home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Szerbia legaktívabb Spartan Race-versenyzői
Bíró Tímea
2019.03.21.
LXXIV. évf. 11. szám
Szerbia legaktívabb Spartan Race-versenyzői

Calbert Anita és Boni Armand nemcsak egy pár, hanem sportolótársak is, hiszen mindketten aktív résztvevői a Spartan-versenyeknek.

A legelső alkalommal csupán ki szerették volna próbálni, de azonnal beleszerettek, és a szenvedélyükké vált az akadályokkal teli távok leküzdése.

* Sportoltatok-e korábban valamit, és mégis hogyan készültetek fel az első versenyre? 

Anita: — Gyerekkoromtól kezdve futok, így csak a karizmaimra kellett ráerősíteni, amit CrossFittel értem és érek el a mai napig.

Armand: — Mindig sportoltam valamit, sok mindent kipróbáltam, és egy hosszabb kihagyás után ebben találtam meg igazán önmagam. Konditermes edzésekkel és futással tartom formában magam.

* Mikor kezdődött el a spártai pályafutásotok?  

Armand: — Az első versenyünk két évvel ezelőtt volt, és mindössze másfél hónapig tartott a felkészülés. Ma már tudjuk, hogy ennél keményebb, hosszabb rákészülésre van szükség. A középtávot próbáltuk ki, mely 16 km, akadályokkal gazdagítva.

Anita: — Nehezítő körülmény volt, hogy a verseny előtt három napon át folyamatosan esett az eső, minden csupa sár volt, csúszott, és akkor, 2017-ben döntöttük el, hogy komolyan vesszük a versenyekre való edzéseket. Másnap alig tudtunk felkelni, annyira fájt mindenünk. Abban az évben csak néhány versenyen vettünk részt, de 2018-ban már 31 Spartanon próbáltuk ki magunkat. Fontos a megfelelő táplálkozás is, ezért odafigyelünk arra, hogy kevés szénhidrátot és minél több rostot fogyasszunk, a versenyek előtt pedig megnöveljük a szénhidrátmennyiséget, hogy legyen energiánk. Nekünk a napi ötszöri étkezés vált be.

* Motivál titeket az, hogy együtt versenyeztek? 

Armand: — Igen, de volt már olyan, hogy nem együtt indultunk el, vagy nem egyszerre értünk célba.

Anita: — Mindkettőnknek az a célja, hogy ha elutazunk valahova, akkor teljesítsük mindhárom kihívást, vagyis három versenyen veszünk részt: ezt nevezik trifectahétvégének. Ez rendkívül emberpróbáló, főleg, ha valaki megsérül az előző napon, és nincs sok ideje a gyógyulásra, hiszen másnap ismét teljesítenie kell.

* Mely országokban rendeznek Spartan-versenyeket? 

Armand: — Alapjában véve nyugat- és közép-európai régiókra van osztva a rendezvény, az utóbbit illetően, mondhatni, Magyarországon a legnépszerűbb a verseny. Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban és még sok más államban több ezer ember méri össze az erejét és gyorsaságát, illetve Amerikában tartják meg a világbajnokságot. A résztvevők száma attól is függ, hogy milyen távok vannak, de a hosszabbakra mindig kevesebb a jelentkező. Egyértelműen több a férfi érdeklődő, mint a nő.

* A sok verseny közül ki tudtok-e ragadni egy-egy emlékezeteset? 

Armand: — Számomra a görög világbajnokság volt az egyik legkiemelkedőbb, mely az olimpiára hasonlított. Rettenetesen nehéz pálya volt, és kánikulában teljesítettük mindhárom versenyt. A másik nagyon meghatározó pedig Izlandon volt, ahol hóban, hidegben és sötétben versenyeztem 24 órán át, 64 km-t megtéve. Büszke vagyok arra, hogy tavaly kilenc trifectám volt, tehát ennyiszer csináltam végig a háromversenyes hétvégéket. 

Anita: — Én a nyári versenyek híve vagyok, és azokra emlékszem a legszívesebben, amikor egy hétvégén háromszor is a dobogóra tudtam állni. Ezekért a pillanatokért hálás vagyok az egész világnak, Armandnak és minden támogatómnak. Azok is gyönyörű élmények, amikor együtt futunk be a célba, illetve amikor hosszú idő után végre én is be tudom dobni a dárdát.

* Szoktatok pihenni valamikor? 

Anita: — Mivel az út és a nevezési díj is jelentős pénzösszegbe kerül, számunkra ez a nyaralás és a telelés is. Egyáltalán nem bánjuk, mert nagyon szeretjük. Rengeteg önbizalmat, sikerélményt kapunk a versenyek által. Mindegy, hogy mit csinál az ember, csak élvezze.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..