Téli öröm és üröm

Téli öröm és üröm

Ha tél, akkor hideg és hó. Ezek az első gondolataink, amikor erről az évszakról beszélünk.

Ilyenkor sokan a fűtés miatt aggódnak a leginkább, különösen, ha a tűzrevaló még nincs bekészítve, vagy nem elegendő a mennyisége. Mások viszont örülnek a hidegnek, mert a téli sportokat kedvelők ilyenkor kedvükre szánkózhatnak, korcsolyázhatnak, síelhetnek. A hó eltakarítása is gondot okozhat, de szerencsére manapság már lehet választani, hogy mivel végezzük el ezt a munkát: kézi erővel (hólapáttal) vagy géppel (hómaróval). A kínálat bőséges.

Még mielőtt eltakarítanánk a havat, melyet mindenki szeret egy kicsit, említsük meg a szánkót, hiszen ezt kedvelik a legtömegesebben. Van, aki az egyszerű változatot, mely lehet fém-, műanyag vagy faszerkezetű. Bármelyik tökéletes, csak legyen, aki húzza, mert az ülésre mindig több a vállalkozó. Melegen felöltözve, jól betakarózva a világ végéig is elszánkóznánk, ha lehetne.

Vannak, akik hajlandóak többet is költeni erre a szórakozásra, ők a motoros változat mellett döntenek. Számtalan modell közül válogathat az ember, a gyártók minden évben valami újítással állnak elő. Az első motoros szán az 1900-as években került az üzletekbe, de nem hasonlított a maiakhoz. A fejlesztések és újítások elképesztő gyorsasággal haladtak. A jobban felszerelt járműveknél az irányítást sítalp segíti, a meghajtást pedig a műanyag vagy gumi hernyótalp. A motorok két- vagy négyüteműek, attól függően, hogy milyen teljesítményre van szükség. Az első és hátsó felfüggesztések egymástól független rugós megoldásúak, így minden terepviszony között akadálytalanul tud haladni a szán. A hernyótalpak a mély hóban is lehetővé teszik a könnyű csúszást, tehát nem akad el, ezért mentésre is használják a hegyi mentő szolgálatok. A motor hűtését a menetszélen kívül a felcsapó hó is segíti. Mivel a motoros szán alkalmazása széles körű, a megbízhatóság a legfőbb követelmény, hiszen a használója gyakran a lakott településektől távol él, nagy hidegben is tökéletesen kell működnie minden alkatrésznek.

Vannak modellek, melyeknek az ülése fűthető, a kezeket és a lábakat spoilerek védik, a fényszóró, a helyzetjelző, a féklámpa és az indexlámpa pedig már kötelező felszerelésnek számít, mivel a skandináv országokban, továbbá Kanadában vagy Alaszkában mindennapos közlekedési eszközként tartják számon őket. A sebességgel óvatosan kell bánni, mivel a 600 vagy a 700 köbcentis motorok egy pillanat alatt 200 km/h sebességre gyorsulnak, viszont bármikor tudni kell biztonságosan megállni. Hazánkban is kapható néhány modell, a gyártók igyekeznek megnyerni a vásárlókat, a jó szervizhálózatnak köszönhetően pedig az alkatrészek könnyen beszerezhetőek.

Most hogy szánkóztunk, és jól éreztük magunkat, ideje eltakarítani a havat, hogy gyalogosan is biztonságosan tudjunk közlekedni. Erre a munkára választhatunk elektromos vagy benzines hómarót, attól függően, hogy mekkora területet kell megtisztítanunk. Az előbbi kis kapacitású, de nagyon egyszerű a használata, ezért sokan ezt választják. A benzinmotorral felszerelt modellek nagyobb teljesítményre is képesek, akár ipari célokra is alkalmazhatóak, mint amilyen a kerékpárutak vagy a járdák tisztítása. A két típus működése megegyezik, a marócsiga középre továbbítja a havat, az pedig innen a turbinakerékhez jut, mely magas fordulatszámon, nagy erővel dobja ki az irányítható kürtőn át. A motoros változatok lehetnek még önjáróak is, ezt a funkciót egy külön karral tudjuk működésbe hozni.

A motorok különbözőek, de az ismertebbek közül a Briggs & Stratton vagy a Honda nyújtja a legtöbbet — ezzel persze nem azt állítjuk, hogy a többi motor gyengébb minőségű. Mindegyik gép, legyen az elektromos vagy motoros, megfelel a követelményeknek, el tudja végezni a munkát. Az árak lényegesen eltérnek, ezért járjuk körbe az üzleteket, és csak ezután válasszunk.

A leírtak alapján nem kell félnünk a téltől, a szórakozásunkra itt van a szánkó vagy a motoros szán, a hó eltakarításában pedig nagy segítségünkre vannak a hómarók, viszont ne feledkezzünk meg a jól bevált hólapátról sem, mert ez a szerszám még senkit sem hagyott cserben.

A lényeg, hogy tudjunk örülni a hónak, mert a télnek is megvan a maga varázsa.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Mérföldkő rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Téli öröm és üröm
Mérföldkő
  • Lábadi Loránd
  • 2020.08.05.
  • LXXV. évfolyam 31. szám
Téli öröm és üröm
Mérföldkő
  • Lábadi Loránd
  • 2020.07.29.
  • LXXV. évfolyam 30. szám
Facebook

Támogatóink