home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Tanulóik kiteljesedésére összpontosítanak
Fehér Márta
2023.05.19.
LXXVIII. évf. 20. szám
Tanulóik kiteljesedésére összpontosítanak

Zenta 1960 óta büszkélkedhet közgazdasági és kereskedelmi iskolával. Természetesen az évtizedek során sokat változott, alakult és fejlődött az intézmény — népszerűsége azonban mindmáig töretlen. Ezt a nemrégiben megtartott nyílt nap sikeressége is bizonyítja, akárcsak az a tény, hogy diákjaik majdnem fele továbbtanul itthon vagy külföldön, és szinte mindenki állami költségvetésen folytathatja felsőfokú tanulmányait, azaz jól teljesítenek a felvételin.

— Nagyon szeretem ezt az iskolát — ezzel a megfogalmazással kezdi a beszélgetést Zsíros Jankelić Anikó igazgató, testnevelő tanár, aki 1993 óta tanít a Zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolában. — Rengeteg okos, értelmes tanulót vezettünk ki ez alatt a sok-sok év alatt, aki szépen érvényesült az egyetemi felvételin, majd a vizsgákon, s aztán sikeres üzletember lett az életben.  


Zsíros Jankelić Anikó (Fotó: Fehér Márta)

Szeptemberben 90 elsőssel kezdhetik majd az új tanévet: kereskedelmi és szolgáltatási ügynök (kommercialista), illetve pénzügyi és számviteli technikus szakra várják a jelentkezőket a 30-30 fős magyar tannyelvű tagozatokra, illetve egy szerb tannyelvű osztály megnyitására kaptak engedélyt a minisztériumtól kommercialista szakon. A jelenleg még létező bankár szak a következő tanévtől megszűnik, átalakul, így ezt már nem lehet választani.

— A kereskedelmi és szolgáltatási ügynök szakot dinamikus, kommunikatív fiataloknak ajánljuk, akik szeretnek nyüzsögni, pörögni. A szaktantárgyak mellett két idegen nyelvet tanulnak: angolt és németet választhatnak. Pénzügyi szakon több a matematika, s olyan fiataloknak felel meg, akik szeretnek belemélyedni a gazdaság számokkal kapcsolatos világába, képesek egy íróasztal mellett türelmesen ülve-dolgozva megvalósítani szakmai sikereiket. Az elmúlt években nagyon jó tantervet dolgoztak ki az illetékes szakemberek ezekre a szakokra, a gyerekek már az iskolában megtanulják, hogyan kell a való életben is helytállni, dolgozni, mivel alapos elméleti és gyakorlati tudást kapnak. Egy kreatív és kiváló tanári gárdánk van, lendületes, fiatal, lelkes csapat várja azokat a diákokat, akik nálunk szeretnének továbbtanulni. Nagyon sok figyelmet szentelünk azoknak, akik szeretik magukat képezni, kreatívak, szeretnek versenyre járni, alkotni, nekik az intézményünk minden lehetőséget megteremt, hogy kiteljesedjenek. Állami érettségi lesz a jövő évtől, ennek kapcsán szeretném hangsúlyozni, hogy szakközépiskolai végzősként is lehet majd érettségizni általános tantárgyakból, ha valaki más területen folytatná felsőfokú tanulmányait. A szakközépiskoláknak éppen az az előnyük, hogy befejezésükkel három vagy négy év után bizonyos szakmai képzettséget kap a tanuló, tehát van egy biztos pontja, de úgy is dönthet, hogy továbbtanul.


A Zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolának is otthont adó oktatási intézmény épülete (Fotó: Fehér Márta)

Az igazgatónő elmondta, iskolai virtuális vállalatokat alapítanak minden osztályban a diákcsoportok, s a gyakorlati órákon ezekben dolgoznak. Hagyományosan az intézmény nyílt napján kiállítás keretében mutatkoznak be, és így kifejezésre juttathatják az ötletességüket azzal, ahogyan bemutatják vállalatukat, eladják termékeiket, üzletileg kommunikálnak a közönséggel.

— Ez számukra egy nagyon szép kihívás. Sikeres rendezvény van mögöttünk, szép számú érdeklődő általános iskolás fordult meg nálunk, Zenta mellett Magyarkanizsa, Ada községekből, több bánáti településről — sorolja. — Hosszú évekre visszamenőleg rendezzük meg a fogyasztóvédelmi versenyt is, ahol iskolánk tanulói mindig nagyon szépen helytállnak. A megmérettetés keretében kutatómunkát végeznek, ennek elemzését dolgozzák fel prezentációikban. Iskolánk Magyarország Kormányától ismét elnyerte a Fogyasztói Tudatosságra Nevelő Iskola címet. A GENIUS versenyen is jól teljesítünk minden esztendőben. Jelen vagyunk minden létező szakmai találkozón, rendezvényen, versenyen. Nagyon nagy büszkeség számunkra, hogy végzős tanulónk, Bíró Leona a gazdasági alapismeretek tantárgyból megrendezett köztársasági versenyen az idén harmadik helyezést ért el — külön varázsa a sikerének, hogy bár tizenkét évig magyar nyelven tanult, szerb nyelvű megmérettetésen érte el a kiváló eredményt. Sőt, Magyarországon a Prezilimpia Junior prezentációs verseny országos döntőjét is megnyerte a korosztályában, illetve a közönségdíjat is hazahozta. Május elején tartották meg magyar nyelvből az országos versenyt, ahol három helyezett tanulónk is van: Kovács Anita, Rekecki Bernadett és Horvát Henrietta, két másodikos és egy elsős diákunk, akik második, illetve harmadik helyen végeztek. Ez is büszkeségre ad okot, s arra utal, hogy iskolánkban odafigyelünk a tehetségekre, foglalkozunk velük. Nagyon jó sportolóink vannak, nagy-nagy megértést tanúsítunk feléjük — én magam is testnevelő tanár vagyok —, megadjuk nekik a lehetőséget, hogy részt vegyenek, bizonyítsanak, és a lehető legjobb eredményt valósítsák meg, bármilyen versenyről is legyen szó, tehát nem kell választaniuk az iskola és a sport között. Nagyon boldogak vagyunk, hogy sportolók is szép számmal választják iskolánkat. Úgy gondoljuk, az ilyen jellegű kihívások erősítik a fiatalokat abban, hogy holnap magabiztosabb, határozottabb egyénként lépjenek ki az életbe, ahol el tudják majd érni a céljaikat.


Nyílt nap az iskolai virtuális vállalatok kiállításával (fotók: a Zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola archívumából)

* Nagyon érzékeny korosztállyal dolgoznak, mint minden középiskola. Hogyan tudnak odafigyelni a gyerekek személyiségére, segíteni a beilleszkedést, az esetlegesen felmerülő problémák megoldását?

— Minden generációban találkozunk olyan tanulókkal, akiknek vannak pillanatnyi vagy hosszabb ideig fennálló gondjaik. Szoros együttműködést alakítottunk ki iskolán belül a különféle teamekkel, szakcsoportokkal. A pszichológus rendszeresen végzi az elemzéseket, szociometriai felméréseket. Jó együttműködés tapasztalható az osztályfőnökök, a pszichológus és az igazgató között. Amikor észrevesszük, hogy valamelyik osztályban egyik tanuló magányos, vagy a szociometriai felmérés eredménye kiközösítésre utal, odafigyelünk rá, beszélgetünk vele, s nemcsak az egyénnel, hanem az egész osztályközösséggel. Előfordulhatnak kisebb csínytevések, hogy több az igazolatlan órák száma, vagy éppen alábbhagy egy kicsit a figyelem a tanulásban — nemcsak ilyen esetekben, hanem folyamatosan kommunikálunk a szülőkkel, és próbáljuk egyénileg orvosolni a problémákat. Nagyon sok tanulónak él/dolgozik egyik vagy mindkét szülője külföldön, így a nagymama, nagynéni vagy más rokon neveli, ebből adódóan is sok a gond, és nagyon jó, hogy van egy jó osztályfőnök vagy egy tanár, akivel a gyerekek bizalmasan meg tudják beszélni a nehézségeiket, örömeiket, akik a megoldásban is utat mutatnak. Úgyszintén segítjük azokat a tanulóinkat is, akik nem helybeliek, s albérletben élnek, hiszen Zentának egyelőre nincs olyan kollégiuma, amely minden középiskola diákját be tudná fogadni — a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium diákotthona telt házas —, viszont reméljük, hamarosan ez a kérdés is rendeződik, dolgoznak rajta az illetékesek. Jó együttműködés van a házinénik, az iskola, az osztályfőnökök és a szülők között, így a más településekről érkező diákjainkra is oda tudunk figyelni. Törekszünk arra, hogy a gyerekek jól érezzék magukat az iskolánkban.

Május 19-én rendezik meg a zentai főtéren a Ballagók Tánca elnevezésű eseményt, melyre 2008 óta minden évben sort kerítenek — ez az egyetlen közös rendezvényük a zentai középiskoláknak, varázslatosan sok pozitív energiával és zsibogással.  Az idén a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola az esemény fő szervezője.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..