home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Szerbiának Európában van a helye
Markovics Annamária
2024.07.10.
LXXIX. évf. 28. szám
Szerbiának Európában van a helye

A soros magyar európai uniós elnökség mindent megtesz annak érdekében, hogy előmozdítsa a Nyugat-Balkán, azon belül Szerbia európia integrációját, illetve uniós csatlakozását — hangsúlyozta Magyar József, Magyarország belgrádi nagykövete.

A belgrádi külképviselet fogadást rendezett az uniós elnökség július 1-jei átvételének alkalmából, ahol Magyar József arról beszélt, hogy az előző, belga elnökség előkészítette a terepet a bővítéshez, ezt a készséget pedig meg kell ragadni, és a magyar elnökség során folytatni is szeretnék a Nyugat-Balkán integrációját. Szerbiával kapcsolatban kiemelte, Budapest azt szeretné, ha a megrekedt csatlakozási fejezetek tekintetében előrelépést lehetne elérni, és ha megnyílna a harmadik fejezetcsoport, vagyis klaszter is. Hozzátette: Magyarország érdeke, hogy Szerbia belépjen az Egységes Euró Fizetési Övezetbe (SEPA), és ha elérhető, jól megközelíthető határátkelők épülnének.

— Arra kérem az Európai Unió küldöttségének vezetőjét és az uniós tagországok nagyköveteit, hogy egyesítsük erőinket Szerbia sikerének érdekében, mert Szerbia sikere siker az Európai Unió számára is — húzta alá. Rámutatott, a térség stabilitásának kulcsfontosságú országa Szerbia, Magyarország pedig szeretne hozzájárulni a nyugat-balkáni régió stabilitásához. Ennek fontos pontja a Szerbiával kiépített jószomszédi, baráti és stratégiai kapcsolat — hangsúlyozta. Mint mondta: a magyar uniós elnökség során a szerb partnereket minél több találkozóra meghívják majd, és reményét fejezte ki, hogy az őszre esedékes EU—Nyugat-Balkán-csúcs jelentős eredményekkel jár majd.

A nagykövet örömének adott hangot, hogy az új szerb kormány és parlament is az európai jövő mellett kötelezte el magát, és ennek a kormánynak a része a Vajdasági Magyar Szövetség is. Hozzátette: az Európai Parlamentben Vicsek Annamária személyében is lesz egyrészt Szerbiának, másrészt Magyarországnak is egy hangja, aki mindkét állam érdekeit képviselni tudja.

Szerbia számára a következő hat hónap létfontosságú lesz — hangsúlyozta Aleksandar Vučić a rendezvényen. A szerb köztársasági elnök kiemelte, hogy Szerbia kis ország, de a nyugat-balkáni térség kulcsfontosságú állama. Azért fontos, hogy Szerbiában béke és stabilitás uralkodjon, mert az az egész térség stabilitására hatással van. Hozzátette: tisztában van azzal, milyen feladatok és mekkora munka vár még Szerbiára, mielőtt csatlakozna az Európai Unióhoz, és Belgrád dolgozik is ezen. Rámutatott, Szerbiának Európában van a helye, és nem is akar máshova tartozni. Aleksandar Vučić Brüsszelnek azt üzente, hogy Szerbia az EU-val szeretné építeni a jövőjét, csak annyit kér, hogy az EU is mutasson annyi tiszteletet Szerbia iránt, mint amennyit Magyarország mutat, és ezt Szerbia meg fogja hálálni.

A köztársasági elnök gratulált a magyar kormánynak ahhoz, hogy mindig bátran ki mer állni a béke mellett, noha jelenleg ez a szó nem népszerű Európában. Hozzátette: ő is gyakran próbált már a békéről beszélni, de egyelőre nem látszik, hogyan lehetne azt elérni.

Emanuele Giaufret, az EU szerbiai küldöttségének vezetője közölte, kemény munkára, politikai elkötelezettségre és egységre van szükség ahhoz, hogy minél jobb eredmények szülessenek. Leszögezte, a bővítés folytatódik, hiszen a belga soros elnökség alatt is történtek már előrelépések Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Ukrajna és Moldova tekintetében.

Fotó: Tanjug

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..