home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Táncos-zenés mese az égig érő paszulyról
Tóth Lívia
2014.07.23.
LXIX. évf. 30. szám
Táncos-zenés mese az égig érő paszulyról

Szeszélyes időjárás kísérte a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület tizenhatodik gyermeknéptánctáborának részvevőit Kanizsamonostoron. A jelenlévők jókedvét azonban a zuhogó eső és a hideg szél sem tudta elrontani.

Amikor náluk jártam, akkor is fekete felhők gyülekeztek az égen, de a népes társaságot ez nem igazán érdekelte, vidáman csivitelt, játszott tovább. Úgy tűnt, csak én aggodalmaskodtam, s kérdezgettem, hogy milyen állapotban vannak a sátrak, beáznak-e.

A táncos kedvű gyermekek és ifjak — mintegy 130-an — Kelebiáról, Zentáról, Tóthfaluból, Magyarkanizsáról, Törökkanizsáról, Temerinből, Újvidékről, Maradékról, Csókáról, a vendéglátó faluból, valamint a magyarországi Budakalászról és Szegedről érkeztek. Az egyik csoport Vörös Árpádtól és Pukli Gabriellától szatmári, a másik Gazsó Tibor — Somitól és Varga Violától magyarszentbenedeki táncokat tanult. A népi játékokat Süli Szilvia oktatta, a citerásokkal Mihók Attila foglalkozott, és a „hangszeresek” között volt két kis hegedűs fiú is. Az érdeklődők Dimény Ibolyától a gyöngyfűzés fortélyait sajátíthatták el, a csókai Százszorszép kézimunkacsoport tagjaitól pedig a quillingezés titkait leshették el. Kiss Tóth Erika, a Móra Ferenc MME elnöke elmondta: a csókai kiscsoportos ovisok is — akik már az egyesület tagjai — több alkalommal ellátogattak hozzájuk. A Csizmadia Berák Benitta és Habram Éva óvónők kíséretében érkező gyermekek népi játékokkal szórakoztak, és ismerkedtek a tábori élettel.

Az egybegyűlteknek a Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád Megyei Irodája is kellemes délelőtti időtöltést szervezett. A vendégek történelmi bábjátékkal, kézműves- és interaktív játszóházzal, környezetvédelmi vetélkedővel készültek. A napi programból nem maradtak ki az ügyességi és a kreatív csoportjátékok, a tábortűz és az esti táncház sem.

A kanizsamonostori gyermeknép-tánctábor a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt ifjúsági rendezvénye, támogatói között Csóka község önkormányzatát, a tartományi kisebbségi titkárságot, a Szekeres László Alapítványt, valamint néhány községbeli vállalkozót találhatunk, ám a szervezők szerint kiemelten fontos a szülők segítsége is.

A táncos—zenés esemény az idén is hangulatos gálaműsorral zárult. A csoportok Vörös Árpád vezetésével az égig érő paszulyról szóló népmesébe ágyazva mutatták be mindazt, amit egy hét alatt tanultak. Végül mindenki vidáman táncolt a kis királyfi lakodalmában.                           

 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..