home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Szerbiai mindennapok
(—)
2013.08.21.
LXVIII. évf. 34. szám
Szerbiai mindennapok

Dőljön hátra a kedves Olvasó, ígérjük, a héten megkíméljük a belpolitikai hírek kavalkádjától, s a politikai pártokkal sem foglalkozunk. Az oktatásügyi problémákon kívül olvashatnak arról, hogy egy évszázad után Bécs miért is érdeklődik annyira ismét Szabadka iránt. Egyiptomba is elkalandozunk, ahol éppen a szerb turisták rontják az ország hírnevét, de olvashatnak arról is, hogy a nyomor immáron az egyetemi tanárok ajtaján is kopogtat...

A legrosszabb tanév következik?

Az Oktatásügyi Dolgozók Szövetsége arra figyelmeztet, hogy három héttel a tanévkezdés előtt teljes a káosz az oktatásban. Miodrag Sokobanja, az Oktatásügyi Dolgozók Szövetségnek titkára a Beta hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a kisérettségi kudarca miatt hatalmas gondokkal szembesültek a  középiskolák. „A rendszerben teljes a káosz. Borzasztó nehézségekkel kezdődik majd az év. Most az 1999-ben születettek kezdik meg középiskolai tanulmányaikat, s mintegy hétezerrel kevesebben vannak, mint az előző évek generációi.” Ezzel szemben az Oktatási Minisztérium azt állítja, hogy minden a legnagyobb rendben folyik. (Beta)

Az osztrák belügyminisztérium kiemelt figyelmet fordít Szabadkára

Az osztrák belügyminisztérium által közzétett jelentés szerint az utóbbi időben jelentősen átalakult az illegális bevándorlás útvonala, s ennek következtében előtérbe került Kelet-Európa. Az osztrák hatóságok kiemelt figyelmet fordítanak Szabadkára, a szerb bűnözők ugyanis legtöbb esetben innét csempészik át az illegális migránsokat az EU területére. A tavalyi évben egyébként öt százalékkal növekedett az Ausztriába illegálisan bevándorlók száma, s a számuk elérte a 22 ezret.(Tanjug)

Patkányok közt, a pincében él az egyetemi tanár

Megrázó tényfeltáró riportot közölt Gordana Naumović egyetemi tanárról a Telegraf. A Singidunum egyetem tanára harminckét éve él emberhez nem méltó körülmények között. A tabloid újságírást művelő belgrádi napilap egyébként meglepően objektívan indította oknyomozó riportját, amelyben a jobb sorsra érdemes tanárnő életkörülményeinek bemutatása előtt így fogalmazott: „Abban az országban, ahol a társadalmi elitet a karrierpolitikusok és a ’bizonyítékok híján’ szabadlábon lévő ellentmondásos üzletemberek alkotják, a tanult embereket pedig kinevetik, az egyetemi tanárok két méterrel a föld alatt kénytelenek teljes sötétségben, patkányokkal és kóbor macskákkal körülvéve élni.” A kiváló tényfeltáró riportból többek között az is kiderül, hogy a súlyos beteg tanárnő számára állandó kihívást okoznak az esőzések is, ilyenkor ugyanis a csatorna-rendszer nem bírja el a terhelést, s a fekália bűzén kívül az áramütés veszélye is fenyegeti. „Sok mindenen átestem már. Nem tudom, hogy meddig fogok élni, mert az orvosi eredmények nem nagy bizakodásra adnak okot. Amíg tudok, harcolni fogok. Szeretnék valamit a lányomra hagyni, akire nagyon büszke vagyok” — ezekkel a gondolatokkal zárta élettörténetét a szívszorító riportban Gordana Naumović egyetemi tanár. (Telegraf)

És akkor mi van?!

Az egyiptomi helyzet elmérgesedése után a Szerb Külügyminisztérium utazásra nem javasolja a turisták által kedvelt afrikai országot. Ajánlás ide vagy oda, a Hurghadán üdülő szerb nyaralók egy csoportját sem ez, sem pedig a véres képsorok látványa nem riasztotta vissza attól, hogy az Egyiptomban kihirdetett rendkívüli állapot után elutazzanak a Kairó közelében fekvő gízai piramisokhoz. Sőt, hogy az irónia még nagyobb legyen, a buli, no meg a fotó kedvéért szerb lobogóval és a három új feltartásával pózoltak az egyiptomi hadsereg tankja előtt. A Blic napilap által közölt felvétellel kapcsolatban egyébként sokan kifejezték felháborodásukat a napilap internetes portálján. (Blic)

Szerbia az utolsók közt kullog

Megdöbbentő adatot hozott nyilvánosságra a külföldi tőkebefektetésekkel kapcsolatban a World Investment Report 2013. Szerbiába tavaly 352 millió dollár befektetés érkezett, s ezzel az ország a 127. helyen végzett. A szomszédos Magyarország ugyanezen a listán a 21. helyen áll. Oda tavaly 13,5 milliárd dollárnyi működő tőke érkezett.
(Makroekonomija, B92)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..