home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Szóljon és szálljon a nóta!
Bacsik Lőrinc Natália
2021.11.30.
LXXVI. évf. 47. szám
Szóljon és szálljon a nóta!

Magyarcsernyén az idén is megszervezték a Nótaest rendezvényt az Ady Endre Művelődési Egyesületben. A tavalyi siker után nem volt kérdés, hogy ilyen eseményekre szükség van, hiszen az ének, a vidámság jót tesz a lelkünknek, a közérzetünknek.

Mivel az az igazi nótaszó, amely élőben hangzik, az est folyamán kilenc fellépő szórakoztatta a közönséget: a csókai Buják Andrija és Cára Aranka, a temerini Morvai Melinda, Erős Mónika, Gőz László, a torontálvásárhelyi Szunyog Tibor, a székelykevei Bíró Ferenc és a felsőhegyi Szabó Dékány Zsófia nagyszerű hangulatot teremtettek. Az énekesek a helyi Osztermann Emma nótaénekes barátai, az ő meghívásának tettek eleget.

Osztermann Emma Magyarcsernyén él családjával. Tizenhat évesen felvétele készült az Újvidéki Rádióban, a népi zenekarral. 1998-ban a szabadkai Népkörben a Kifutó nevű magyarnóta-versenynek ő lett a győztese, ekkor ajándékként kiadták a CD-jét. Családi támogatással, egyetértéssel folyamatosan részt vett a torontálvásárhelyi Vitkay-vetélkedőkön. Az idén, a huszonöt éves eseményen őt is emlékplakettel tüntették ki. Nőnapi, szilveszteri mulatságokon lépett fel, és az Őszirózsa kórust vezette, mellyel másfél évtizedig énekeltek, dolgoztak. A nóta mellett a versírás is a szíve csücske. Versei megjelennek a Csernyei Újságban, sőt immár egy saját verseskötettel is büszkélkedhet. A legnagyobb öröm számára, hogy négy unoka boldog nagymamája lehet.

A többi fellépő is rendszeres résztvevője a torontálvásárhelyi VIVE Magyar Nóták és Csárdások Fesztiváljának. Számos díjat, elismerést érdemeltek ki, és vallják, a zene kihagyhatatlan része életüknek. Amikor csak tehetik, énekelnek. Nemcsak a fellépéseken, hanem otthon is. Hozzátették, manapság sajnos egyre kevesebb ünnepséget, mulatságot tartanak, így kevesebb a felkérés is. De ennek ellenére szeretik a magyar nótát, hisznek a zene gyógyító hatásában. Életcéljuknak tekintik a magyar nóta éltetését, életben maradását. Már gyermekkoruk óta ez veszi körül őket, beleivódott a szívükbe, lelkükbe.

Az előadókat a Szóljon Hát a Nóta nevű zenekar kísérte. Kecskés László brácsán, Rác József nagybőgőn játszott, Lakatos Miklós prímás vezetésével. A zenekar Szabadkán alakult meg 2018-ban, és neves cigány zenészek, énekesek közreműködésével kávéházi hangulatidéző műsorokat tart vajdasági és magyarországi településeken. A tagok a Szabadkán és Szegeden sikerrel működő éttermi cigány zenekarok meghatározó személyiségei. Céljuk a magyar nóta színvonalas előadása és népszerűsítése.

A műsor közös nótával, a Vége már a dáridónak cíművel ért véget. Majd Hódi Judit, az Ady Endre ME elnök asszonya köszönetét fejezte ki Osztermann Emmának a szervezésben nyújtott segítségéért. A szemet gyönyörködtető díszlet Mészáros Hajnalka ötlete és kézügyessége alapján valósult meg. A rendezvény támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. volt.

A téli hónapok régen a bálokról, névnapozásokról is szóltak. Ma már az tapasztalható, hogy faluhelyen is egyre ritkábban jönnek össze az emberek szórakozni, nótázni… Ezt a hiányt próbálták pótolni a szervezők a nótaesttel, melyet a nézők hatalmas tapssal háláltak meg.

Fényképezte: Hódi Judit

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..