó ebben a vásárban, hogy nagyjából az európai trendeket követi, hiszen elsősorban helyi termékeket, itteni kereskedők, kézművesek portékáit lehet itt megvásárolni. Mi itt Szabadkán, Vajdaságban mindig mezőgazdasági terület voltunk. Vannak a vásáron olyan standok is, ahol feldolgozott hústermékeket lehet vásárolni, vagy akár édességeket, desszerteket, diós vagy mákos tekercseket, bejglit, de azokat a portékákat is látjuk, amelyeket kiskereskedők, hagyományőrző művészek készítenek. Ez nyilván fellendülést hoz a kisiparosoknak, termelőknek. Régebben teljesen más volt ennek a vásárnak az arculata, egy nejlonpiacra emlékeztető kirakodóvásár volt a Winterfest helyett. Ezek a faházak viszont Európa nagyvárosaiban is jelen vannak — hallottuk a szakembertől.

A Winterfest január 8-áig várja a látogatókat. Az ünnepek elmúltával is érdemes kilátogatni egy meleg italra vagy finom süteményre.

Hodolik Boglárka és Apró József felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..