home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Teddy Bear, az első nagy siker
Zvekán Péter
2024.02.02.
LXXIX. évf. 5. szám
Teddy Bear, az első nagy siker

Elvis Presley a Mississippi állambeli Tupelóban született 1935. január 8-án, és egy szegény családban nőtt fel. Hatvanhét évvel ezelőtt, ezen a napon rögzítette első nagy sikerét, a Teddy Beart.

Sokan nem tudják, de édesanyja ikreket várt. Ám amíg Elvis egészségesen jött a világra, testvére, Jessie Garon sajnos halva született. A jobb élet reményében szüleivel átköltöztek Memphisbe. A protestáns szülei vasárnaponként gyakran jártak templomba, ahol Elvis először hallott gospelt — ez hatalmas hatással volt rá. Az idő múlásával egyre jobban kezdte érdekelni a zene, és bár anyagilag még mindig rosszul álltak, tizenegy évesen kapott egy gitárt, melyen szinte pillanatok alatt elkezdett játszani teljesen autodidakta módon, hiszen zenét és éneket sohasem tanult. Lemezeket hallgatott, főleg bluest és rhythm and bluest.


Kép forrása: housebeautiful.com

Karrierje 1954-től kezdett felfelé ívelni, amikor a Sun Records tulajdonosa, Sam Philips az afroamerikaiak zenéjét szerette volna népszerűsíteni, és Elvisben megtalálta az erre a célra kitűnően megfelelő előadót. Maga a felvétel nem ment könnyen, de végül sikerült, és 1954-ben megjelent Elvis első kislemeze. Az anyag bomba siker lett, hiszen csak az első napokban több ezer példányban fogyott. Itt jegyezném meg, hogy akkor még szinte senki sem tudta, ki ő, csak hallották a zenéjét. Énekhagja és énekstílusa miatt sokan azt hitték, hogy egyértelműen egy fekete énekesről van szó. Később kiderült, hogy nem.

Hamarosan megismerkedett Tom Parker ezredessel, aki a menedzsere lett és maradt éveken keresztül, s ekkortól már az RCA records adta ki dalait. Első, az egész országban kapható kislemeze, a Heartbreak Hotel 1956-ban jelent meg. Ez elsöprő sikert aratott, és meghozta Elvisnek a népszerűséget. Az embereknek rendkívül tetszett a zenéje, mellyel egy új műfajt teremtett: a rock and rollt. 1957-ben aztán rögzítették a Teddy Beart, pontosabban a (Let Me Be Your) Teddy Beart. Ezt a dalt Kal Mann és Bernie Lowe írta a Loving You című filmhez, melyben Elvis játszott és énekelt is, hiszen ez egy musical/dráma volt. A szerzemény hatalmasat robbant, és azon a nyáron szinte az összes listán tarolt. Abszolút első helyezést ért el az Egyesült Államok legfontosabb listáján, ahol 7 héten át tudta tartani a pozícióját. Ezenkívül első lett az R&B Best Sellers Listen, de még a countryzenei listán is első tudott lenni egy hétig. Ez a dal hatalmasat lökött Elvis karrierjén, és a későbbiekben rengetegen fel is dolgozták a slágert.

Az 1960-as évek főleg a moziról szóltak, és minden film mellé járt egy lemez is. Ezekről kerültek ki az olyan legendás dalok, mint a Can’t Help Falling In Love, az Are You Lonesome Tonight? vagy az It’s Now or Never. Az 1970-es évek elején pedig Elvis már az abszolút csúcson volt. A filmezés mellett visszatért a koncertezésekhez, sorra kapta a díjakat, és ő volt az első énekes, akinek műholdon közvetítették a koncertjét.

Közben egyre rosszabb lett az egészségi állapota, 1977-re már kétségbeejtő volt. Ekkor már elhízott, állandóan gyógyszereket szedett, és különféle betegségek gyötörték. Ennek ellenére újabb turnét tervezett, de az indulás előtt, 1977. augusztus 16-án Ginger Alden (Elvis barátnője) eszméletlenül talált rá a fürdőszobában. Azonnal a memphisi baptista kórházba szállították. Miután az újraélesztési kísérletek sikertelenek voltak, délután fél 4-kor hivatalosan is megállapították a halál tényét. Temetése két nappal később volt, és óriási részvét övezte. Legalább 80 000-en búcsúztak tőle a szertartáson. Halála után kislemezei és albumai az eladási listák élére ugrottak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..