home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Szimultánra készülve
Tóth Tibor
2015.05.13.
LXX. évf. 19. szám
Szimultánra készülve

A Keviben élő Kecskeméti Árpádot kilenc éve láttam először sakkozni, mégpedig a Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság Bükkön megtartott döntőjében. Hétévesen jóformán még a lába is alig ért le a székről, de már korát meghazudtoló ügyességgel és ravaszsággal sorban verte a nála sokkal nagyobb és idősebb ellenfeleit. Egyik sportújságíró kollégám meg is jegyezte, hogy erre a gyerekre érdemes lesz odafigyelni, mert kiváló lehetőség rejtőzik benne.

Árpád közben felcseperedett, ma már a Zentai Gimnázium elsős tanulója, és az akkor előrevetített eredmények is érkezni kezdtek szép sorjában.

A sakkal tíz évvel ezelőtt ismerkedett meg. A kezdő lépéseket a szintén aktívan sakkozó édesapja segítségével tette meg, majd a tornyosi Radnički tagja lett, néhány hónap után azonban már Zentára járt sakkozni. Első versenyét — a Szabadkán megtartott vajdasági korosztályos bajnokságot — megnyerte, amit a későbbiekben még négy alkalommal megismételt. Az országos korosztályos bajnokságon két éve a második helyen végzett, az idei verbászi tornán pedig épphogy lemaradt a dobogóról, és a negyedik helyen zárta a viadalt. Az utolsó forduló döntött a bajnok személyéről, ha Árpád győztesként állt volna fel az asztaltól, akkor szerda délután már országos bajnokot kérdezgethettem volna. Zenta város bajnokságán edzője, a magyarkanizsai Farkas Tibor nemzetközi mester mögött a második helyen végzett, Tornyos bajnokságán pedig a dobogó legfelső fokára állhatott. A zentai Stevan Sremac Általános Iskola csapatával az iskolák közötti országos csapatversenyt kétszer nyerték meg az elmúlt években, a rapid Eb-n bronzérmet szerzett, tavalyelőtt ezüst–, tavaly pedig aranyérmet a Sakkozni akarok! elnevezésű sakkversenyen. Középiskolás lévén nem védheti meg címét az általános iskolások május 16-án megrendezendő sakkfesztiválján, de így sem marad távol az eseménytől, hiszen tizennégy közéleti személyiséggel játszik majd egy-egy partit.

— Rózsa Zsombor tanár úr megkérdezte, játszanék-e tizennégy közéleti személyiséggel sakkszimultánt. Igent mondtam, mert ez egy új kihívás és lehetőség számomra. Ilyet még sosem játszottam. Klubomban, a tornyosi Radničkiben kipróbáltuk, hogy milyen is lenne. Jól sakkoztam, habár egy kicsit fárasztó, hogy mind a tizennégy táblára figyelni kell. Egy nappal előtte Muzslyán, a Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság selejtezőjén ülök asztalhoz, ahol a célom az egyik dobogós — ha lehet, akkor az első — hely megszerzése. Rendszeresen eljutok a diákbajnokság magyarországi döntőjére, rengeteg érmet is szereztem már, de a versenyt még egyszer sem sikerült megnyernem — mondta a 2152 Élő-pontot magáénak tudó Árpád, aki a támadó típusú sakkot részesíti előnyben.

Tornyosi csapatával az előző idényben megnyerte a körzeti sakkligát, így az új idényt az észak-bácskai ligában kezdheti meg. A Radničkin kívül az NB II-es Kiskunfélegyházában is sakkozik, a magyar csapattal a középmezőnyben zárta a pontvadászatot. Példaképe a már visszavonult Garri Kaszparov, az aktív játékosok közül a norvég Magnus Carlsen játéka áll hozzá legközelebb, a hazai sakkozók közül pedig a topolyai Márkus Róbert nagymester játéka a mesterjelölt Árpád kedvenc. A rövid távú tervei között a FIDE-mesteri cím megszerzése szerepel, majd lépcsőzetesen haladva szeretne eljutni a nagymesteri címig. Egyelőre még Tornyoson folytatja pályafutását, de nem elképzelhetetlen, hogy néhány éven belül a Zenta Sakk-klub színeiben ül asztalhoz, a tervek szerint már a II. ligában. A magasabb rangfokozatban pedig sokkal nagyobb az esélye annak, hogy néhány nagy klub felfigyel a most 16 éves fiú játékára, s onnan már egyenes út vezet valamelyik európai nagy csapathoz. Addig azonban az elsődleges cél előbb a magasabb rangfokozatban való minél jobb szereplés a Radničkivel, valamint az egyéni bajnokságokon és a tornákon való érmes helyezések megszerzése.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..