home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Távol az otthontól
Összeállította: Talpai Lóránt
2014.03.05.
LXIX. évf. 10. szám
Távol az otthontól

Térerőt kereső afrikai bevándorlók — Száz kilométeres részecskegyorsítót terveznek — Google-tudásbázis Budapesten — Oktató mondatokkal fejleszthetőek a kisbabák

Térerőt kereső afrikai bevándorlók

John Stanmeyer amerikai fotósnak a National Geographic számára készített képe nyerte a World Press Photo versenyt. A fotón afrikai bevándorlók láthatók Dzsibuti tengerpartján, amint sötétben mobiltelefonjukat a magasba tartva szomáliai térerő után kutatnak, hogy kapcsolatba tudjanak lépni szeretteikkel. Dzsibuti a gyűjtőhelye a Szomáliából, Eritreából és Etiópiából érkező bevándorlóknak, akik Európában szeretnének új életet kezdeni. A nemzetközi zsűri egyébként tizenkilenc sajtószakértőből állt, és több mint százezer képet bírált el. Az ötvenhárom díjazott fotót kiállításon teszik közzé több mint negyvenöt ország száz városában. A zsűri kilenc kategóriában hirdetett nyertest. A díjazott alkotók 1500 eurónyi pénzjutalmat kaptak.

Száz kilométeres részecskegyorsítót terveznek

Keleten az Alpokig, nyugaton pedig a Jura hegységig érne, sőt, még a Genfi-tó alatt is futna az az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, vagyis a CERN által fontolóra vett száz kilométeres részecskegyorsító, amely a nagy hadronütköztető helyét venné át sok év múlva. A CERN nemrég jelentette be, hogy a lineáris után megkezdi egy kör alakú részecskegyorsító megépítésének tanulmányozását. A több évig tartó munkát egy Genfben szervezett nemzetközi konferencián kezdték el. A bemutatott tervek alapján a föld alatti gyűrű az egész svájci várost közrefogná, és eltörpülne mellette a jelenleg csúcstartó részecskegyorsító LHC. A szakemberek az elkövetkező öt évben tanulmányozni fogják a gyűrű megvalósításának lehetőségét. Azután újabb öt évbe telne egy részletes terv megalkotása, valamint a szükséges pénz előteremtése. A derűlátók szerint maga a gyorsító tíz év alatt, 2035-re készülne el — éppen akkorra, amikor az LHC-t nyugdíjazzák.

Google-tudásbázis Budapesten

A kelet-közép-európai régióban a Google elsőként Magyarországon hozott létre oktatóközpontot és tudásbázist. A Google Groundot a magyarországi vállalkozások, startupok és diákok digitális versenyképességének fejlesztéséért alapították. A józsefvárosi bázison egy év alatt mintegy százötven ingyenes képzést tartanak majd, amelyen csaknem háromezren vehetnek részt. Szelei Szabolcs, a Google Magyarország marketingigazgatója szerint a világ ötszáz legnagyobb vállalatának átlagéletkora a hatvanas években hatvankét év volt, napjainkban tizennyolc, 2025-ben pedig tizenöt lesz. Eszerint a leendő legnagyobb vállalatok fele még nem is létezik, vagy nemrégen alapították. Erre a jövőre kell felkészülni!

Oktató mondatokkal fejleszthetőek a kisbabák

Szeretné, ha kisbabája mihamarabb „okossá válna”? Ebben segíthet a felvilágosító beszélgetés. Egy amerikai kutatás szerint ugyanis több beszéddel, hosszabb mondatokkal fejleszthető a babák agya. A szülők jól teszik, ha minél előbb elkezdik „magyarázni” a világot gyermekeinek. Fontos, hogy az agy kész legyen a szövegösszefüggésből megtanulni a szavak jelentését, azaz nem képeket kell mutogatni a gyermeknek, és az sem elég, ha a felnőtt rábök egy tárgya, miközben kiejti annak nevét: „ez egy narancs”, „ez egy tál”. Jobb, ha teljes mondatokban beszél: „Tegyük a narancsot a banánnal, az almával és a szőlővel együtt ebbe a tálba” — mondta Anne Fernald, a Stanford Egyetem tudósa, a kutatás vezetője.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..